Гарантії захисту окремих прав дитини: свобода зібрань та об’єднання
Огляд посібника
Пархоменко Павло
02.01.2023

Огляд посібника Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та права дитини

«Християнська демократична народна партія проти Молдови» (Christian Democratic People’s Party v. Moldova), заява № 28793/02

  1. Міністерство юстиції, а потім і національні суди, в обґрунтування тимчасової заборони на діяльність ХДНП вказували три моменти: ХДНП не отримала дозволу на проведення зібрань відповідно до Закону «Про зібрання», на зібраннях були присутні діти, деякі заяви, зроблені на зібранні, були публічним закликом до соціального насильства.
  2. Що стосується присутності дітей, Суд зазначає, що національні суди не встановили, що вони були там у результаті будь-яких дій або політики з боку сторони-заявника. Оскільки збори проходили в громадських місцях, на них міг бути присутнім будь-хто, включно з дітьми. Більше того, на думку Суду, рішення батьків про те, чи дозволяти їхнім дітям відвідувати ці зібрання, було скоріше питанням особистого вибору, і, здавалося б, суперечило б свободі батьків і дітей на зібрання, щоб перешкодити їм відвідувати такі події, які, слід нагадати, мали протест проти державної політики щодо шкільної освіти. Відповідно, Суд не переконаний, що ця причина була релевантною та достатньою.

Джерело: «Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та права дитини» — тематичний посібник, автором якого є Павло Пархоменко — голова Бахмацького районного суду Чернігівської області, лектор Вищої школи адвокатури НААУ, зокрема, базового курсу з основ дружнього до дітей правосуддя і спецмодулів проєкту «Адвокат дитини: від новачка до профі»

Посібник* доступний для ознайомлення і завантаження за посиланням: https://bit.ly/3MFlsr6

* Посібник видано в межах проєкту, що реалізується ГО «ВГЦ «Волонтер» спільно з МКР з питань правосуддя щодо неповнолітніх за підтримки Представництва ДФ ООН (ЮНІСЕФ) в Україні