Гарантії захисту окремих прав дитини: право на шлюб
Огляд посібника Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та права дитини
Пархоменко Павло
08.01.2023

«Яніс Хан проти Сполученого Королівства» (Janis Khan v. the United Kingdom), заява № 11579/85

Заявнику було пред’явлено звинувачення у викраденні дівчини з-під опіки батьків, що суперечить розділу 20 Закону про сексуальні правопорушення 1956 року («Закон 1956 року»), а також у статевому акті з дівчиною, яка не досягла 16-річного віку, всупереч частині першої статті 6 Закону 1956 року. Заявника … засудили до дев’яти місяців ув’язнення…

Комісія нагадує, що згідно з англійським законодавством, дівчина може законно брати шлюб за згодою її батьків на досягнення віку 16 років і без їхньої згоди на момент досягнення 18 років. Укладення шлюбу з дівчиною у віці до 16 років недійсне, та сексуальне спілкування з дівчиною віком до 16 років є правопорушенням відповідно до розділу 6 Закону 1956 року. …..Комісія доходить висновку, що за обставин справи не спостерігається порушення прав, передбачених Конвенцією, зокрема статей 9 та 12.

Що стосується заявника про те, що сам вирок у вигляді позбавлення волі перешкоджав йому укласти шлюб і створити сім’ю, Комісія нагадує, що навіть якщо шлюб вважався дійсним за національним законодавством, законне засудження допускає втручання у відносини одруженого подружжя і не призводить до порушення статті 12.

Джерело: «Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та права дитини» — тематичний посібник, автором якого є Павло Пархоменко — голова Бахмацького районного суду Чернігівської області, лектор Вищої школи адвокатури НААУ, зокрема, базового курсу з основ дружнього до дітей правосуддя і спецмодулів проєкту «Адвокат дитини: від новачка до профі»

Посібник* доступний для ознайомлення і завантаження за посиланням: https://bit.ly/3MFlsr6

* Посібник видано в межах проєкту, що реалізується ГО «ВГЦ «Волонтер» спільно з МКР з питань правосуддя щодо неповнолітніх за підтримки Представництва ДФ ООН (ЮНІСЕФ) в Україні