Дослідження досвіду запровадження спеціалізації суддів у справах сім’ї та дітей
Дослідження підготовлено у рамках проєкту «Надання психосоціальної підтримки та забезпечення правосуддя як складової частини кращого догляду для вразливих дітей», що реалізується ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер», у співпраці з Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні
Пархоменко Павло
10.01.2024

Павло Пархоменко, кандидат юридичних наук, суддя Бахмацького районного суду Чернігівської області, член Міжнародної асоціації суддів у справах молоді та сім’ї, та Лариса Гретченко, адвокат, медіатор, Голова Комітету НААУ з питань сімейного права, керівник Центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ підготували «Дослідження досвіду запровадження спеціалізації суддів у справах сім’ї та дітей».

Дослідження проведено з метою розроблення рекомендацій для впровадження сімейної спеціалізації суддів в Україні, що забезпечить імплементацію міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, в національне законодавство та правозастосовну практику.

Автори дослідження проаналізували досвід Польщі, Франції, Англії, Уельсу, Грузії та Казахстану запровадження спеціалізації суддів у справах сім’ї та дітей, а також національний досвід, що вже набутий з цих питань (зокрема у сфері кримінального правосуддя) та, ґрунтуючись на цьому, надали свої висновки та рекомендації щодо запровадження такої спеціалізації у цивільному правосудді, зокрема у справах, що стосуються сім’ї та дітей.

Правосуддя, дружнє до дитини, має свої особливості, відмінні від підходів, що застосовуються щодо дорослих людей, які потрапляють у сферу дії правосуддя. А сам судовий розгляд повинен відповідати інтересам дитини, відбуватись в атмосфері розуміння, що дозволить дитині брати у ньому участь та вільно висловлювати свою думку.

У Керівних принципах Комітету Міністрів Ради Європи щодо правосуддя, дружнього до дитини наголошується, що всі фахівці, які працюють з дітьми та для дітей, повинні отримувати необхідну міждисциплінарну підготовку з питань прав і потреб дітей різних вікових груп, а також щодо процедур, які адаптовані до них.

Не останнє місце в системі правосуддя дружнього до дитини займає суд (суддя), який спеціалізується на розгляді справ за участі дітей, як складова судової системи, що в змозі забезпечити дотримання якнайкращих інтересів дитини, яка потрапляє в сферу дії правосуддя.

На теперішній час в нашій державі вектор державної політики у сфері правосуддя, дружнього до дитини, лише посилився, а виклики, спричинені повномасштабним вторгненням росії в Україну обумовлюють потребу актуалізації завдань і заходів з реформування системи судочинства щодо неповнолітніх та приділення провідної уваги до забезпечення найкращих інтересів дитини в цивільних провадженнях.

Ураховуючи підходи, які сповідує міжнародна спільнота, необхідно розглянути можливості втілення в життя запровадження спеціалізації суддів на розгляді сімейних справ за участі дітей, що сприятиме реалізації якнайкращих інтересів дитини у сфері правосуддя та стати першим кроком до запровадження сімейного суду взагалі.

Без сумніву запровадження сімейної спеціалізації суддів може стати позитивним кроком у сфері правосуддя дружнього до дитини, що буде ґрунтуватись на міжнародних стандартах і взятих Україною на себе зобов’язаннях за міжнародними договорами, це відповідатиме потребам національного правозастосування, у зв’язку із чим актуальним є проведення аналізу досвіду функціонування сімейної спеціалізації суддів.

Ознайомитися із дослідженням можна за посиланням: http://tinyurl.com/yc255ee6