Роль адвоката в процесі "Мирного розлучення"
Автор: Осадча Анна Валеріївна, сімейний адвокат і медіатор, експерт з вирішення сімейних конфліктів, засновник і керуюча адвокатським бюро «Анни Осадчої», член Ради Комітету з сімейного права НААУ, член Центру сімейного права ВША НААУ, лектор ВША НААУ
Осадча Анна
11.12.2022

Багато хто вважає, що мирне розлучення – це розлучення за спільною згодою подружжя, при відсутності будь-яких суперечок з питань, що супроводжують цей процес.

Але це не завжди так.
Розлучення може бути мирним, навіть якщо рішення про розлучення прийнято лише одним із подружжя і при наявності різних поглядів на розв’язання супутніх питань.

У будь-якому випадку, чи наявне спільне рішення, чи ні, чи вже сторони погодили зробити цей процес мирним, чи ще вагаються, роль адвоката має дуже важливе значення у цьому процесі.

Наразі ми розглянемо роботу адвоката під час «мирного розлучення», де подружжя має спільну неповнолітню дитину /дітей.

1. КОНСУЛЬТАЦІЯ
І так, початок у будь-якому разі відбувається з консультації.

Адвокату варто зробити вибір: це консультація безкоштовна чи адвокат отримує гонорар.

Якщо адвокатом передбачений гонорар за консультацію, доречно повідомити про це клієнта завчасно, до початку консультації.

До консультації варто підготуватися заздалегідь. Визначитися з колом питань, що ви хочете з’ясувати у свого клієнта, та обов’язково, що ви хочете донести до клієнта.

НАПРИКЛАД.
ПОВІДОМИТИ КЛІЄНТУ:
1. Про себе, свій досвід, свої принципи та цінності.
2. Що таке процес розлучення, як він відбувається, з якими питаннями сторони можуть зустрітися під час цього процесу, які наявні ризики щодо дітей, майна, аліментів тощо.
3. Які варіанти розлучення можливі. У чому переваги та недоліки кожного способу.
4. Про порядок розлучення в порядку ст. 109 СК України. Тобто розлучення за спільною заявою подружжя в порядку окремого провадження, що є швидшим порівняно з позовним провадженням, про обов’язковість укладання та нотаріального посвідчення договору про визначення місця проживання дитини та способи участі у вихованні та утриманні дитини тим із подружжя, який буде проживати окремо, копія якого обов’язково подається до суду разом зі спільною заявою про розлучення.
5. Яких спеціалістів адвокат може залучати до співпраці під час цього процесу, звичайно за попередньою згодою клієнта. У яких випадках залучення інших спеціалістів є доцільним та чому. Повідомити приблизні витрати на цих спеціалістів.
6. У випадку якщо лише одна сторона бажає мирного розлучення, або існують питання щодо яких відсутнє єдине рішення, адвокату доцільно рекомендувати клієнтам залучення медіатора до цього процесу. Адвокат, який надає консультацію, не може бути медіатором у цьому процесі. Якщо ж інша сторона не має бажання залучатися до процесу медіації, то адвокат може рекомендувати клієнту звернутися за допомогою до спеціалістів із конфлікт-коучингу чи конфлікт-консалтингу або скористатися послугою медіатора щодо допомоги у питанні залучення другої сторони до процесу мирного розлучення.
7. Що строк підписання договору залежить від швидкості погодження сторонами усіх умов. Не зайвим буде при визначенні розміру гонорару врахувати, що кількість зустрічей може бути різною, тому або вказувати розмір гонорару за кожну зустріч, або загальний розмір гонорару з лімітованою кількістю зустрічей і вартість додаткових зустрічей за необхідності.
8. Можливі формати співпраці, розмір гонорару та порядок оплати, порядок комунікації, тобто час роботи адвоката, години та дні тижня. Також доцільно повідомити строки виконання певного завдання, наприклад перший варіант договору буде складено протягом тижня після підписання договору, заява до суду буде подана протягом 2 днів після підписання тощо.
9. Яку інформацію та які документи він має надати адвокату.
10. Про обсяг питань, які доцільно врегулювати у договорі про визначення місця проживання дитини, способи участі у вихованні та утриманні дитини тим із подружжя, хто проживатиме окремо. Це доцільно прояснити, щоб клієнт розумів, яке коло питань необхідно узгодити з іншим із подружжя.

З’ЯСУВАТИ У КЛІЄНТА:
1. Які питання є найважливішими для клієнта у цьому процесі. Які питання найважливіші для іншого з подружжя. Чи існують розбіжності у цих, чи інших питаннях. Які принципові позиції кожної зі сторін.
2. Бачення клієнта щодо ідеального завершення цього процесу.
3. Очікування клієнта від роботи з адвокатом. Що, на думку клієнта, входить до обов’язків адвоката. Для роботи над очікуваннями я почала використовувати психологічний контракт. Про деталі психологічного контракту та його цінність у роботі адвоката з клієнтами я обов’язково напишу в іншій статті.
4. Питання клієнта до адвоката.

2. ПІДПИСАННЯ ДОГОВОРУ ПРО НАДАННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ
У договорі про надання правової допомоги або у додатковому договорі до нього доцільно дуже ретельно конкретизувати види та обсязі правової допомоги за вказаний гонорар. Та перепитати у клієнтів, чи зрозумілий їм такий порядок співпраці та оплати.

3. КОНСУЛЬТАЦІЯ З ВИЗНАЧЕННЯ ТА УЗГОДЖЕННЯ ПОЛОЖЕНЬ ДОГОВОРУ про визначення місця проживання дитини та способи участі у вихованні та утриманні дитини тим із подружжя, який буде проживати окремо.

Після підписання договору про надання правової допомоги адвокат запрошує сторони на консультацію для з’ясування домовленостей з усіх умов договору. Ця консультація може бути як в офлайн, так і в онлайн форматі, за участі двох сторін або з кожним окремо.

Під час цієї консультації варто з’ясувати важливі питання для закріплення їх у договорі, також запропонувати свої, які, на думку адвоката, доцільно узгодити та закріпити у договорі. Часто трапляється так, що сторін бентежить лише одне питання і вони не бачать інші важливі питання, які доцільно з’ясувати. Тож адвокату варто із цим допомогти.
Договір про визначення місця проживання дитини та способи участі у вихованні та утриманні дитини тим із подружжя, який буде проживати окремо.

Істотні умови договору вже фактично містяться у назві договору.

Але перше, з чого я починаю договір, це з того, що сторони прийняли спільне рішення про розлучення, та вказую за місцем реєстрації кого саме (якщо адреси різні) буде подаватися заява про розірвання шлюбу. Тобто визначаю підсудність.
Визначення місця проживання дитини.

У договорі доцільно вказувати, що місце проживання дитини визначається за фактичним місцем проживання того з батьків, з ким проживатиме дитина, та вказується адреса яка актуальна на дату укладання договору. Також не зайвим буде вказати, що у випадку зміни адреси вносити зміни у договір не потрібно.

Способи участі у вихованні. Цьому розділу договору варто приділити багато уваги. Адже доцільно прописати всі можливі аспекти максимально детально, наприклад: щодо поїздок до бабусь/дідусів, медицини, гуртків, відпочинку, батьківських зборів у школі, свят, прийняття рішення про місце навчання тощо. Це дасть можливість у майбутньому уникнути непорозумінь і конфліктів з приводу цих питань.

Способи утримання. Це фактично визначення розміру аліментів. Тут доцільно врахувати, що ми визначаємо цю суму у гривні та звичайно з роками скоріш за все ця сума не буде влаштовувати, тож варто врахувати моменти, коли ця сума підлягає перегляду. Або ж прив’язатися до мінімального прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Наприклад, у розмірі 3 мінімальних прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку. У цьому розділі ми також можемо передбачати додаткові витрати, як і хто купує одяг, ліки, оплачує витрати на навчання, обов’язкові збори на школу, гуртки тощо.
Також я включаю в договір положення про вирішення суперечок та у випадку наявності у подружжя іноземного елементу підсудність справ у разі виникнення суперечок.

У положенні про вирішення суперечок я вказую, що сторони домовились у випадку їх наявності вирішувати за допомогою процесу медіації. Це мотивує сторони у майбутньому починати з мирного шляху.
Договір у частині аліментів підлягає нотаріальному посвідченню. Але особисто я посвідчую завжди весь договір.
Для того щоб сторонам не потрібно було брати участь у засіданні та щоб у суду не виникало зайвих питань при посвідченні договору, я роблю нотаріальну копію для подання до суду.

4. ЗАЯВА ПРО РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ
Заява підписується спільно кожним із подружжя. Я, зазвичай, при посвідченні договору у нотаріуса одразу посвідчую справжність підписів на заяві про розірвання шлюбу.

Це роблю з метою, щоб у суду не виникало бажання виклику сторін у засідання.
До заяви обов’язково додаються оригінал квитанції про сплату судового збору, копія договору про визначення місця проживання дитини та способи участі у вихованні та утриманні дитини тим із подружжя, який буде проживати окремо, копії паспортів і кодів подружжя, оригінал свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про народження дитини, довідки з місця реєстрації, інші докази за бажанням.

Судовий збір є меншим наполовину від збору за подання позовної заяви в порядку позовного провадження. АЛЕ! За подання спільної заяви про розірвання шлюбу судовий збір сплачується двома сторонами. Тобто розмір буде такий самий, як і при поданні позову.

Після призначення справи до розгляду я додатково надсилаю від сторін заяви про розгляд справи без їх участі. У тексті самої заяви я, зазвичай, також вказую на те, що сторони просять розглянути справу без їх участі. Хоча деякі колеги рекомендують цього не робити, щоб у суду не виникало бажання все-таки викликати сторони. Тож вирішуйте, як вам краще. У мене особисто не було із цим проблем. Але всі суди і судді різні у своїх поглядах, тож доречно враховувати усе.

Для того щоб підвищити шанси винесення рішення на першому ж засіданні, адвокату краще прибути до суду. Звичайно, якщо суддя зніметься зі складу суду або будуть інші обставини та суд відкладе розгляд на іншу дату, доцільно продублювати заяви про розгляд без участі. Це не обов’язково і фактично не вимагається ЦПК, але краще зробити більше, щоб точно отримати результат у найкоротші терміни.

Мирне розлучення підходить, на жаль, не усім. Коли ви бачите явний супротив до мирного вирішення, краще не тисніть і дайте шанс клієнту вирішувати його питання так, як він того хоче. Але у будь-якому разі варто спробувати показати альтернативу клієнту, адже не всі знають, що такі питання можна вирішувати мирно.

«Сімейний адвокат – це не завжди про розлучення. Шлюб – то не завжди про любов», — А. В. Осадча.

Зареєструватись на вебінар на тему "Адвокат з розлучень. Домовленості, шляхи примирення та позасудові способи врегулювання спорів" можна за посиланням: https://bit.ly/3BtohXP