Свобода вираження поглядів. Міжнародні стандарти, практика ЄСПЛ і національне законодавство України
Людмила Опришко, адвокатеса, голова Комітету з медіа та рекламного права Національної асоціації адвокатів України, медіаюристка неурядової організації «Платформа прав людини»
Опришко Людмила
14.02.2023

Свобода вираження поглядів. Міжнародні стандарти, практика ЄСПЛ і національне законодавство України в умовах воєнного стану

24 лютого 2022 року Російська Федерація здійснила широкомасштабне військове вторгнення на територію України і вже близько року веде проти української держави агресивні воєнні дії, спрямовані на знищення українського народу та на захоплення українських територій.

У відповідь на це в Україні введено правовий режим воєнного стану, внаслідок запровадження якого обмежено права і свободи людини, у тому числі право на свободу слова, а також внесено низку змін до законодавства, які мають безпосередній вплив на свободу вираження.

З метою проаналізувати зазначені законодавчі зміни та адміністративну і судову практику щодо їх відповідності міжнародним стандартам у галузі свободи вираження під час збройних конфліктів Людмила Опришко, адвокатеса, голова Комітету з медіа та рекламного права Національної асоціації адвокатів України, медіаюристка неурядової організації «Платформа прав людини», підготувала аналітичний огляд на тему: «Свобода вираження поглядів. Міжнародні стандарти, практика Європейського суду з прав людини і національне законодавство України в умовах воєнного стану» *.

Дослідження виконано у рамках проєкту «Громадянські свободи та національна безпека: баланс для захисту із УНЦПД», що реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Структурно дослідження сфокусоване на розгляді таких питань:

1. Право на свободу вираження поглядів як основоположне право людини.

2. Критерії врівноваження права на свободу слова та інтересів національної безпеки, територіальної цілісності та громадської безпеки.

3. Щодо зловживання правом на свободу слова.

4. Загальний огляд законодавства України в галузі свободи вираження поглядів до широкомасштабного вторгнення росії на територію України 24 лютого 2022 року.

5. Відступ від зобов’язань у галузі свободи слова.

6. Зміни в законодавстві України під час дії правового режиму воєнного стану, які мають вплив на свободу вираження поглядів. Аналіз відповідної судової практики:

• Введення воєнного стану та запровадження єдиної інформаційної політики;

• Заборона виправдання збройної агресії, глорифікації її учасників;

• Стислий огляд судової практики;

• Відповідальність за образу військовослужбовця;

• Обмеження поширення інформації під час воєнного стану.

Аналітичний огляд містить висновки щодо дотримання Україною своїх зобов’язань із гарантування права на свободу вираження поглядів в умовах правового режиму воєнного стану. У матеріалі оцінюється відповідність законодавства України в галузі свободи слова, яке зазнало змін після впровадження воєнного стану, нормам Конституції України, міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України та практиці Європейського суду з прав людини по статті 10 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположених свобод.

Аналітичний звіт є одним із документів, підготовлених експертами неурядових організацій України, з метою підтримки зусиль по дотриманню демократичних стандартів в галузі свободи вираження поглядів в Україні в умовах збройної агресії та в поствоєнний період.

Висновки огляду можуть бути використані для підготовки змін до законодавства України та в судовій практиці.

* Свобода вираження поглядів. Міжнародні стандарти, практика Європейського суду з прав людини і національне законодавство України в умовах воєнного стану. Огляд правових підходів. Серія: Свобода слова і національна безпека. – Київ: УНЦПД, 2022. – 25 с.

Аналітичний огляд доступний за покликанням: https://bit.ly/3xgBpgj