Як надається медична допомога вагітним в умовах воєнного стану?
Відповідь на питання підготувала Оксана Вітязь, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ
Вітязь Оксана
26.12.2022

Відповідь: Згідно з п. д) ч. 1 ст. 6 Основ, Кожний громадянин України має право на охорону здоров’я, що передбачає у тому числі й кваліфіковану медичну та реабілітаційну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря та фахівця з реабілітації, вибір методів лікування та реабілітації відповідно до рекомендацій лікаря та фахівця з реабілітації, вибір закладу охорони здоров’я.

Жінки, які переїхали в інші регіони країни через бойові дії, можуть отримати необхідну їм медичну допомогу безоплатно.

Це стосується і тих, хто залишився в регіонах, де доступ до меддопомоги ускладнений через бойові дії, і є необхідність змінити лікарню.

Незалежно від терміну вагітності, а також того, чи ставала вагітна раніше на облік – вона може обрати будь-яку найближчу лікарню, яка надає медичну допомогу за пакетом «Ведення вагітності в амбулаторних умовах» та розраховувати на медичний супровід безоплатно.

Направлення може бути як електронним, так і паперовим. Виписує його лікар первинки, з яким укладена декларація, або лікуючий лікар.

В умовах воєнного стану лікарі готові йти назустріч пацієнтам і приймати їх без направлення. Направлення для пацієнток, які переїхали з інших регіонів чи звернулись в іншу лікарню, створить акушергінеколог під час першого візиту.

У медзакладах, які мають відповідний договір з НСЗУ, вагітні жінки зможуть спостерігатися безоплатно. І отримати весь перелік необхідних послуг – від розробки індивідуального плану ведення вагітності до необхідних лабораторних аналізів та інструментальних обстежень.

Ці послуги надаються амбулаторно. Якщо пацієнтка потребує госпіталізації, гінеколог направляє її в стаціонар.

Безоплатні пологи включають:

  • надання меддопомоги під час пологів черговою акушерською бригадою, зокрема партнерські пологи, плановий чи ургентний кесарів розтин у разі ускладнень, ведення ускладнених пологів;
  • знеболення під час пологів, оперативних втручань та післяпологових процедур;
  • моніторинг стану породіллі та дитини;
  • усі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, скринінг критичних вроджених вад серця;
  • щеплення дитини за календарем;
  • харчування в стаціонарі;
  • ліки з Нацпереліку та закуплені коштом інших програм.

Звертаємо увагу на те, що Міністерство охорони здоров’я України спростило процедуру формування лікарняних для вагітних, які через війну були змушені виїхати до інших країн. Такі зміни відбулися завдяки наказу МОЗ від 22.04.2022 р. №675 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року №1066 та Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності».

На час воєнного стану МОЗ дозволило лікуючим лікарям формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність (МВТН) без особистого прийому вагітної.

Отже, безплатно отримати необхідну медичну допомогу можуть вагітні жінки, які переїхали в інші регіони країни через бойові дії перебувають у регіонах, де ускладнений доступ до меддопомоги і мають потребу змінити лікарню. Незалежно від терміну вагітності і того, чи ставала вагітна на облік раніше, вона може обрати будь-яку найближчу лікарню, яка надає медичну допомогу за пакетом «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Там жінка отримає безплатний медичний супровід.

Нормативні джерела:

  1. Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 року № 2801-XII
  2. Наказ МОЗ України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066 та Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності» від 22.04.2022 року № 675

Зареєструватись на вебінар лектора «Правові аспекти надання медичної допомоги військовослужбовцям та цивільному населенню в умовах воєнного стану» можна за посиланням: https://bit.ly/3Vs3SLa

Джерело: Посібник «Воєнне» медичне право в запитаннях і відповідях. https://bit.ly/3VzyWJ0