Правові аспекти надання медичної допомоги військовослужбовцям та цивільному населенню під час війни: адвокат Оксана Вітязь
Підсумки вебінару
Вітязь Оксана
05.01.2023

Оксана Вітязь, адвокат, член Комітету НААУ з медичного і фармацевтичного права та біоетики, провела у Вищій школі адвокатури НААУ вебінар на тему: «Правові аспекти надання медичної допомоги військовослужбовцям та цивільному населенню в умовах воєнного стану».

Воєнний стан – нова реальність, що диктує нові підходи в роботі медичної системи до надання допомоги як Збройним Силам України, так і цивільному населенню.

Медичне сортування при наданні медичної допомоги потерпілим під час дії воєнного стану здійснюється відповідно до Стандарту екстреної медичної допомоги «Медичне сортування при масовому надходженні постраждалих на ранньому госпітальному етапі», затвердженому Наказом МОЗ України від 24.02.2022 року № 368.

Згідно Стандарту, медичне сортування потерпілих є одним з основних принципів медицини катастроф, заснованому на необхідності надання медичної допомоги в максимально короткі терміни максимально можливій кількості постраждалих.

Цей принцип відрізняється від стандартів надання допомоги одному постраждалому у звичайних ситуаціях, коли сил та засобів достатньо. Слід зазначити, що при надзвичайних ситуаціях існує диспропорція між кількістю постраждалих, тяжкістю їх травм та наявними медичними силами і засобами. Фактично за таких умов одночасне та повноцінне надання медичної допомоги всім постраждалим неможливо.

Необхідно розрізняти масовий та численний випадок при надзвичайній ситуації. Масовий випадок – наявність такої кількості постраждалих при якому неможливо повноцінно надати необхідну медичну допомогу, враховуючи наявні медичні сили та засоби закладу охорони здоров’я, кожному постраждалому. Численний випадок – наявність такої кількості постраждалих, при якому можливе одночасне надання їм відповідної медичної допомоги, враховуючи наявні медичні сили та засоби закладу охорони здоров’я.

У кожному закладі охороні здоров’я повинен бути план реагування на надзвичайну ситуацію та чітке розуміння максимальної кількості постраждалих, яким одночасно може бути надано медичну допомогу.

Пацієнтів кожної сортувальної групи розміщують у окремій зоні відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги. Ресурси мають розподілятися наступним чином:

  1. постраждалим І категорії надається необхідна медична допомога після пацієнтів/постраждалих ІІ та ІІІ категорії;
  2. постраждалі ІІ категорії мають найвищий пріоритет, наявні ресурси закладу охорони здоров’я повинні бути першочергово спрямовані на надання медичної допомоги цій групі;
  3. постраждалим ІІІ категорії надається медична допомога в необхідному об’ємі після надання допомоги пацієнтам/постраждалим ІІ категорії;
  4. постраждалим ІV категорії надається медична допомога в останню чергу.

На медичного працівника, що здійснює сортування, покладені функції стосовно:

1) налагодження першого контакту з постраждалим та особами супроводу з дотриманням правил медичної етики та деонтології;

2) інформування постраждалого, осіб супроводу про необхідність повідомляти персонал про появу нових скарг/ будь-які зміни стану;

3) спрямування постраждалого до відповідної зони ВЕМД залежно від сортувальної категорії;

4) надання пацієнту екстреної медичної допомоги (наприклад, застосування методів тимчасової зупинки кровотечі тощо).

Порядок надання медичної допомоги військовослужбовцям України в умовах воєнного стану удосконалено Законом «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо вдосконалення порядку надання медичної допомоги військовослужбовцям в умовах воєнного стану», що набрав чинності 13 квітня 2022 року. Законом передбачається можливість забезпечити проведення лікування військовослужбовців за межами України в умовах воєнного стану, а також безоплатну медико-психологічну реабілітацію у відповідних центрах з відшкодуванням вартості проїзду до них за рахунок держави.

Відповідно до Наказу МОЗ України «Щодо надання медичної допомоги в умовах воєнного стану військовослужбовцям, які беруть участь в операції об’єднаних сил» від 25.02.2022 року № 379, медична допомога надається усім постраждалим та пораненим у цілодобовому режимі безвідмовно, госпіталізація постраждалих та поранених здійснюється у найближчі заклади охорони здоров’я, які спроможні надати допомогу відповідно до профілю ураження.

Чинне законодавство гарантує військовослужбовцям права на безоплатне отримання психологічної реабілітації; щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залучення необхідних спеціалістів; безоплатне забезпечення ліками; стоматологічну медичну допомогу; санаторно-курортне лікування; оздоровлення дітей військовослужбовців.

Відеофрагмент заходу доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://bit.ly/3i8V1PK

Про надання медичної допомоги вагітним, донорство крові в умовах воєнного стану, а також особливості роботи системи охорони здоров’я на тимчасово непідконтрольних територіях, дізнавайтеся у тематичному матеріалі від Advokat Post: https://bit.ly/3CrfUfN

Цікаві публікації лектора:

  • Чи надається медична допомога під час війни хворим на цукровий діабет? https://bit.ly/3i3Xgnx

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів дізнавайтеся у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://bit.ly/3gl0otC