Слідчий експеримент у справі про ДТП: базовий алгоритм підготовки адвоката
Артем Облетов, радник, адвокат кримінальної практики юридичної компанії «Міллер»
Облетов Артем
06.10.2023

Артем Облетов, радник, адвокат кримінальної практики юридичної компанії «Міллер», поділився досвідом підготовки до проведення слідчого експерименту (часткового відтворення обставин) у справі про ДТП.

Завдання — визначити, з якої відстані водій міг побачити пішохода в умовах, за яких сталася аварія. При цьому фіксуємо: з яким темпом та яким маршрутом рухався пішохід, скільки він встиг пройти проїзною частиною до моменту наїзду.

Із отриманих даних експерт - автотехнік зробить розрахунки та дасть відповідь на одне важливе запитання: «Чи мав можливість водій у цих умовах завчасно побачити пішохода та уникнути наїзду?».

Слідчий зі свого боку ухвалить рішення чи повідомляти про підозру водієві або закрити справу.

Важливість слідчого експерименту складно переоцінити. Проводити його треба так само, як і готуватись до нього.

Поділюсь базовим алгоритмом підготовки, що практикую під час розслідування справ про ДТП:

І етап: самостійний виїзд на місце ДТП (перевірити наявність дорожніх знаків, світлофорних об’єктів, розмітки, камер спостереження, оцінити видимість, зробити заміри, фото та відеофіксацію)

ІІ етап: детальне опитування клієнта та очевидців події

ІІІ етап: вивчення матеріалів кримінального провадження (протокол огляду місця аварії, схеми, пояснення свідків та очевидців, оцінка фото та відеоматеріалів) — у разі надання слідчим

ІV етап: виконати розрахунки відповідно до наявних даних (бажано залучити експерта-автотехніка)

V етап: виїзд на місце ДТП із клієнтом — провести «репетицію» відтворення (у разі потреби не раз та бажано за 2-3 дні до самого експерименту)

VІ етап: бути на місці під час проведення слідчого експерименту (пошук та залучення свідків зі свого боку; перевірка умов та обстановки на відповідність тих, у яких сталося ДТП; перевірка на відповідність пропонованої методики проведення експерименту; перевірка та фіксації слідчої дії; фіксація порушень)

http://surl.li/lwbff

Тематичні заходи у ВША НААУ:

Стаття 130 КУпАП: вирок чи виклик? лектор Антон Кравченко

Реєстрація: http://surl.li/izyoj

Формування адвокатського досьє в справах про ДТП в контексті роботи з доказами, лектор Людмила Гриценко

Реєстрація: http://surl.li/lwbjn