Відповідальність Росії за воєнні злочини в Україні: адвокати вивчали механізми ефективного захисту на міжнародному рівні
Ми продовжуємо проводити заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та правопросвітництво в умовах воєнного стану в Україні. У єдності наша сила, разом до перемоги! Слава Україні!
Нуріджанян Ґаяне
19.03.2022

Вебінар на тему «Відповідальність Росії за воєнні злочини в Україні: справа у Міжнародному суді ООН та в інших міжнародних інстанціях» відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ 18 березня 2022 року, до участі в якому долучилися понад 1300 адвокатів з метою оволодіння знаннями про ефективні механізми притягнення країни — агресора до відповідальності на міжнародному рівні.

Лекторкою заходу виступила Ґаяне Нуріджанян – юристка, членкиня “ЮрФем”, магістр права (Кембриджський університет), доктор філософії у галузі права (Університетський коледж Лондона), яка має чималий досвід роботи у Раді Європи, Європейському суді з прав людини та Міжнародному кримінальному суді, а також значний досвід проведення наукових досліджень з міжнародного права та прав людини.

Програмою вебінару було охоплено наступні тематичні питання:
— Міжнародний суд ООН: юрисдикція та функції;
— Позов України проти Росії у Міжнародному суді ООН;
— Індивідуальні кримінальна відповідальність за міжнародні злочини;

— Розслідування міжнародних злочинів у Міжнародного кримінальному суді.

Розкриваючи поняття відповідальності у міжнародному праві лекторка окреслила її різновиди та міжнародні інстанції, до яких можливо звертатися, зокрема:

1. Міжнародно-правова відповідальність держави:
1. Міжнародний суд ООН (Гаага)
2. Європейський суд з прав людини (Страсбург)
3. Міжнародний трибунал з морського права (Гамбург)
2. Індивідуальна кримінальна відповідальність особи
1. Міжнародний кримінальний суд (Гаага)

2. Міжнародні кримінальні трибунали ad hoc (Гаага, Аруша, Фрітаун)

Увагу учасників було сфокусовано на тому, що один і той же акт може тягнути за собою як і відповідальність держави, так і індивідуальну кримінальну відповідальність.

У своїй доповіді Ґаяне Нуріджанян розповіла про історію створення Міжнародного суду ООН (International Court of Justice, World Court), його юрисдикцію, функції, етапи розгляду справи в Суді. Також лекторка роз'яснила підстави здійснення юрисдикції у справі “Україна проти Росії” в Міжнародному суді ООН за позовами, поданими у 2017 та у 2022 р.р.

Відповідно до актуального запиту аудиторії доповідачка торкнулася правових аспектів справи “Україна проти Росії (2022)”, слухання в якій відбулося 7 березня 2022 р. про застосування тимчасових заходів захисту, а також наказу Міжнародного суду ООН від 16 березня 2022р., згідно з яким:

— РФ повинна негайно зупинити військові дії на території України, розпочаті 24 лютого 2022 р.:
— РФ повинна забезпечити, щоб будь-які військові угрупування та інші організації, що діють під її контролем, утримувались від будь-яких військових дій на території України;

— Обидві сторони повинні утриматись від будь-яких дій, що можуть погіршити або продовжити спір, або ж ускладнити його вирішення судом.

Лекторка підкреслила, шо наказ Суду є обов’язковим до виконання.

Друга частина вебінару була присвячена питанням індивідуальної кримінальної відповідальності за міжнародні злочини та розслідування міжнародних злочинів у Міжнародного кримінальному суді.

Під час доповіді Ґаяне Нуріджанян роз'яснила учасникам, що предметна юрисдикція Міжнародного кримінального суду поширюється на злочин геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії, а також деталізувала ключові аспекти юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо розслідування міжнародних злочинів в Україні, вчинених Росією.

Вебінар завершився відповідями на запитання щодо наслідків для Росії за невиконання наказу Суду від 16 березня 2022 року, способів спонукання РФ виконати вказаний наказ, можливості виключення РФ з міжнародних інституцій, та низки інших, що наразі турбують адвокатську спільноту, українське суспільство та світове співтовариство.

Адвокати подякували лектору за важливі та практично необхідні знання і навички, високу фаховість і експертність виступу, відзначили змістовність, структурованість та практичну орієнтованість навчального матеріалу.

Традиційно учасники обмінялися між собою теплими словами підтримки, віри в Українську армію, Державу і Народ, впевненості в перемогу України у війні, а також у справедливу і найсуворішу відповідальність Росії за воєнні злочини, вчинені в Україні.

Вища школа адвокатури НААУ висловлює щиру вдячність лектору Ґаяне Нуріджанян та всім адвокатам, які долучилися до участі у вебінарі.

Принагідно інформуємо, що Ґаяне Нуріджанян проведе 25 березня 2022 р. вебінар на тему: “Міжнародні злочини: визначення, відмінності, кримінальна відповідальність”
📌 Деталі та реєстрація: https://bit.ly/3KT0CCq