Порушення професійних прав адвокатів: про способи захисту дізнавалися студенти НаУКМА під час практики
Віталій Наум, член Ради Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ
Наум Віталій
22.05.2023

Порушення професійних прав адвокатів: про способи захисту дізнавалися студенти НаУКМА під час практики у Вищій школі адвокатури

Згідно ч. 3 ст. 131-2 Конституції України засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначаються законом.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність – незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

Статтями 20, 23 цього Закону визначено професійні права адвоката та гарантії адвокатської діяльності, як забезпечені державою складові захисту конституційного статусу адвокатів.

Про сучасний стан порушення прав адвокатів, гарантій адвокатської діяльності студенти 4 курсу факультету правничих наук НаУКМА дізнавалися під час участі у тематичному заході з підвищення кваліфікації адвокатів. Лектор Віталій Наум, член Ради Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ, навів приклади найбільш повторюваних випадків порушень, а також надав поради щодо профілактики та захисту.

Студентка Ольга Стеценко у відгуку про вебінар висловила переконаність у потребі бути обізнаним про дійсний стан здійснення адвокатської практики, про способи реагування та механізми захисту в разі звуження та обмеження професійних прав адвокатів.

«Мені було цікаво дізнатись, чому до адвокатів приходять з обшуками, та які є мінімальні рекомендації стосовно робочого місця та провадження діяльності адвоката аби убезпечити себе від неправомірних та незаконних обшуків» - ділиться враженнями від участі у вебінарі Ольга Стеценко.

Відзначаючи розгляд досить великого спектру інформації щодо порушення професійних прав адвокатів студентка виокремила практичну значимість знання процедури проведення обшуків за місцем провадження діяльності адвоката. Також за темою заходу вона вказує на важливістю гарантій дотримання адвокатської таємниці; засадничу цінність присутності представника Ради адвокатів регіону при здійснені обшуку; потребу популяризації та практичного застосування підходів ЄСПЛ стосовно обшуків; ризики та небезпеку вчинення протиправних дій та перешкоджання адвокатській діяльності.

«Професійна спільнота має тримати у фокусі уваги актуальні проблеми порушення прав адвокатів та в повній мірі використовувати способи захисту і протидії» - переконана Ольга.

Необхідно пам’ятати, що з-поміж гарантій адвокатської діяльності законодавцем прямо визначено заборону будь-якого втручання і перешкод здійсненню адвокатської діяльності (п. 1 ч. 1 ст. 23 Закону); гарантування дотримання засад змагальності і свободи в наданні доказів та доведенні їх переконливості (п. 5 ч. 1 ст. 23 Закону); заборона втручання у правову позицію адвоката (п. 10 ч. 1 ст. 23 Закону).

Дізнатися більше про вебінар Віталія Наума:

Сучасний стан та приклади найбільш повторюваних випадків порушення прав адвокатів. https://cutt.ly/R61CcKt

Долучитись до спільноти ВША НААУ у соцмережах за посиланням: https://cutt.ly/661Ks2a