Обшук в адвокатів: причини, поради та дії, які варто вчиняти до та під час проведення слідчої дії
Чому до адвокатів приходять з обшуками, та як облаштувати робоче місце? Чому важливо дочекатися участі представника Ради адвокатів регіону? Та які дії варто вчиняти до та під час проведення обшуку? – відповіді на ці питання під час заходу з підвищення кваліфікації адвокатів «Сучасний стан та приклади найбільш повторюваних випадків порушення прав адвокатів, гарантій адвокатської діяльності. Поради щодо профілактики та захисту»
Наум Віталій
17.08.2023

Обшук в адвокатів: причини, поради з облаштування робочого місця, дії, які варто вчиняти до та під час проведення слідчої дії

Чому до адвокатів приходять з обшуками, та як облаштувати робоче місце? Чому важливо дочекатися участі представника Ради адвокатів регіону? Та які дії варто вчиняти до та під час проведення обшуку? – відповіді на ці питання під час заходу з підвищення кваліфікації адвокатів «Сучасний стан та приклади найбільш повторюваних випадків порушення прав адвокатів, гарантій адвокатської діяльності. Поради щодо профілактики та захисту», що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ, надав Віталій Наум, член Ради адвокатів Київської області, голова Адвокатського об’єднання «Національна колегія адвокатів».

Як зазначає Віталій Наум, за період 2018-2021 рр. відносно адвокатів було проведено 345 обшуки. І лише 10 справ направлено до суду (дані станом на 31 грудня 2021 року).

Причинами обшуків у адвокатів можуть бути наступні обставини:

1. Участь у резонансних справах;

2. Надання правничої допомоги «із зірочкою»;

3. Зберігання документів, які не стосуються адвокатської діяльності;

4. Невірне відображення адреси робочого місця адвоката у реєстрі;

5. Зловживання адвокатськими гарантіями.

Лектор зазначив, що до початку проведення обшуку адвокату слід:

• повідомити, що він/вона є адвокатом,

• назвати своє прізвище та ім’я;

• ким та коли видано свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю.

Важливо з’ясувати, чи повідомлена Рада адвокатів регіону щодо проведення обшуку. Якщо Рада адвокатів регіону не повідомлена, та відсутні її представники, необхідно негайно повідомити про свій статус адвоката, а також про те, що дане приміщення використовується адвокатом для провадження адвокатської діяльності.

Крім того, необхідно повідомити представників Ради адвокатів регіону про проведення обшуку, зазначивши при цьому Ваше прізвище, ім’я, по-батькові, а також номер свідоцтва та дату його видачі. Водночас, варто повідомити про проведення обшуку Комітет захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, а також знайомих колег. По можливості намагатися вказану інформацію максимально поширити в соціальних мережах або у ЗМІ.

Слід запропонувати особі, яка проводить обшук, зачекати прибуття представника Ради адвокатів регіону до початку проведення слідчої дії, спробувати самостійно дати можливість вказаному представнику доїхати до Вас вчасно (забезпечте тривалий час ознайомлення з ухвалою слідчого судді, перевірки повноважень осіб, що проводять обшук, заявлення клопотань, запрошення понятих).

Проте, що робити, якщо ви зробили усе можливе, але представники Комітету не прибули?

1. Уважно перевірте наявні у них документи, а саме ухвалу слідчого судді про проведення обшуку, щодо наступного:

- на предмет дотримання положень ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»;

- чи все приміщення підлягає обшуку, або тільки його частина;

- чи збігається адреса в ухвалі із фактичною адресою проведення обшуку;

- чи вказано в ухвалі, що обшук повинен проводитися у адвоката;

- кому ухвалою надано право на проведення обшуку. Якщо особа – представник правоохоронного органу, що стоїть перед вами, має інше прізвище, ніж той, який зазначений в ухвалі, - обов’язково вимагайте постанову про створення групи прокурорів, або слідчих.

- якщо слідчу дію мають проводити оперативні працівники до вказаних документів мають також додати письмове доручення про проведення обшуку або іншої слідчої дії.

- упевніться в тому, що в документі вказано конкретний перелік речей і документів, які планується знайти, виявити або вилучити в результаті проведення слідчої дії.

2. З’ясуйте повноваження осіб, що проводять слідчу дію. Вказані особи мають надати службові посвідчення. Ви маєте право записати прізвище, ім’я, по-батькові, а також посаду працівників правоохоронних органів.

3. Перевірте дані залучених понятих (ПІБ, місце проживання тощо): вимагайте надання документу, що посвідчує особу; зафіксуйте контактну інформацію. Все це знадобиться для подальшого виклику на допит в якості свідків та перевірки потенційної зацікавленості у результатах кримінального провадження чи роботи у правоохоронних органах, що буде мати наслідком неприйняття судом показів таких понятих та визнання відповідних доказів недопустимими (ст. 86, абз. 3-4 ч. 7 ст. 223 КПК).

4. Врахуйте, що у більшості випадків обшук проводиться незалежно від протидій і перешкоджань, які вчиняються особами, у яких проводиться обшук. З метою уникнення обшуку всього приміщення спробуйте домовитись добровільно видати вказані в ухвалі речі, документи, майно. Звісно це не завжди дає результат, проте той час який ви отримаєте, дасть змогу поспіти Вашим колегам.

Віталій Наум, підкреслив, що слід дотримуватись засад розумності щодо вчинення перешкод проникненню до приміщення. Необхідно пам’ятати, що особа, яка проводить обшук, має право відкривати двері, проникати до приміщення, при цьому завдаючи шкоди майну (вибивати, вирізати двері та вікна, завдавати інших пошкоджень). Відшкодування завданої шкоди на практиці не зустрічається.

Сфокусував увагу лектор на основних діях, які має вчинити адвокат під час проведення обшуку, надавши відповідні поради:

1. Підготувавши засоби фіксації, з’ясувавши склад учасників обшуку, дочекавшись представників Ради адвокатів регіону, залучивши понятих, намагайтесь розподілити між своїми колегами, представниками Ради адвокатів регіону виконання наступних функцій при проведенні обшуку: - контроль за процесом проведення обшуку, особами, які проводять обшук, понятими, іншими особами, що знаходяться в приміщенні. При цьому, Ви маєте спілкуватись з особою, яка проводить обшук, а інші – спостерігати і тримати все в полі зору.

2. Якщо приміщення складається з декількох окремих кімнат, кабінетів, з’ясуйте порядок проведення обшуку. Важливо не допустити вільного пересування по приміщенню осіб, які проводять обшук, понятих, інших залучених осіб. Всі особи мають спільно переміщатись, послідовно оглядаючи кожне з приміщень.

3. Після проведення обшуку одного з приміщень, доцільно зачинити його та обмежити подальший доступ, оскільки слідчу дію вже вчинено, а повторний обшук можливий лише за наявності відповідної ухвали слідчого судді.

4. Запропонуйте особі, яка проводить обшук, щоб вказаний обшук проводили Ви, відкриваючи кожне приміщення, дістаючи і демонструючи кожну річ. У даному випадку, Ви зможете стати реальним учасником слідчої дії, зменшити психологічну напругу, а в подальшому Вам не доведеться складати речі на свої місця та прибиратись після проведення обшуку. Також це буде більшою гарантією не знайти у себе чужих документів, печаток, речей, які «випадково» можуть опинитись в приміщенні.

5. У випадку відшукання речей або інформації, вказаних в ухвалі, вони мають бути в обов’язковому порядку описані для індивідуальної ідентифікації. До прикладу, якщо вилучається папка з документами, в описі має бути зазначено повний перелік документів, що міститься в даній папці. Робіть з них копії або скопіюйте за допомогою техніки.

6. У випадку виявлення речей, інформації, що можуть бути використані як докази у справі, повідомте про це представника Ради адвокатів регіону та особу, що проводить обшук. Зазначте, що забороняється оглядати або розголошувати таку інформацію, документ або носій. Такі речі або документи забороняється вилучати.

Після завершення обшуку має бути складено протокол із описом оглянутих приміщень та вилученого майна або речей та документів.

У протоколі обшуку повинні бути відображені всі особи, які брали участь в обшуку. Повинні бути максимально чітко описані речі і документи, що вилучені, записані абсолютно всі зауваження і скарги, які ви можете висловити щодо процедури проведення обшуку.

Слід уважно ознайомитися із протоколом. Якщо у ньому не відображені вилучені речі, документи, порушення, які Ви зафіксували, викладіть це у своїх зауваженнях. Не полінуйтесь детально описати все, що Ви вважаєте важливим.

Правильно зафіксовані порушення слідчого можуть зіграти вирішальну роль при притягненні порушників до відповідальності, при відшкодуванні шкоди, завданої незаконними діями силовиків, а також при визнанні отриманих доказів недопустимими.

Лектор наголосив, навіть якщо адвокат не погоджується із вказаною слідчою дією, обов’язково потрібно отримати другий примірник протоколу із додатками (ч. 9 ст. 236 КПК) та не забувати про отримання копії рішення суду про проведення обшуку.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://surl.li/kdgup

Тематичний виклад матеріалу на сторінці Advokat Post: http://surl.li/kdgvk

Цікаві публікації лектора:

Сучасний стан та приклади найбільш повторюваних випадків порушення прав адвокатів. http://surl.li/kdgvy

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ