Зміни щодо місця відкриття спадщини: що слід врахувати адвокату?
Олексій Мотилюк, адвокат, бізнес-медіатор, співзасновник ГО «Подільський центр медіації», член ради комітету цивільного права і процесу НААУ, голова секції спадкового права
Мотилюк Олексій
31.01.2024

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Новели щодо місця відкриття спадщини 2024. Що врахувати адвокату», лектором якого виступив Олексій Мотилюк, адвокат, бізнес-медіатор, співзасновник ГО «Подільський центр медіації», член ради комітету цивільного права і процесу НААУ, голова секції спадкового права.

Згідно з програмою вебінару учасники обговорили особливості дефініції «місця відкриття спадщини» в Цивільному кодексі УРСР та Цивільному кодексі України (до 2023 року), трансформацію законодавства та нотаріальної практики протягом 2022-2024 років, можливості екстериторіального заведення спадкових справ, імперативу територіальності при оформленні, а також роль адвоката при виборі місця заведення спадкової справи.

На початку вебінару лектор означив на динамічності змін, яких сьогодні в умовах воєнного стану постійно зазнає ст. 1221 ЦК України, що визначає місце відкриття спадщини. Хоча раніше протягом тривалого часу книга 6 Цивільного кодексу залишалася найбільш стабільною та консервативною, яка практично не змінювалася законодавцем.

До 22 травня 2023 року незалежно від того, де була б заведена спадкова справа, отримати свідоцтво про право на спадщину спадкоємець міг лише за місцем відкриття спадщини, а саме останнім місцем проживання спадкодавця.

Однак 22 травня 2023 року набув чинності Законом України від 23.02.2023 № 2923-IX «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України», яким внесено зміни до ст. 1221 ЦК та визначено, що:

1. Місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні такого майна, або вимоги кредиторів.

2. На підставі отриманої першої заяви нотаріус заводить спадкову справу, яка підлягає державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Отже, на підставі отриманої першої заяви нотаріус заводить спадкову справу, яка підлягає державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Таким чином, наразі немає значення, де постійно проживав спадкодавець на день смерті, і спадкова справа може бути заведена в будь-якому населеному пункті підконтрольному уряду України.

Однак на цьому законодавець не зупинився та 08.11.2023 Верховною Радою України були прийняті два закони, спрямовані на удосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини:

·Закон України № 3449-IX «Про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини»;

·Закон України № 3450-IX «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини».

 

Законом України «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини» від 08.11.2023 р. № 3450-IX пропоновано місцем відкриття спадщини вважати останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна. Якщо спадкодавець мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається відповідно до Закону України «Про міжнародне приватне право».

Зазначений Закон також передбачає:

·у період дії воєнного стану в Україні перебіг позовної давності, визначений ЦК України, зупиняється на строк дії такого стану (п. 19 розд. «Прикінцеві та перехідні положення»);

·спеціальні строки та особливий порядок регулювання спадкових правовідносин на час дії в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану. Зокрема, визначено, що у випадку реєстрації смерті фізичної особи пізніше ніж через один місяць з дня смерті такої особи строки для прийняття спадщини, відмови від її прийняття, видачі свідоцтв про право на спадщину обчислюються з дня державної реєстрації смерті спадкодавця, а не з дня відкриття спадщини.

 

Законом України № 3449-IX «Про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини» вносяться зміни до законів «Про нотаріат», «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» і «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», згідно з якими передбачається правовий механізм врегулювання особливостей реалізації права на спадкування щодо тимчасово окупованої території, населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

Зазначені Закони набувають чинності 30 січня 2024 року.

Розкриваючи нові можливості та роль адвоката в спадкових правовідносинах, лектор висвітлив актуальність спадкового планування, практичну доцільність присутності адвоката при оформленні/реалізації спадкових прав клієнта. Олексій Мотилюк наголосив, що роль адвоката при виборі місця заведення спадкової справи мусить бути значною, та адвокату варто завжди аналізувати та з’ясовувати, де клієнту вигідно завести спадкову справу.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://tinyurl.com/mtstzydu

Матеріал на сторінці Advokat Post: http://tinyurl.com/33v993x9

Цікаві публікації лектора:

·Спадкові правовідносини в Україні, законодавчі зміни, проблеми та виклики сьогодення. http://tinyurl.com/2maaxsj5

·Сучасні виклики в діяльності адвоката при виконанні доручень клієнтів у спадкових правовідносинах. http://tinyurl.com/mryu3jh9

Зареєструватися на наступний вебінар лектора «Спадкування з іноземним елементом. Ключові аспекти практичної діяльності адвоката». http://tinyurl.com/msxzu275

 

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ