Новели щодо місця відкриття спадщини: адвокат Олексій Мотилюк
Мотилюк Олексій
18.12.2023

Новели щодо місця відкриття спадщини: адвокат Олексій Мотилюк

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Новели щодо місця відкриття спадщини: що врахувати адвокату», який провів для колег Олексій Мотилюк, адвокат, бізнес-медіатор, співзасновник ГО «Подільський центр медіації», член ради комітету цивільного права і процесу НААУ, голова секції спадкового права.

Під час вебінару лектор сфокусував увагу на розгляді таких питань:

1. Проблематика встановлення місця відкриття спадщини: законодавство і нотаріальна практика.

2. Екстериторіальне заведення спадкових справ. Трансформація законодавства та нотаріальної практики протягом 2022 – 2023 років.

3. Роль адвоката при виборі місця заведення спадкової справи.

4. Ефективні механізми реалізації спадкових прав клієнтів.

Лектор означив зміни, що відбулися у питання місця відкриття спадщини у 2023 році. Так, 22 травня 2023 року набув чинності Закон України від 23.02.2023 № 2923-IX «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України», яким було внесено зміни до Цивільного кодексу України.

Указаний Закон вніс зміни до статті 1221 ЦК України (місце відкриття спадщини), яку викладено у новій редакції:

1. Місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, зацікавлених в охороні такого майна, або вимоги кредиторів;

2. На підставі отриманої першої заяви нотаріус заводить спадкову справу, яка підлягає державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Тобто, якщо раніше, до внесення змін, заява про прийняття спадщини подавалася нотаріусу за місцем відкриття спадщини, то в умовах воєнного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника у будь-якого нотаріуса України, незалежно від місця відкриття спадщини. На сьогодні немає значення, де постійно проживав спадкодавець на день смерті, і спадкова справа може бути заведена в будь-якому населеному пункті підконтрольному уряду України.

Олексій Мотилюк відзначив також на динаміці змін стосовно місця відкриття спадщини в умовах воєнного стану та звернув увагу учасників заходу на прийняті Верховною Радою України 8 листопада 2023 року Закони України:

«Про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини» (законопроєкт № 9287 від 11.05.2023).

Законом вноситься зміни до законів «Про нотаріат», «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» і «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», згідно з якими передбачається правовий механізм врегулювання особливостей реалізації права на спадкування щодо тимчасово окупованої території, населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

«Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини» (законопроєкт № 9288 від 11.05.2023)

Законодавчий акт вносить зміни до Цивільного кодексу, згідно з якими передбачається визначити, що за загальним правилом місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, а якщо місце проживання його невідоме, місцем відкриття спадщини є місцеперебування нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцеперебування основної частини рухомого майна. Якщо спадкодавець мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається відповідно до Закону «Про міжнародне приватне право». Разом з тим передбачається правовий механізм оформлення спадкових прав у період дії в Україні воєнного стану.

Прийняті Закони мають на меті вдосконалення правового регулювання, забезпечення захисту майнових та особистих немайнових прав спадкоємців та врегулювання особливостей спадкування, у зв’язку з військовою агресією рф та набудуть чинності 30 січня 2024 року.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/497fm9hp

Цікаві публікації лектора:

Особливості супроводу адвокатом клієнта в нотаріальному процесі при реалізації спадкових прав. https://tinyurl.com/3ctezhuu.

Сучасні виклики в діяльності адвоката при виконанні доручень клієнтів у спадкових правовідносинах. https://tinyurl.com/mryu3jh9.

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ.