Завершення IV етапу курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини»
Про актуальність набутих знань підсумовуємо з тренером Оксаною Міськів, адвокатом, членом Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ
Міськів Оксана
05.06.2023

Тренер курсу Оксана Міськів: навчальний курс є досить практичним та унікальним, оскільки поєднує в собі не лише теоретичні напрацювання у даній галузі права та національне законодавство, але й включає національну судову практику та практику ЄСПЛ стосовно актуальних проблем медичного права

Підходить до завершення IV етап курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини», що включає в себе дві теми: «Захист ембріона та запліднення» і «Трансплантація людських органів та тканин».

Про актуальність набутих знань під час четвертого етапу онлайн-курсу підсумовуємо з тренером Оксаною Міськів, адвокатом, членом Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ.

«Наприкінці першого модуля учасники мали змогу надати відповідь на питання: коли починається життя згідно норм національного законодавства та міжнародно-правових норм, розрізняти основні питання і принципи допоміжних репродуктивних технологій та принципи захисту ембріона. Адже, тема застосування допоміжних репродуктивних технологій на сьогодні, в умовах війни, як ніколи є актуальною» - зазначає Оксана Міськів.

«У березні 2023 року Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону, яким пропонується закріплення права військовослужбовців у період дії воєнного або надзвичайного стану, в особливий період, який передбачений Законом України «Про оборону України», на участь у комплексі заходів, які реалізуються державою, з метою забезпечення права на біологічне посттравматичне батьківство (материнство). Українські військовослужбовці зможуть безоплатно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках.

На сьогодні в Україні працюють як державні, так і приватні кріобанки, де можна зберігати репродуктивні клітини військових. У лютому 2023 року в Україні вперше відкрили відділення допоміжних репродуктивних технологій у Львівському обласному перинатальному центрі, послугами якого вже скористалися військовослужбовці (більше 400 сімейних пар), яким безкоштовно заморозили біологічний матеріал. Зараз відпрацьовуються на законодавчому рівні всі моменти, пов'язані з розпоряджанням цим матеріалом, фахівці напрацювали ряд законопроектів про застосування допоміжних репродуктивних технологій».

Тренер курсу відзначає на підвищеній актуальності теми другого модуля IV етапу навчання, адже кількість трансплантацій у медичних закладах України невпинно зростає. Опанувавши матеріали цього модуля, учасники знатимуть основні аспекти, пов’язані з темою трансплантації людських органів і тканин, зможуть визначати та розуміти правові принципи та правила, які застосовуються до процедури трансплантації органів і тканин людини.

Матеріали вказаних модулів містять не лише теоретичні напрацювання у даній галузі права та перелік загальних та спеціальних нормативно-правових актів, які регулюють відповідні відносини, а й національну судову практику та практику ЄСПЛ, що робить навчальний курс досить практичним та унікальним.

«Незважаючи на складні умови, в яких проходять навчальний курс учасники, найсумлінніші з них відшукують можливості доступу до онлайн — платформи HELP, належно опрацьовують тематичні творчі завдання, вирішують ситуативні задачі, відповідають на тестові запитання» - зазначила на завершення Оксана Міськів.