Відрядження працівників під час дії воєнного стану: адвокат Наталія Матвійчук
Матеріал
Матвійчук Наталія
17.01.2023

Ключові питання та особливості виїзду за кордон у доповіді «Відрядження працівників під час дії воєнного стану» представила Наталія Матвійчук, адвокат, член Комітету з трудового права НААУ під час круглого столу: «День трудового права: підсумки 2022 року», що відбувся 10 січня у Вищій школі адвокатури.

З 1 вересня 2022 р. в Україні мала стартувати нова послуга на порталі «Дія» – «Е-Відрядження». Це механізм оформлення дозволів підприємцям та представникам бізнесу на закордонні відрядження та конференції навіть під час воєнного стану. «Е-Відрядження» передбачало, що українські підприємці та представники компаній зможуть виїжджати за кордон строком на 7 днів за умови дотримання ряду критеріїв

14 листопада 2022 року Мінекономіки повідомило про доопрацювання проєкту постанови КМУ «Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо оформлення «Є-відрядження» і направлення його на розгляд Уряду 11 листопада 2022 року.

Крім проєкту Постанови про Е-Відрядження, станом на сьогодні у Верховній Раді України опрацьовується декілька законопроєктів, якими пропонується доповнити Закон України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» новою статтею щодо порядку виїзду з України громадян чоловічої статі під час дії воєнного стану в Україні та дозволити деяким категоріям населення виїжджати за кордон під час війни, а саме:

• Законопроєкт № 7484 від 22.06.2022 року;

• Законопроєкт № 7484-1 від 30.06.2022 року;

• Законопроект № 7484-2 від 06.07.2022 року.

Працівники, які заброньовані за підприємствами, можуть виїжджати у відрядження за кордон. При цьому Державна прикордонна служба повідомляє, що для підтвердження підстав щодо перетинання державного кордону України заброньований працівник повинен надати:

• документи, зазначені у статті 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» (паспорт громадянина України для виїзду за кордон);

• витяг з наказу Міністерства економіки (згідно з пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194);

• документи про відрядження такої особи за кордон.

У кожному конкретному випадку остаточне рішення про перетин кордону буде приймати безпосередньо прикордонник, тому у разі виїзду за кордон заброньований працівник має надавати прикордоннику не лише витяг з наказу Мінекономіки, який підтверджує бронювання, але й належні документи на відрядження, наприклад, наказ або витяг з наказу про відрядження, в якому зазначені конкретні дані про працівника, мету відрядження, місце, куди направляється такий працівник та на який період.

Також додатково працівник може мати із собою інші підтверджуючі документи, у яких буде зазначено про тимчасовий перетин кордону з подальшим поверненням в Україну. Такими документами можуть бути, наприклад, посвідчення працівника про відрядження. Отже, заброньований працівник може виїхати у відрядження за кордон за умови, якщо він надасть необхідні підтверджуючі документи.

Крім того, слід зауважити, що 4 грудня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час», яким розширено умови, за яких військовозобов’язані, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, можуть отримати відстрочку від призову під час мобілізації шляхом їх бронювання. Зокрема, бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

• в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, у разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування цих органів в особливий період; на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень); н

• на підприємствах, установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Критерії та порядок визначення підприємств, які є критично важливими встановлюються Кабінетом Міністрів України. Однак наразі такі критерії відсутні, тобто розширення переліку на сьогодні не працює через відсутність відповідного порядку.

Окрему увагу доповідач звернула на категорії чоловіків, які придатні до військової служби, але разом з тим мають право виїжджати за кордон саме для виконання робочих обов’язків. Відповідно до останніх змін законодавства моряки, авіаційний персонал, спортсмени, члени клубів з ігрових видів спорту найвищих дивізіонів, тренери, спортивні судді та інші особи, що їх супроводжують, народні депутати, залізничники, чоловіки-водії та волонтери, військовослужбовці та особи зі складових сил оборони та сил безпеки, які потребують лікування мають право виїзду за кордон за визначених критеріїв. Наприклад, моряки повинні на момент перетину кордону працювати на відповідних суднах, моряки можуть скористатися дозволом на виїзд, якщо вони здобули відповідну освіту до 24 лютого 2022 року або завершили навчання у період дії воєнного стану. Для отримання дозволу на перетин кордону моряки повинні надати необхідні документи. Для всіх категорій це, передусім, посвідчення особи моряка.

Наталія Матвійчук розглянула також ймовірне обмеження виїзду за кордон жінками. Відповідно з 01 жовтня 2022 року повинна була розпочатись процедура постановки жінок на військовий облік. Але у вересні 2022 року Міноборони відтермінувало строки постановки на облік ще на рік – до 01 жовтня 2023 року. 26 жовтня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», згідно з яким жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням.

Для взяття на військовий облік жінок Законом визначені наступні критерії:

• наявність спеціальності та/або професії, визначеної Міноборони;

• придатність до проходження військової служби за станом здоров’я;

• вік від 18 до 60 років.

Тобто, на законодавчому рівні встановлюється добровільний характер військового обліку жінок. При цьому залишається обов’язковою постановка на військовий облік жінок-медиків (які мають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність). Станом на сьогодні відсутні законодавчі обмеження для виїзду жінок за кордон, окрім жінок, які уже є військовослужбовцями та військовозобов’язаними і перебувають на військовому обліку.

За незаконне перетинання державного кордону під час воєнного стану передбачена юридична відповідальність, що встановлена ст. 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ст. 332-2 Кримінального кодексу України. За сам по собі факт неповернення в Україну з-за кордону вимогами законодавства прямо не встановлено відповідальності. На конституційному рівні громадянам гарантований безперешкодний в’їзд на територію України. Однак, незважаючи на це, наявні категорії осіб, для яких порушення строків повернення на територію України може мати негативні наслідки. До таких категорій, зокрема, належать водії та перевізники.

Трансляція круглого столу доступна за посиланням: http://bit.ly/3kc1tGm

Ознайомитися з тематичними публікаціями за наслідками круглого столу можна за наступними посиланнями:

• Алла Андрушко Призначення трудового права у державі під час воєнного стану: адвокат Алла Андрушко http://bit.ly/3CNxSth

Нагадаємо, що під час круглого столу анонсовано про відкриття Центру трудового права ВША НААУ – експертної платформи, ключові напрямки розвитку якої охоплюють міжнародне та вітчизняне трудове право, право соціального забезпечення. Більше про подію можна дізнатися за посиланням: http://bit.ly/3XqGPAp

Приєднатися до команди Центру можна, направивши резюме та мотиваційний лист на адресу: info@hsa.org.ua до 25 січня 2023 року