Тренер Курсу Наталія Маркочева: курс є дуже корисним для адвокатів, сферою професійних інтересів яких є медичне право
Добігає кінця навчання учасників курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини»
Маркочева Наталія
20.06.2023

Тренер Курсу Наталія Маркочева: в умовах імплементації положень права Європейського Союзу у сфері охорони здоров’я та адаптації українського законодавства до права ЄС, цей курс є дуже корисним та актуальним для адвокатів, сферою професійних інтересів яких є медичне право

Добігає кінця навчання учасників курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини».

П’ять груп адвокатів завершили проходження 4-го етапу онлайн даного курсу та підійшли до підсумкового зрізу знань.

Про значимість та цінності навчання на курсі ділиться думками тренерка Курсу, адвокатка, позаштатна експертка НСЗУ, представниця Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ у м. Одесі Наталія Маркочева.

«Мені випала щаслива участь вести групу найстійкіших адвокатів, які успішно закінчують цей чудовий проект. Адвокати, під час війни в нашій країні, не зважаючи на непрості умови для навчання, намагалися виконувати всі завдання та опановувати новий матеріал» - відзначає Наталія Маркочева.

Курс ґрунтується на актуальній судовій національній і міжнародній практиці та спрямований допомогти адвокатам зрозуміти основні принципи прав людини в біомедичній галузі.

Він містить 8 розділів: вступ, добровільна та інформована згода, медична таємниця та захист даних про стан здоров’я, захист ембріону та дітонародження, кінець життя, генетичні дослідження, біомедичні дослідження, трансплантація органів і тканин людини. Розділи наповнені теоретичним матеріалом: перелік нормативних джерел, національна судова практика та практика ЄСПЛ, літературні джерела, відео матеріали, інтерактивні лекції, презентації конкретних випадків, тести на перевірку знань та інтелектуальні завдання тощо.

Теми курсу вивчаються на практиці. У процесі навчання адвокати складали творчі завдання на актуальні теми медичного права та біоетики, які вимагали від учасників курсу аргументованої відповіді сформованої на основі аналізу міжнародних та національних стандартів, практики національних, зарубіжних судів та Європейського суду з прав людини.

Тренер наголошує на цінності практичної складової курсу, адже адвокати практикувалися формувати свою авторську позицію та давати правову оцінку конкретним ситуаціям, які були предметом розгляду відповідних медичних справ національних судів та Європейського суду з прав людини, справ щодо притягнення до відповідальності осіб, які вчинили правопорушення у сфері охорони здоров’я.

Учасники вчилися давати правові коментарі для профільного юридичного видання та медичного журналу. Це дуже необхідні навички, так як адвокат повинен вміти висловлювати експертну думку з визначених правових питань.

Слухачі курсу готували адвокатські запити з метою отримання копій первинної медичної документації та інших документів та інформації, що будуть необхідні для захисту інтересів клієнтів, визначали стратегію і тактику дій адвоката в медичній справі.

Адвокати міркували та відповідали на питання щодо необхідності внесення змін до національного законодавства. Наприклад, чи потребує змін нормативна конструкція «лікарська таємниця»: аргументи «за» і «проти»? Як, на Вашу думку, доцільно її позначати в законодавстві України і чому?

Серед практичних завдань тренер також виділила завдання, у якому необхідно було окреслити вимоги до суб’єктів, які можуть здійснювати господарську діяльність з медичної практики, порядок отримання ліцензії на здійснення господарської діяльності з медичної практики в умовах воєнного стану.

«Інколи адвокатам доводилося доопрацьовувати свої творчі завдання, так як кожен прагнув отримати найвищі бали та похвалу тренера, а головне – удосконалити свої практичні вміння, а для мене, як для тренера – це велика гордість мати таких наполегливих, працьовитих та талановитих студентів» - зазначає тренерка Курсу.

Попри всі складнощі та непрості завдання, адвокати завершують цей курс з великим багажем знань та необхідних у практичній діяльності навичок в сфері медичного права та біоетики.

«В умовах імплементації положень права Європейського Союзу у сфері охорони здоров’я та адаптації українського законодавства до права ЄС, цей курс є дуже корисним та актуальним для адвокатів, сферою професійних інтересів яких є медичне право» - підсумувала Наталія Маркочева.