Заява про звільнення відправлена електронною поштою, визнана не отриманою роботодавцем
Ганна Лисенко, адвокат, член Комітету з трудового права НААУ, партнер АО «Адвокатська сім’я Лисенко»
Лисенко Ганна
30.03.2023

Розкажіть про рішення суду, в якому визначено, що заява працівника про звільнення, відправлена електронною поштою, була визнана не отриманою роботодавцем, і тому звільнення визнано обґрунтованим?

Верховний Суд, розглядаючи справу № 299/2706/20 за позовом працівника до ТОВ про поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку в Постанові від 21.12.2022 року зробив наступні висновки.

Працівник подала заяву про надання щорічної відпустки тривалістю 14 календарних днів з наступним звільненням.

Пізніше працівник направила на електронну адресу роботодавця заяву, підписану особистим електронним цифровим підписом (далі - ЕЦП) про відкликання поданої раніше заяви про звільнення з роботи та повідомила, що після закінчення відпустки приступить до виконання своїх трудових обов`язків. Заяву аналогічного змісту додатково направила на електронну адресу директора товариства, начальника відділу кадрів та керівника відділу фінансів. Проте, роботодавець звільнив працівника за власним бажанням.

Працівник оскаржив звільнення до суду, надавши копії скріншотів про відправлення нею електронної заяви на електронні поштові адреси директора ТОВ, начальника відділу кадрів, керівника відділу фінансів, системного адміністратора, засвідчивши їх ЕЦП.

Верховний Суд скасував рішення попередніх інстанцій, відмовив працівнику у позові, оскільки нею не надано доказів про одержання адресатами електронних повідомлень відправника, що є порушенням статті 11 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Детально ознайомитися з текстом Постанови можна за посиланням: https://cutt.ly/y4xBU3h

Більше про електронні докази читайте в статті адвоката Ганни Лисенко «Електронні докази у трудових справах»: https://cutt.ly/w4xBmDs

Відповідь на питання підготувала Ганна Лисенко, адвокат, член Комітету з трудового права НААУ, партнер АО «Адвокатська сім’я Лисенко».

Відповідь на питання надано за наслідками вебінару «Трудові відносини в вмовах воєнного стану: зміни 2022 - тенденції 2023», що відбувся 28.02.2023 року у Вищій школі адвокатури.

Зареєструватися на найближчі заходи на тему трудового права:

Вебінар «Захист трудових прав в діяльності підприємств, які на окупованій території або виробничі потужності яких зруйновані». https://cutt.ly/u4zSAjQ

Вебінар «Порушення трудових обов’язків в умовах воєнного стану: практика звільнення, поновлення на посаді». https://cutt.ly/Z4ggL10

 

Вебінар «Встановлення факту трудових відносин у судовому порядку». https://cutt.ly/Z4ggBXc