Відпустки працівників: огляд ключових змін від адвоката
Ганна Лисенко, адвокат, член Комітету з питань трудового права НААУ, партнер АО «Адвокатська сім’я Лисенко», член Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ
Лисенко Ганна
10.01.2024

З 24 грудня 2023 року відбулися зміни в законодавстві щодо відпусток працівників за Законом № 3494.  Адвокат Ганна Лисенко підготувала огляд ключових змін щодо відпусток працівників та компенсацій, перенесення святкових днів тощо. 

Щорічні відпустки

Тривалість щорічних відпусток тепер може бути визначена колективним або трудовим договором (ст. 76 КЗпП, ст. 5 Закону про відпустки).  

Раніше тривалість щорічних основних та додаткових відпусток визначалася в Законі про відпустки або профільними нормативними актами.

Після 24.12.2023 року тривалість щорічних відпусток визначається Законом про відпустки, трудовим та/або колективним договором і незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях.

Відтепер дозволили роботодавцю визначати іншу тривалість щорічних відпусток, умови та порядок їх надання, про що слід прописати в трудовому або колективному договорі.

Щорічна відпустка більше 24 днів може бути без оплати

У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Відтепер роботодавцям дозволили за рішенням щорічну відпустку, яка більше 24 днів, надавати як відпустку без збереження заробітної плати. Механізм поки незрозумілий.

Ця норма не застосовуються до керівних працівників закладів освіти, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників.

Відпустки без збереження заробітної плати

Збільшено тривалість відпустки без збереження заробітної плати до 30 днів

Працівник має право на відпустку без збереження заробітної плати за сімейними обставинами або з інших причин не більше 30 календарних днів (раніше було 15 днів) (ст. 84 КЗпП).

Строк відпустки без збереження заробітної плати на час воєнного стану або пандемії визначається угодою сторін.

Працівнику може бути надана відпустка без збереження заробітної плати на час пандемії, самоізоляції працівника або загрози збройної агресії без обмеження строку. Тривалість такої відпустки визначається угодою сторін. 

Не зараховується до стажу роботи перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати. 

Час перебування працівника у відпустці за сімейними обставинами та на час пандемії або загрози (ч. 2 ч. 4 ст. 84 КЗпП) не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ст. 26 Закону про відпустки).

Відпустка та компенсація для військових працівників

Нова відпустка мобілізованим працівникам після повернення на роботу

Працівникам, які приступили до роботи після звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації обов’язково за їх бажанням надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю до 60 календарних днів (п. 20 ст. 25 Закону про відпустки).

Цей період відпустки зараховується до страхового стажу (ст. 24 Закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування).

Компенсація відпустки працівникам військовослужбовцям, які увільняються

Працівникам, які є військовослужбовцями, за їхнім бажанням та на підставі їх заяви виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. 

Працівник має подати заява про виплату компенсації за відпустку не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу (ст. 83 КЗпП).

Наприклад, працівника увільнено у зв’язку з призовом на службу 27.12.23, заяву працівник має написати до 31.12.2023.

Інші додаткові відпустки

Відпустку  при народженні дитини слід підтвердити документами від матері

При народженні дитини одноразова оплачувана відпустка тривалістю до 14 к.д. надається не пізніше 3 місяців з дня народження дитини одному з таких працівників:

1) чоловіку, дружина якого народила дитину;

2) батьку дитини, якщо шлюб не зареєстровано, але спільно проживають  з матір’ю дитини, за наявності заяви матері дитини та свідоцтва про народження дитини, із зазначенням інформації про батька дитини (ст. 77-3 КЗпП, ст. 19-1 Закону про відпустку);

3) бабі або діду, або іншому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, на підставі заяви одинокої матері (батька) дитини.

Відпустка для підготовки до змагань

Працівникам, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях надається відпустка для підготовки та участі в змаганнях. 

Тривалість такої відпустки, умови її надання та оплати визначаються трудовим та/а колективним договором.

Відпустка на профспілкове навчання

Працівникам, які обрані до складу виборчих профспілкових органів, надається додаткова відпустка тривалістю 6 к.д. на час профспілкового навчання.

Така відпустка оплачується в розмірі середньої заробітної плати за рахунок профспілкової організації (ст. 252 КЗпП, ст. 41 Закону про профспілки).

Перенесення вихідних днів

Якщо святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Але у період дії воєнного стану ця норма не застосовується.

Відтепер порядок перенесення вихідних або робочих днів визначається роботодавцем у:

·   трудовому або колективному договорі

· або в наказі роботодавця, за погодженням з профспілкою або уповноваженим представником працівників, якщо колективний договір відсутній (ст. 67 КЗпП).

Я рекомендую роботодавцям опрацювати зміни й запровадити їх на підприємстві, зокрема прописати умови перенесення вихідних днів, умови та строки надання щорічних відпусток в колективному договору, а у разі його відсутності в трудових договорах працівників або в окремому наказі.  Довести ці зміни до працівників під розпис, особливо щодо умов надання щорічних відпусток більше 24 днів та компенсації за відпустку працівникам, які увільняються.