Що робити, якщо інспектор праці прийшов за скаргою одного працівника, а вимагає документи по всім працівникам?
Це є порушення з боку інспектора Держпраці – вихід за межі предмету перевірки. Оскільки під час проведення перевірки з’ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення перевірки, з обов’язковим зазначенням цих питань у посвідченні (направленні) на проведення заходу державного нагляду (контролю) (ч. 1 ст. 6 Закону № 877).
Лисенко Ганна
17.08.2023

Що робити, якщо інспектор праці прийшов за скаргою одного працівника, а вимагає документи по всім працівникам на підприємстві?

Це є порушення з боку інспектора Держпраці – вихід за межі предмету перевірки.

Оскільки під час проведення перевірки з’ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення перевірки, з обов’язковим зазначенням цих питань у посвідченні (направленні) на проведення заходу державного нагляду (контролю) (ч. 1 ст. 6 Закону № 877).

Це положення покликане запобігти зловживанням державними органами з питань праці у проведенні перевірок з ширшим обсягом питань.

Предмет перевірки зазначається в наказі та направленні (п. 1, 3 ст. 7 Закону № 877).

Тож і вимагати документи може інспектор лише в межах предмету перевірки.

Вимагайте у інспектора надати Вимогу про надання документів з зазначенням їх переліку, і подавайте документи, які стосуються предмету перевірки, у визначений у вимозі строк.

Судова практика

Верховний Суд в Постанові від 17.03.2021 р. у справі № 500/2878/18 висловив позицію, що інспектор праці здійснив перевірку оформлення трудових договорів (контрактів) щодо інших працівників та з питань, які не були заявлені скаржником.

Підставою для проведення перевірки було звернення працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю (не виплачена компенсація за невикористані дні щорічної відпустки). Актом інспекційного відвідування було встановлено порушення: укладення з трьома працівниками цивільно-правових договорів, нерегулярна виплата заробітної плати працівникам.

Як вбачається з направлення та акта інспекційного відвідування, Держпраці вийшла за межі предмета інспекційного відвідування.

Верховний Суд в Постанові від 31.01.2019 р. у справі № 809/799/17 вказав, що підставою для проведення інспекційного відвідування було звернення фізичної особи, яка повідомила про невідповідність записів у трудовій книжці та невиплату коштів.

Як свідчить наказ про проведення перевірки, перевірку ФОП проведено на предмет додержання вимог законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин з найманими працівниками, тривалість робочого часу, оплати праці та поза межами питань, зазначених у наказі, а саме часу відпочинку.

Відповідь на питання підготувала Ганна Лисенко, адвокат, член Комітету з трудового права НААУ, партнер АО «Адвокатська сім’я Лисенко», експерт з трудового, податкового та господарського права