Призупинення дії трудового договору: адвокат Ганна Лисенко
Центр трудового права ВША НААУ
Лисенко Ганна
19.01.2023

Під час круглого столу: «День трудового права: підсумки 2022 року» Ганна Лисенко, адвокат, член Комітету з трудового права НААУ, представила доповідь на тему: «Призупинення дії трудового договору», у ході якої охарактеризувала типові ознаки такого інструменту трудових відносин та окреслила релевантну судову практику.

Впровадження у трудове законодавство інструменту призупинення дії трудового договору відбулося під час дії правового режиму воєнного стану. Означені зміни були запроваджені статтею 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Для такого інструменту характерними є такі особливості:

• по-перше, призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин;

• по-друге, про призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб;

• по-третє, відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Для оформлення призупинення дії трудового договору потрібно дотриматися наступних кроків:

1. Повідомити один одного (за можливості) про зупинення дії трудового договору:

• якщо ініціатор працівник, то написати заяву або направити роботодавцю повідомлення на електронну пошту чи на месенджер,

• якщо ініціатор роботодавець, то просто видати наказ.

2. Видати наказ про зупинення дії трудового договору, в якому вказати:

• підставу (заява працівника) або причини неможливості надання роботи (активні бойові дії, зупинка виробництва, пошкодження майна, відсутність замовлень тощо),

• строк зупинення та умови поновлення дії трудового договору (період зупинення),

• умови про оплати: із збереження з/п або без виплати з/п,

• умови відшкодування з/п, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору.

3. Ознайомити працівника з наказом (за можливості), направивши його працівнику всіма можливими засобами (поштою, електронною пошто, повідомити телефоном або надіслати повідомлення на месенджер) або під розпис.

Ганна Лисенко зауважила, що суди при вирішенні питання про наявність чи відсутність умов для призупинення дії трудового договору посилаються на Роз’яснення Мінекономіки, викладені в Листі № 4712-06/22838-09 від 9 травня 2022 року «Про надання роз’яснень», у якому Мінекономіки вказало головні умови для призупинення дії трудового договору. Таким чином, головною умовою для призупинення дії трудового договору, є абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи. Ці дві умови мають виконуватися одночасно. Під абсолютною неможливістю надання роботодавцем та виконання працівником роботи в контексті призупинення дії трудового договору слід розуміти випадки неможливості забезпечувати працівникові умови праці, внаслідок того, що:

1) необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні можливості, засоби виробництва або майно роботодавця знищені в результаті бойових дій;

2) їх функціонування з об’єктивних і незалежних від роботодавця причин є неможливим;

3) переведення працівника на іншу роботу або залучення його до роботи за дистанційною формою організації праці неможливе у зв’язку з відсутністю на це його згоди, зокрема, з причин переміщення його з території, де ведуться активні бойові дії.

За умови, якщо працівник бажає та може виконувати роботу, або роботодавець може надавати роботу, призупиняти дію трудового договору неможливо. Відтак, для призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією проти України має бути виконано одночасно дві умови:

1) неможливість надання роботи;

2) неможливість виконання роботи.

У разі незгоди працівника із призупинення дії трудового договору, працівником або профспілкою за дорученням такий наказ може бути оскаржений до Держпраці. Держпраця за погодженням з військовою адміністрацією може внести роботодавцеві припис про скасування відповідного наказу або про усунення порушення законодавства про працю іншим шляхом, що є обов’язковим до виконання роботодавцем протягом 14 календарних днів з дня отримання такого припису. Приписи у разі оскарження наказу про призупинення дії трудового договору, укладеного з посадовими особами, можуть бути внесені роботодавцеві за погодженням з військовою адміністрацією. Припис Держпраці може бути оскаржений роботодавцем протягом 10 календарних днів у судовому порядку.

Проте, поки цей механізм не є результативним, оскільки не затверджено форми документів щодо проведення перевірки. Більш дієве, як показує судова практика, є оскарження призупинення дії трудового договору до суду.

У розрізі судової практики доповідач сфокусовала увагу на наступних судових рішеннях:

• Постанова Житомирського апеляційного від 18.08.22 року у справі № 279/1611/22. За фактичними обставинами справи ДП «Коростенський лісгосп АПК» в наказі зазначив причину призупинення дії трудового договору – у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи з метою збереження життя та здоров’я працівника, майстра лісу. Суди відмовили працівнику в скасуванні наказу про призупинення, вказавши, що дійсно склалися такі обставини, коли роботодавець не має можливості надати роботу, а працівник позбавлений можливості безпечно її виконувати.

• Рішення Хмельницького міськрайонного суду від 17.08.2022 року у справі № 149/1089/22. За фактичними обставинами справи Укрзалізниця призупинила дію трудового договору з заступником директора з лікувальної роботи, підстава – відсутність умов для організації та виконання виробничого процесу санаторно-курортного лікування. Суд скасував наказ про призупинення, оскільки санаторій працював в умовах воєнного стану, що підтверджується довідкою про облікову чисельність штату та звітністю про кількість прийнятих пацієнтів.

• Постанова Івано-Франківського апеляційного суду 22 грудня 2022 року у справі № 344/7732/2 – Суди скасували наказ про призупинення, оскільки роботодавцем не надано доказів на підтвердження факту неможливості роботодавця забезпечити працівника роботою відповідно до кола її обов’язків, які визначені розділом 2 Посадової інструкції. Як і доказів, які б свідчили про неможливість позивачки виконувати свої посадові обов’язки. Оскільки протягом припинення дії трудового договору з позивачкою їй не виплачувалась заробітна плата, суд вважав за можливим застосувати аналогіюьзакону частини 2 статті 235 КЗпП України та стягнути на користь працівника середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Трансляція круглого столу доступна за посиланням: http://bit.ly/3kc1tGm

Ознайомитися з тематичними публікаціями за наслідками круглого столу можна за наступними посиланнями:

• Алла Андрушко. Призначення трудового права у державі під час воєнного стану: адвокат Алла Андрушко https://bit.ly/3CNxSth

• Наталія Матвійчук. Відрядження працівників під час дії воєнного стану https://bit.ly/3ITGv9x

• Катерина Цвєткова Договори з фрілансерами та особливості їх укладення. http://bit.ly/3WoeRVl

Нагадаємо, що під час круглого столу анонсовано про відкриття Центру трудового права ВША НААУ – експертної платформи, ключові напрямки розвитку якої охоплюють міжнародне та вітчизняне трудове право, право соціального забезпечення. Більше про подію можна дізнатися за посиланням: https://bit.ly/3QAskrQ

Приєднатися до команди Центру можна, направивши резюме та мотиваційний лист на адресу: info@hsa.org.ua до 25 січня 2023 року