Планові перевірки Держпраці: чи діє мораторій?
Ганна Лисенко, співзасновниця АО «Адвокатська сім’я Лисенко», член Комітету НААУ з питань трудового права та Центру з трудового права та пенсійного забезпечення ВША НААУ
Лисенко Ганна
08.02.2024

Відповідь: З 13.03.2022 діє мораторій на проведення планових та позапланових кадрових перевірок Держпраці, згідно з Постановою КМУ № 303 від 13.03.2022 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» (далі – Постанова КМУ № 303 від 13.03.2022).

З 19.07.2022 було частково скасовано мораторій на позапланові перевірки  у період воєнного стану з обмежених підстав: заява працівника, доручення Прем’р-міністра, смерть, нещасний випадок, за зверненням посадових осіб, та обмеженого предмету перевірки: додержання вимог Закону № 2136,  законності припинення трудових договорів, виявлення неоформлених трудових відносин (ст. 16 Закону «Про організацію трудових відносин у період воєнного стану»).

09.03.2023 нарешті було затверджені уніфіковані форми документів, які складаються в процесі кадрових перевірок Держпраці (попередження, акти, вимоги, припис тощо), згідно Наказу № 1243 від 09.03.2023, яким внесено зміни до Наказу Мінекономіки № 2161  «Про затвердження форм документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю Державною службою України з питань праці».

У червні 2023 року на офіційному сайті Держпраця повідомила про початок позапланових перевірок підприємців щодо звільнення працівників, нещасних випадків, та дотримання Закону №2136. Але активних перевірок підприємців не спостерігалося.

15.11.2023 Державна регуляторна служба України оприлюднила на сайті Наказ Державної регуляторної служби № 183 від 14.11.2023 «Про затвердження плану комплексної перевірки на 2024 рік».

04.01.2024 Держпраця оприлюднила План перевірок на 2024 рік (Наказ від 30 листопада 2023 року № 214). Сфера перевірок: державний гірничий нагляд, державний контроль за дотриманням законодавства про зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, державний нагляд та контроль за додержанням законодавства про працю, державний нагляд (контроль) у сфері охорони праці, державний нагляд (контроль) у сфері гігієни праці.

29.01.2024 Центральне міжрегіональне управління Держпраці повідомило про затвердження Національного плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці та виробничого травматизму на 2024 рік. Але плану поки не було опубліковано.

Отже, у підприємців постає логічне питання: чи будуть проводитись планові перевірки Держпрацею, якщо наразі діє на них мораторій?

Так, наразі діє мораторій на проведення планових перевірок Держпраці на період воєнного стану, згідно з Постановою КМУ № 303 від 13.03.2022.

Виключенням є перевірки за наявність загрози, що має негативний вплив на права, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та безпеки держави.

Планові кадрові перевірки проходять річним планом, який затверджується не пізніше 1 грудня року, що передує (ст. 5 Закону № 877).

Якщо різні органи державного нагляду внесли підприємство до свого плану перевірки, то у такому разі підприємство вноситься до плану комплексної планової перевірки, який формується до 15 листопада року, що передує плановому та оприлюднюється на сайті Державної регуляторної служби України.

 Контролюючі органи повинні визначити перелік підприємств, які підлягають плановим перевіркам не пізніше 15 жовтня року, що передує плановому, і вносять відомості до інтегрованої автоматизованої системи Інспекційний портал, який наразі не працює для підприємців, доступ мають лише контролюючі органи.

Єдиним нормативним актом, яким можуть керуватись інспектори праці при проведенні планових або позапланових перевірках, є Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» 877.

Отже, наразі маємо два затверджені плани планових перевірок, до яких залучена Держпраця:

1) План перевірок Держпраці на 2024 рік (Наказ від 30 листопада 2023 року № 214),

2)      План комплексної перевірки на 2024 рік (Наказ Державної регуляторної служби № 183 від 14.11.2023)

І тут увага! Державна регуляторна служба України на своєму сайті зазначила, що прийняття комплексного плану перевірок не суперечить постанові КМУ № 303 від 13.03.2022, яка встановлює мораторій на планові перевірки у період воєнного стану, оскільки постанова не встановлює жодних обмежень щодо намірів планування заходів державного нагляду (контролю).

Держпраця жодним чином не прокоментувала цю ситуацію, як вони будуть здійснювати планові перевірки за наявності мораторію.

Отже, наразі не зрозуміло:

·   план перевірок – це лише план, і він не буде реалізовуватись,

·  чи найближчим часом слід очікувати скасування мораторію на планові кадрові перевірки,

·   чи перевірки будуть в комплексі з іншими органами, наприклад з податковою, яка теж має повноваження перевіряти трудові відносини.

Думаю, що найближчим часом ситуація проясниться, але поки рекомендую підприємцям:

·  перевірити своє підприємство в планах перевірок,

·  якщо ви там є, підготуватись до перевірки з питань, які планують перевіряти,

· провести кадровий аудит, привести документи відповідно до сучасного законодавства, зробити документи, яких не вистачає,

·   за місяць до початку перевірки, перевіряти пошту та електронну скриньку на наявність повідомлення про початок планової перевірки (надсилається за 10 днів до початку).