Принцип уникнення конфлікту інтересів в адвокатській діяльності: адвокати Закарпатської області відвідали вебінар
Валентин Лучковський, адвокат, лектор ВША НААУ, представник Хмельницької області у ВКДКА
Лучковський Валентин
17.05.2023

11 травня 2023 року у рамках співпраці Вищої школи адвокатури з Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Закарпатської області відбувся вебінар для адвокатів регіону на тему: «Конфлікт інтересів в адвокатській діяльності», який провів Валентин Лучковський, адвокат, лектор ВША НААУ, представник Хмельницької області у ВКДКА.

Під час заходу лектор сфокусував увагу на розкритті наступних питань:

1. Уникнення конфлікту інтересів як один з основних принципів адвокатської діяльності.

2. Обов’язок адвоката повідомити про конфлікт інтересів.

3. Дії адвоката при наявності обставин, що можуть призвести до конфлікту інтересів.

4. Випадки, коли є можливим надання правової допомоги при конфлікті інтересів.

При здійсненні адвокатської діяльності важливим є слідування високим етичним стандартам поведінки. Високі морально-етичні вимоги висуваються до представників адвокатури з огляду на підвищену соціальну значущість цього інституту, на який Конституцією України покладена функція захисту прав людини.

Адвокати під час здійснення своїх обов’язків мають керуватися Правилами адвокатської етики, які слугують обов’язковою системою орієнтирів при збалансуванні, практичному узгодженні своїх багатоманітних, іноді суперечливих професійних прав та обов’язків.

Одним із основних принципів, від якого залежить довіра клієнта, взаємоповага та співпраця адвокатів на користь їх клієнтів, об’єктивність та неупередженість адвоката під час виконання ним своїх професійних обов’язків, є принцип уникнення конфлікту інтересів.

Залежно від суб’єктного складу конфлікт інтересів може виникнути:

• між інтересами клієнтів адвоката (адвокатського бюро, адвокатського об’єднання), учасником якого є адвокат;

• між особистими інтересами адвоката, членів його сім’ї, близьких родичів, адвокатського бюро, адвокатського об’єднання, учасником якого є адвокат, та інтересами клієнта.

Неприпустимість конфлікту інтересів має забезпечуватися на всіх етапах діяльності адвоката:

• на стадії прийняття доручення клієнта (перед укладенням договору про надання правової допомоги) (ч.1 ст.16 ПАЕ «На вимогу клієнта до укладення договору адвокат має повідомити клієнту... про обставини, що можуть вплинути на можливе виникнення конфлікту інтересів», ст.20 ПАЕ «Адвокат не має права прийняти доручення, якщо інтереси клієнта об’єктивно суперечать інтересам іншого клієнта, в т. ч. отримав від іншого клієнта конфіденційну інформацію);

• у процесі виконання доручення клієнта (ст.34 ПАЕ «Якщо адвокат в процесі виконання доручення дізнався про існування конфлікту інтересів... він повинен розірвати договір»);

• після виконання доручення клієнта (ч.2 ст.35 ПАЕ «Обов’язки адвоката, щодо дотримання принципу конфіденційності та уникнення конфлікту інтересів, продовжують діяти і після завершення виконання договору»).

Недотримання принципу уникнення конфлікту інтересів можливе у разі, якщо:

1. наявна згоди клієнта або всіх клієнтів між якими виник або існує потенційна загроза виникнення конфлікту інтересів;

2. є звернення клієнта до відповідних органів із вимогами до адвоката;

3. це пов’язано із необхідністю захисту адвокатом своїх прав та/або інтересів.

Але в другому і в третьому випадках адвокат має право надати інформацію лише в обсязі, який необхідний для захисту своїх прав та/або інтересів.

Порушення адвокатом принципу уникнення конфлікту інтересів має наслідком його дисциплінарну відповідальність в порядку, встановленому Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Правилами адвокатської етики.

Нагадаємо, що питання поглиблення співпраці та об’єднання зусиль в організації навчальних заходів регіонального рівня було предметом спільної зустрічі, організованої Вищою школою адвокатури з представниками Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України, Рад адвокатів регіонів та інших органів адвокатського самоврядування (https://cutt.ly/G5nvEzq).

Пов’язані новини:

Ключові аспекти доказування у справах про встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця: відбувся вебінар для адвокатів Закарпатської області. https://cutt.ly/w6vfSMk