Чи має право родич(-ка) померлого пацієнта на доступ до його медичної документації, аби з’ясувати причину його смерті?
Анатолій Литвиненко, член Центру медичного права ВША НААУ, докторант кафедри юридичних наук Балтійської міжнародної академії (Рига, Латвія), магістр/аспірант Школи права Університету Роберта Гордона (Абердін, Шотландія, Великобританія)
Литвиненко Анатолій
27.02.2023

Анотація справи: чи має право родич(-ка) померлого пацієнта на доступ до його медичної документації, аби з’ясувати причину його смерті, за умови того, що померлий за життя висловлювався проти того, аби ця інформація надавалася родичам?

Суд: Касаційний Суд Бельгії

Дата винесення рішення: 14 березня 2016 року

Цитування справи: J.L.M.B. 2016/27, p. 1282

Позивачка мала вкрай конфліктні відносини з власним сином. Одного разу, син позивачки під час конфлікту вдарив свою матір ножем у стані марення. На щастя, позивачка вижила, а злочинець був затриманий, і відправлений на примусові заходи медичного характеру в психіатричну лікарню в м. Бертрікс, Бельгія. На початку 2009 року син позивачки був умовно звільнений під зобов’язання проживати в будинку престарілих «Le Manoir» в Ізелі (місто Чині, Бельгія), а також перебувати під постійним наглядом лікаря і забороною зустрічатися з матір’ю (позивачкою). Він продовжував відвідувати психіатричну лікарню амбулаторно, і згодом перебував під наглядом того ж самого лікаря.

На початку 2010 року син позивачки був госпіталізований через епілептичні припадки, і через кілька днів там помер. Поховання проводив батько померлого, про що позивачку була повідомлено лише через декілька днів. Попри жахливі обставини взаємовідносин з померлим сином, позивачка воліла дізнатися причину його смерті, а потім через лікаря-посередника попросила лікаря, під наглядом якого перебував померлий (він зазначений в справі відповідачем), передати копію його медичної документації. Лікар-відповідач, під наглядом якого перебував померлий, написав їй листа, де він відмовився надати медичне досьє на підставі прохання померлого не передавати медичну документацію його матері. Позивачка стверджувала, що її право ознайомитися з медичною документацією її сина було закріплено Законом про права пацієнта 2002 року, ст. 9 (4), відповідно до якого дозволяється доступ до медичної документації третіх сторін, якщо він виправданий і не прямо заборонений пацієнтом.

Лікар-відповідач стверджував, що медична документація належала закладу охорони здоров’я, де перебував померлий, однак не йому самому, стверджуючи, що померлий очевидно виступав проти такого розголошення. У той же час померлий волів спілкуватися з батьком, проте був категорично налаштований припинити всі контакти з позивачкою, що підтвердили інші працівники закладу охорони здоров’я. Про те ж саме померлий стверджував на комісії соціального захисту у 2008 та 2009 роках – загалом, померлий неодноразово висловлювався як усно, так і письмово про припинення будь-яких контактів з позивачкою.

Враховуючи ці обставини, Суд встановив, що воля померлого полягала у тому, щоб обмежити доступ до медичної документації після його смерті, і вирішив відмовити у задоволенні скарги позивачки.

Матеріал підготував Анатолій Литвиненко, член Центру медичного права ВША НААУ, докторант кафедри юридичних наук Балтійської міжнародної академії (Рига, Латвія), магістр/аспірант Школи права Університету Роберта Гордона (Абердін, Шотландія, Великобританія)

Матеріал підготовлено в межах реалізації проєкту Центру медичного права ВША НААУ «Порівняльне медичне право»