Відкриття проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні»
23 березня 2023 року відбулось офіційне відкриття проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні», а також перше засідання керівного комітету проєкту
Кузьменко Савва
24.03.2023

Директор Вищої школи адвокатури Савва Кузьменко взяв участь в офіційному відкритті проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні» та першому засіданні керівного комітету проєкту

23 березня 2023 року відбулось офіційне відкриття проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні», а також перше засідання керівного комітету проєкту.

Соціальні права є основними європейськими цінностями, закріпленими в низці офіційних зобов’язань, зокрема в Європейській соціальній хартії, взятих державами-учасницями Ради Європи, включно з Україною. Повага та просування соціальних прав є важливими для досягнення сталої демократії в Україні.

Проєкт «Посилення соціального захисту в Україні» розпочав свою діяльність на період з 01 січня 2023 року – 31 грудня 2024 року в межах Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023-2026 роки.

Проєкт спрямований на те, щоб люди з уразливих груп, у тому числі населення, що постраждало від війни в Україні, користувалися підвищеним рівнем соціальних прав та соціального захисту. Для досягнення головної мети передбачено впровадження низки заходів у двох напрямах.

По-перше, приведення у відповідність політик та законодавчої бази щодо соціальних прав до європейських стандартів, зокрема Європейської соціальної хартії та практики Європейського комітету соціальних прав.

По-друге, надання сприяння та підвищення спроможностей національних та місцевих органів влади просувати соціальні права людей з уразливих груп та широкої громадськості, зокрема вирішуючи питання невикористання соціальних прав.

Проєкт сприятиме ефективній реалізації поточних пріоритетних реформ у сферах соціального захисту та соціальних послуг, трудових прав, зайнятості, прав людей з інвалідністю, реінтеграції ветеранів у мирне життя тощо.

Він надаватиме підтримку започаткованому процесу кодифікації соціального законодавства та приведенню його у відповідність до європейських стандартів та кращих європейських практик. Особливу увагу буде приділено підвищенню якості надання соціальних послуг на місцевому рівні в контексті реформи децентралізації, що триває в Україні.

Учасники та учасниці обговорили питання та виклики дотримання соціальних прав в Україні під час війни, а також виконання положень Європейської соціальної хартії. Під час засідання керівного комітету відбулась презентація та затвердження робочого плану проєкту на 2023-2024 рр.

Участь в офіційному відкритті проєкту та першому засіданні керівного комітету проєкту взяв Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ, який привітав учасників з такою важливою подією як відкриття та презентація проєкту Ради Європи щодо соціальних прав та їхнього посилення.

У промові Савва Кузьменко озвучив пропозиції щодо можливої співпраці у рамках реалізації проєкту, а саме:

• участь Вищої школи адвокатури у розробці та реалізації курсу щодо застосування норм Європейської соціальної хартії;

• залучення до каскадних тренінгів щодо соціальних прав та гарантій, а також можливість проведення тренінгів для тренерів;

• проведення спільної інформаційної кампанії з питань застосування норм Європейської соціальної хартії шляхом публікацій, проведення спільних дискусій та інших відкритих заходів, які мають за мету привернення уваги до Європейської соціальної хартії та ратифікації її окремих статей;

• проведення спільної інформаційної кампанії з питань подання та використання механізмів колективних скарг;

• залучення представників Вищої школи адвокатури до робочої групи з розробки проєкту Соціального кодексу України.

Савва Кузьменко поінформував колег про відкриття Центру трудового права та соціального забезпечення, який створено при Вищій школі адвокатури, основною метою діяльності якого є просування цінностей та міжнародних стандартів в сфері соціальних прав та створення якісних навчальних програм.

Директор Вищої школи адвокатури висловив вдячність Раді Європи за обумовлену у Плані дій Ради Європи для України “Стійкість, відновлення та відбудова на 2023 - 2026 роки” підтримку Національної асоціації адвокатів України та запевнив у готовності співпраці задля упровадження культури стандартів гідного життя та утвердження соціальних гарантій в Україні.

Пов’язані новини:

Зміцнення соціальних прав українців – стартував новий проєкт Ради Європи. https://cutt.ly/o4Uq7Qs