Проєкт Ради Європи “Захист прав дітей під час війни і в післявоєнний період в Україні”
Представники адвокатури взяли участь у конференції
Кузьменко Савва
27.03.2023

Представники адвокатури взяли участь у конференції проєкту Ради Європи “Захист прав дітей під час війни і в післявоєнний період в Україні”

14 березня 2023 року директор Вищої школи адвокатури НААУ, координатор програми Ради Європи HELP від НААУ Савва Кузьменко і керівник Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ Лариса Гретченко взяли участь у конференції проєкту Ради Європи "Захист прав дітей під час війни і в післявоєнний період в Україні". Захід спрямований на підбиття підсумків, досягнутих у 2022 році, та обговорення потреб подальшої підтримки питань захисту прав дітей в Україні під час війни та у післявоєнний період.

У виступі т.в.о. Голови Офісу Ради Європи в Україні пані Олена Литвиненко зауважила, що проєкт «Захист прав дітей під час війни і в післявоєнний період в Україні» імплементує Рада Європи, його реалізація планується до 31 грудня 2024 року.

Метою даного проєкту є підтримка української влади та відповідних зацікавлених сторін у посиленні їх реагування в межах чинної правової бази на сексуальну експлуатацію, насильство над дітьми, торгівлю людьми, в тому числі в умовах війни і післявоєнного періоду, заохоченні дружніх до дітей практик, з акцентом на забезпечення прав дітей-жертв і свідків в ході судових розглядів, а також сприяння дотриманню прав дитини.

Конференція відбулась у форматі трьох Сесій, в кожній з яких обговорювались ключові питання:

• проблема депортації дітей з окупованих територій,

• необхідність моніторингу дотримання прав дітей, які покинули територію України,

• труднощі в роботі з дітьми на деокупованих територіях,

• важливість подальшої співпраці та продовження роботи за основними проектами, існуючими до війни, зокрема запровадження правосуддя дружнього до дитини, робота центрів Барнахус,

• підвищення кваліфікації фахівців, які працюють для дітей та разом з дітьми,

• основні досягнення Проєкту «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні, Фаза ІІІ»,

• ключові ініціативи та пріоритети щодо захисту прав дітей в умовах війни.

Детальніше про захід: https://go.coe.int/Md30C

Долучитися до професійної спільноти - група Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ: https://bit.ly/3gfsgMB