Програма Ради Європи HELP: інформація про навчальні курси для представників юридичної спільноти
Широкий спектр навчальних ресурсів з питань Конвенції та практики ЄСПЛ, розроблених і зібраних програмою HELP буде висвітлено в подальших публікаціях на платформі Вищої школи адвокатури НААУ.
Кузьменко Савва
13.07.2022

Програма Ради Європи HELP (Human Rights Education for Legal Professionals = Навчання у сфері прав людини для представників юридичних професій) – освітня програма, що впроваджується в рамках Ради Європи (далі — «РЄ») з 2006 року.

Програма реалізується у відповідності з Рекомендацією (2004)4 Комітету міністрів Ради Європи державам-членам щодо застосування ЄКПЛ в університетській освіті та професійній підготовці https://bit.ly/3PrML8p, Інтерлакенською декларацією (2010) https://bit.ly/3yIgMKe і Брайтонською декларацією (2012).

HELP – це Європейська програма з навчання у сфері прав людини для представників юридичних професій. HELP підтримує держав-членів Ради Європи в імплементації Європейської конвенції з прав людини на національному рівні.

До складу програми HELP входять:

  • мережа національних навчальних закладів для суддів, прокурорів та адвокатів в 47 державах-членах;
  • платформа електронного навчання у сфері прав людини;
  • методологія навчання у сфері прав людини.

Існує два основних типи навчальних ресурсів HELP:

  • дистанційні курси доступні для окремих груп юристів, що беруть участь в пілотних курсах, модерованих сертифікованими національними тренерами;
  • курси самостійного навчання доступні будь-якому користувачеві, що має обліковий запис на платформі.

 

Сайт програми HELP (http://www.helpcoe.org) є відкритим та доступним для всіх зацікавлених користувачів. Він пропонує безкоштовне самостійне вивчення та дистанційне навчання стандартам ЄКПЛ.

 

Вхід до онлайн платформи HELP та ознайомлення з курсами https://help.elearning.ext.coe.int/

 

Дистанційні курси та курси для самостійного проходження є доступними для будь-якого користувача, який створив обліковий запис на сторінці http://help.ppa.coe.int/login

 

Відповідно до Розпорядження Голови НААУ, РАУ № 204 від 29 грудня 2021 року Координатором програми Ради Європи HELP від Національної асоціації адвокатів України призначено директора Вищої школи адвокатури НААУ Кузьменка Савву Євгеновича https://bit.ly/3Pa00uA , https://bit.ly/3AMX1Uy

 

Інформація про контактних осіб між Секретаріатом HELP та національними асоціаціями адвокатів: від України (НААУ) — Савва Кузьменко https://www.coe.int/en/web/help/info-points

30 червня – 1 липня 2022 року Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ, координатор програми Ради Європи HELP від НААУ взяв участь роботі Конференції мережі HELP 2022, що відбулася в Страсбурзі, Франція, та онлайн. https://bit.ly/3PsDZXG

 

Щорічна мережева конференція HELP — це головне зібрання членів мережі HELP (навчальні заклади юстиції та асоціації адвокатів) і таких партнерів, як Європейська мережа підготовки суддів (EJTN), Рада адвокатів та юридичних товариств Європи (CCBE), Агентство ЄС з фундаментальних прав (FRA), УВКБ ООН.

 

Однією з цілей Конференції є висвітлення реакції Програми Ради Європи з освіти прав людини для юристів (HELP) на поточні виклики, включаючи відповідь на війну в Україні.

 

Пишаємося співпрацею з освітньою платформою HELP, яка стала можлива завдяки партнерській підтримці РЄ та високому рівню українських тренерів, що пройшли сертифікацію. Така співпраця надає можливість виводити українських адвокатів на міжнародний рівень, робити їх конкурентоздатними, а також допомагає вдосконалювати національне законодавство.

 

Широкий спектр навчальних ресурсів з питань Конвенції та практики ЄСПЛ, розроблених і зібраних програмою HELP буде висвітлено в подальших публікаціях на платформі Вищої школи адвокатури НААУ.