Принцип субсидіарності: національна імплементація Європейської конвенції з прав людини
Директор Вищої школи адвокатури Савва Кузьменко взяв участь в конференції тему: «Принцип субсидіарності: національна імплементація Європейської конвенції з прав людини», що відбулася 4 травня 2023 року
Кузьменко Савва
09.05.2023

«Принцип субсидіарності: національна імплементація Європейської конвенції з прав людини»: директор ВША НААУ Савва Кузьменко взяв участь у конференції Ради Європи

Директор Вищої школи адвокатури Савва Кузьменко взяв участь в конференції тему: «Принцип субсидіарності: національна імплементація Європейської конвенції з прав людини», що відбулася 4 травня 2023 року.

Захід організованій ісландським головуванням у Комітеті міністрів Ради Європи спільно з Європейським судом з прав людини та Департаментом Ради Європи з питань імплементації стандартів з прав людини, правосуддя та правового співробітництва.

Як підкреслено в Пріоритетах головування Ісландії в Комітеті міністрів, демократія потребує прозорих і підзвітних інститутів, а легітимність цих інститутів залежить від дотримання верховенства права і поваги до прав людини.

У цьому контексті імплементація Європейської конвенції з прав людини на національному рівні залишається фундаментально важливою і необхідною для забезпечення ефективності системи Конвенції. Основна відповідальність за забезпечення застосування та ефективної імплементації Конвенції лежить на державах-учасницях та національних органах влади і, зокрема, на судах, які є першими охоронцями прав людини, забезпечуючи повне застосування Конвенції у тлумаченні Європейського суду з прав людини відповідно до принципу субсидіарності. Однак держави не залишаються наодинці в цьому прагненні.

У своїх рішеннях від 4 листопада 2020 року з нагоди 70-ї річниці Конвенції Комітет міністрів «підкреслив важливість максимального використання потенціалу Ради Європи для підтримки держав-учасниць у процесі виконання та імплементації Конвенції на національному рівні, в тому числі за допомогою таких проєктів співпраці як Програма HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів), а також шляхом розвитку синергії з платформою обміну знаннями, розробленою Судом, з метою сприяння прийняття національними судами рішень, що відповідають Конвенції».

Конференція «Принцип субсидіарності: імплементація Європейської конвенції з прав людини на національному рівні» поставила за мету надати сучасний огляд та створити можливості для обміну досвідом щодо підтримки, яку пропонує Рада Європи.

Особлива увага під час конференції була приділена проєктам співпраці, а також інструментам підтримки держав-членів у національній імплементації ЄКПЛ. Також анонсовано про запуск нового проєкту співпраці «Підтримка ефективної національної спроможності виконання рішень ЄСПЛ (Фаза 1)».

Відкрили захід Бенедикт Богасон, Голова Верховного суду Ісландії, Маріалена Цирлі, Секретар Європейського суду з прав людини та Крістоф Пуарель, Директор з прав людини, Генеральний директорат з прав людини та верховенства права (DGI), Рада Європи.

Робота конференції охоплювала розкриття питань у межах двох сесій:

І. Імплементація ЄКПЛ на національному рівні до та незалежно від розгляду справи судом:

• Релевантні стандарти;

• Багатосторонній проєкт «Посилення субсидіарності: підтримка обміну знаннями про ЄСПЛ та діалогу вищих судових інстанцій»: стан справ через півроку після публічного запуску;

• Тренінг з ЄСПЛ для юристів;

• Інші інструменти для підтримки спільної відповідальності за застосування ЄКПЛ.

ІІ. Імплементація ЄКПЛ на національному рівні після рішення суду:

• Релевантні стандарти;

• Запуск нового багатостороннього проєкту «Підтримка ефективної національної спроможності для виконання рішень ЄСПЛ (Фаза 1)»;

• Підтримка виконання рішень ЄСПЛ через двостороннє співробітництво.

«Імплементація положень Європейської конвенції з прав людини є надважливим питанням для України з огляду на взяті міжнародні зобов’язання. Вагоме значення у підтримці держав-членів Ради Європи у впровадженні Європейської конвенції з прав людини на національному рівні відіграє програма HELP, яка дозволяє юристам краще зрозуміти теми, пов’язані з правами людини, які сьогодні є такими необхідними. Вища школа адвокатури активно долучається до проєктів Ради Європи, присвяченим конвенційним питанням, забезпечує інформаційну підтримку та висвітлення програми Ради Європи HELP, проводить тематичні навчальні курси для представників юридичної спільноти» - прокоментував подію Савва Кузьменко.