Представники адвокатури взяли участь у презентації Плану дій Ради Європи «Стійкість, відновлення та відбудова» 2023-2026
Директор Вищої школи адвокатури Савва Кузьменко та керівник проєктів і програм Лариса Гретченко взяли участь у презентації Плану дій Ради Європи «Стійкість, відновлення та відбудова» (2023-2026) і першому засідання керівного комітету
Кузьменко Савва
25.04.2023

Представники адвокатури взяли участь у презентації Плану дій Ради Європи «Стійкість, відновлення та відбудова» (2023-2026) і першому засідання керівного комітету

Директор Вищої школи адвокатури Савва Кузьменко та керівник проєктів і програм Лариса Гретченко взяли участь у презентації Плану дій Ради Європи «Стійкість, відновлення та відбудова» (2023-2026) і першому засідання керівного комітету.

24 квітня 2023 року відбувся захід, на якому директор Директорату з координації програм Ради Європи Клаус Нойкірх презентував План дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023–2026 роки.

Директор Директорату з координації програм Ради Європи Клаус Нойкірх наголосив, що презентований План дій був підготовлений у тісній співпраці з українською владою та зацікавленими сторонами. За його словами, зазначений План дій, спрямований на підтримання процесу відбудови та економічного відновлення в Україні задля посилення стійкості українських державних установ, демократичного управління, правовладдя та захисту прав осіб, зокрема, постраждалих від війни в Україні. Клаус Нойкірх також зазначив, що План дій передбачає підтримку програми реформ у межах європейської перспективи України, наголосивши, що всі заходи щодо його реалізації ретельно координуватимуться з діями інших учасників та зацікавленими сторонами.

План дій передбачає чотирирічну програму співпраці та забезпечує гнучкість, необхідну для реагування на мінливі потреби у поточному нестабільному контексті та середовищі високого ризику. Це динамічний документ, який оновлюватиметься відповідно до ситуації в країні, щоб адаптувати пріоритети до нових потреб. Стратегії зменшення ризиків і загроз, а також механізми управління будуть оцінені й обговорені з органами державної влади України.

Загальний бюджет чотирирічної програми співпраці складає орієнтовно 50 мільйонів євро.

Успіх виконання завдань цього документа оцінюватиметься спільно Радою Європи та органами державної влади України. З цією метою буде створено Керівний комітет, що складатиметься з представників Міністерства закордонних справ та інших національних заінтересованих сторін, які беруть участь у реалізації Плану дій, а також представників Ради Європи. Керівний комітет проводитиме наради, коли це буде можливо з огляду на ситуацію, відповідно до домовленості між Радою Європи та органами державної влади України. Рада Європи також періодично надаватиме оновлену інформацію про хід і підсумки виконання документа. У межах логічної матриці до Плану дій розроблені стратегічні та оперативні ключові показники ефективності, які дають змогу оцінити успіхи у досягненні пріоритетів і цілей та дотриманні строків, визначених у цьому документі.

Участь у заході взяли представники Офісу Ради Європи в Україні, органів державної влади, національних партнерів Офісу Ради Європи в Україні, представники інститутів громадського суспільства та інші.

Під час засідання були презентовані короткі тематичні доповіді представників Ради Європи з наступними виступами представників установ-бенефіціарів у межах тематичних напрямків:

І. Права людини:

• Виконання Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ);

• Права внутрішньо переміщених осіб та репатріантів;

• Національні правозахисні установи та механізми;

• Освіта з прав людини;

• Захист свободи слова та свободи ЗМІ;

• Сприяння гендерній рівності та боротьба з насильством щодо жінок;

• Захист прав дітей;

• Сприяння боротьбі з дискримінацією та посилення захисту прав національних та інших меншин;

• Заохочення соціальних прав.

ІІ. Верховенство права:

• Зміцнення інститутів верховенства права;

• Підтримка системи правосуддя;

• Боротьба з корупцією, економічною злочинністю та кібер-злочинністю;

• В’язниці та пробація.

ІІІ. Демократія:

• Зміцнення демократичного управління;

• Вибори та референдуми;

• Громадянська участь;

• Посилення молодіжної політики та участі молоді.

Ознайомитися із Планом дій Ради Європи «Стійкість, відновлення та відбудова» (2023-2026) можна за посиланням: https://cutt.ly/75jDhB4