Представники адвокатської спільноти взяли участь у першому засіданні керівного комітету Проєкту Ради Європи «HELP»
12 квітня 2023 року відбулося Перше засідання Керівного комітету Проєкту Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни».
Кузьменко Савва
13.04.2023

Представники адвокатської спільноти взяли участь у першому засіданні керівного комітету Проєкту Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни»

12 квітня 2023 року відбулося Перше засідання Керівного комітету Проєкту Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни».

Проєкт спрямований на підвищення кваліфікації нинішніх/майбутніх юристів в Україні (суддів, прокурорів, адвокатів, інших працівників суду та студентів-юристів) для ефективного застосування ними європейських стандартів у галузі прав людини, зокрема і під час війни.

У межах Проєкту запланована розробка нового курсу HELP Ради Європи з міжнародного гуманітарного права та прав людини, а також адаптація для українських юристів вже створених навчальних курсів HELP і модулів.

Модерувала захід Галина Смірнова, старша спеціалістка проєкту Проєкту Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України в тому числі під час війни».

З вітальним словом до учасників звернулися Олена Литвиненко, в. о. Голови Офісу Ради Європи в Україні та Ева Пастрана, Голова відділу навчання у галузі правосуддя і прав людини, Департамент імплементації прав людини, правосуддя і стандартів правової співпраці, Генеральний директорат прав людини і верховенства права (DGI), Рада Європи (в форматі онлайн).

Під час засідання менеджеркою проєкту Ольгою Костенко представлено робочий план Проєкту, Програму HELP та курси HELP.

Для обговорення пропозицій до робочого плану та вироблення рекомендацій щодо максимізації впливу проєкту долучилися партнери проєкту: Андрій Орлеан, начальник аналітичного відділу підготовки прокурорів Тренінгового центру прокурорів України, Тетяна Фулей, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, Олександр Баранов, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України, Олександр Пижов, Генеральний директор директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик Міністерства освіти і науки України, Юлія Лихач, директорка Вищої школи публічного управління, Яна Любимова, заступниця Керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У якості партнера проєкту до участі в обговоренні долучилися директор Вищої школи адвокатури НААУ Савва Кузьменко та керівниця Центру «Адвокат дитини» Лариса Гретченко.

«Для Вищої школи адвокатури проєкт HELP не є новим напрямком діяльності, як і раніше Національна асоціація адвокатів України приділяє значну увагу міжнародним стандартам захисту прав людини та європейським стандартам навчання адвокатів.

Однак, у 2022 році проєкт отримав нове дихання. За минулий рік Вища школа адвокатури зробила багато для збільшення кількості користувачів платформи, а також у питанні популяризації курсів серед адвокатів, вносила чимало пропозицій, не всі вони знайшли відображення в плані дій на наступні два роки, але враховуючи, що виконавцями є всі учасники системи правосуддя: Тренінговий центр прокурорів, Національна школа суддів, я певен, що в такому співтоваристві успіх у реалізації цього проєкту є вже забезпеченим, і в першу чергу потужними інтелектуальними ресурсами» - підкреслив Савва Кузьменко.

З метою посилення співпраці між учасниками проєкту, підвищення статусу безперервного навчання професіоналів директор ВША НААУ запропонував розглянути можливість проведення фахової дискусії під егідою Ради Європи щодо питань підвищення кваліфікації правників.

Савва Кузьменко також озвучив пропозиції щодо співпраці у рамках реалізації проєкту спільно з Тренінговим центром прокурорів та Національною школою суддів у питанні відновлення проєкту тренінгу «Етика серед прокурорів та адвокатів» та об’єднань зусиль у проєкті щодо коректного використання термінології.

Питання захисту прав дітей в умовах воєнного стану як один із необхідних компонентів змістовної частини курсів HELP розкрила керівниця Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ Лариса Гретченко.

Пані Лариса розповіла про досвід Центру в організації та проведенні заходів, присвячених правозахисту дітей в умовах війни. Зокрема, за ініціативи Центру проведено фахову дискусію «Тимчасове переміщення та евакуація: правові механізми забезпечення безпеки дітей» та круглий стіл «Вплив повномасштабної війни в Україні на вирішення спірних питань стосовно дітей в цивільному судочинстві: фактичні та процесуальні аспекти». Центром «Адвокат дитини» ВША НААУ за участі делегації Національної ради адвокатів Франції, представників Комітетів НААУ, Рад адвокатів регіонів та представників Офісу Генерального прокурора організовано круглий стіл «Сучасні виклики і загрози у питаннях захисту прав дітей у воєнний час, а також шляхи їх подолання».

Дізнатися більш про проєкт: https://cutt.ly/k7OvFoV