Партнерство правових співтовариств та спільне професійне навчання для юристів: ключові моменти виступу Лідії Ізовітової на семінарі з міжнародного кримінального права у ВША НААУ
У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся семінар з міжнародного кримінального права, організований Міжнародною асоціацією адвокатів (ІВА) у партнерстві з Національною асоціацією адвокатів України (UNBA).
Кузьменко Савва
28.07.2022

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся семінар з міжнародного кримінального права, організований Міжнародною асоціацією адвокатів (ІВА) у партнерстві з Національною асоціацією адвокатів України (UNBA).

Розпочав захід Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ (HSA), який поділився успішним досвідом проведення семінару на тему судового захисту у партнерській співпраці з ІВА та UNBA. Учасниками першого вебінару стали близько тисячі адвокатів, понад п'ять тисяч долучилися до перегляду відео — трансляції. Керівник HSA висловив впевненість в результативності семінару, що відбувається нині та зі словами вдячності за співпрацю передав слово Марку Еллісу, виконавчому директору ІВА.
Представляючи Міжнародну асоціацію адвокатів Марк Елліс привітав учасників з другою визначною подією для усіх сторін зустрічі й відзначив важливість долученості міжнародних юристів до підтримки українських адвокатів. Особливу вдячність за плідну співпрацю й професійну підтримку виконавчий директор ІВА висловив очільниці UNBA Лідії Ізовітовій, її заступнику Валентину Гвоздію та директору HSA Савві Кузьменку.

Відкриваючи другий семінар, спільно організований ІВА та UNBA, Лідія Ізовітова звернулася з вітальним словом до спікерів і учасників заходу.

Висловлюючи вдячність IBA за навчальний проєкт, який є глибоким поглядом на особливості міжнародного правосуддя та міжнародного права, Голова НААУ, РАУ відзначила давнє міжнародне партнерство правових співтовариств, упродовж якого уже сформовано успішний досвід співпраці і взаємного збагачення досвідом розбудови інституту адвокатури та розвитку стандартів адвокатської професії.

“Надзвичайно цінно, що до цього курсу долучені не лише відомі науковці, але й практики — юристи, які безпосередньо працювали під час резонансних міжнародних процесів”,- підкреслила Голова НААУ, РАУ.

У доповіді наголошено на широкій популярності теми міжнародного кримінального права не лише серед юридичних професій. Останнім часом в українському медіа просторі надзвичайно багато коментарів стосовно роботи Міжнародного кримінального суду, спеціального трибуналу, що буде ще створений, а також Міжнародного суду ООН.

Лідія Ізовітова зауважила на внесенні пропозиції щодо спільних навчань українських суддів, адвокатів, прокурорів та наших міжнародних колег. На її думку, така взаємодія принесе очевидні переваги, і вона доводить, наскільки важливо, щоб професійні спільноти юристів мали спільне розуміння, підходи і рівень кваліфікації.

За словами Лідії Павлівни, Національна асоціація адвокатів України неодноразово виступала за те, щоб інтегрувати курси професійного навчання і підвищення кваліфікації проводити разом для адвокатів, суддів та прокурорів. Ця ідея час від часу обговорювалася на різних етапах реформи в сфері правосуддя. З огляду на отримання Україною статусу кандидата до ЄС правосуддя знову опинилося у фокусі підвищеної уваги наших міжнародних партнерів Голова НААУ вважає доцільним розглянути цей інтегральний підхід до підвищення кваліфікації.

Аудиторію учасників семінару сьогодні складають не лише адвокати, але і судді національних судів. Це свідчення того, що НААУ і Вища школа адвокатури вже роблять перші практичні кроки, щоб на спільних платформах різні юридичні спільноти могли проходити навчальні курси.

“Я думаю, що це важливо не лише для ефективності правосуддя в Україні, але це і в інтересах всіх наших громадян, чиї права ми представляємо, захищаємо і відстоюємо в судах”, — наголосила Лідія Ізовітова.

На її думку, матерія для вивчення начебто єдина, однак інструментарій реалізації завдань у кожної юридичної професії свій.

Завершуючи свій виступ Голова НААУ, РАУ акцентувала, що найважливішим для кожного має бути дотримання принципів об’єктивного розгляду справ та надання всім обвинуваченим права на захист як основи ефективності міжнародного правосуддя.

Передаючи слово модераторам семінару Лідія Ізовітова побажала усім плідної роботи і цікавої дискусії.

Участь у заході взяв Девід Толберт, Секретар Спеціального трибуналу по Лівану і колишній президент Міжнародного центру перехідного правосуддя. У змістовній частині семінару з доповідями виступили відомі експерти з питань захисту в Міжнародному кримінальному суді Сарета Ашраф, Лінда Картер, Лейла Садат, Вільям Шабас, Майкл Шарф.

Про виступи міжнародних експертів з питань захисту в Міжнародному кримінальному суді відповідно до програми семінару, дискусію та відповіді на питання українських адвокатів, юристів, суддів дізнавайтеся з новин на платформі Вищої школи адвокатури НААУ.

Трансляція семінару з міжнародного кримінального права у Facebook: https://bit.ly/3zjsaww
Трансляція семінару з міжнародного кримінального права в YouTube: https://bit.ly/3PtZGaq