Обговорено питання щодо співпраці Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ та Ради Європи
Проєкт Ради Європи «ПОСИЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ В УКРАЇНІ»
Кузьменко Савва
30.03.2023

Обговорено питання щодо співпраці Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ та Ради Європи у межах Проєкту «ПОСИЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ В УКРАЇНІ»

06 березня 2023 року відбулася робоча зустріч між представницями проєкту Ради Європи «ПОСИЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ В УКРАЇНІ», Вищою школою адвокатури НААУ та Центром трудового права та соціального забезпечення, який створено при ВША НААУ, з питань розвитку співпраці.

Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ, координатор програми Ради Європи HELP від Національної асоціації адвокатів України, представив інформацію щодо створення при Вищій школі адвокатури НААУ Центру трудового права та соціального забезпечення, а також наголосив на важливості подальших спільних дій для розвитку трудового права та соціального забезпечення у співпраці з Радою Європи. Одним із важливих аспектів співпраці має стати спільна інформаційна кампанія щодо посилення розвитку соціального забезпечення в Україні, а також щодо просування правозастосування норм Європейської соціальної хартії. На базі Вищої школи адвокатури НААУ є можливість для підготовки інформаційних кампаній з питань застосування норм Європейської соціальної хартії та реалізації відповідних освітніх проєктів.

Вікторія Поліщук, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ, представила інформацію про цілі і завдання діяльності Центру та відзначила доцільність спільної організації курсу щодо застосування Європейської соціальної хартії, розробки на базі Вищої школи адвокатури НААУ курсів із захисту соціальних прав людини, а також підготовки методичних матеріалів для роботи адвокатів у напрямку соціального забезпечення. Також Вікторія Поліщук наголосила на можливості проведення тренінгів та інших навчальних заходів для підсилення Проєкту «ПОСИЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ В УКРАЇНІ». Взаємодія між Вищою школою адвокатури НААУ та Радою Європи має продемонструвати практикорієнтовний підхід із посиленою науковістю.

Керівниця Проєкту Ради Європи «Посилення соіального захисту в Україні» Сюзанна Мнацаканян наголосила на можливості організації взаємодії у межах проєкту, який має має на мені досягти того, щоб уразливі групи осіб, зокрема населення, яке постраждало від війни, користувалися підвищеним рівнем соціальних прав та соціального захисту.. Проєкт впроваджується в межах Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, Відновлення та Відбудова» на 2023-2026 роки, а його ключовими партнерами є Міністерство соціальної політики України, Офіс Президента України, Верховна Рада України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. ,. Тривалість Проєкту запланована на 2 роки, до 31 грудня 2024 року. Очікуваний старт діяльності - у березні 2023 року.

До обговорення завдань і пріоритетних кроків з реалізації Проєкту у співпраці з НААУ долучилися Лариса Гретченко, керівниця проєктів і програм Вищої школи адвокатури НААУ, яка підтримала пропоновані спільні ініціативи з посилання соціального захисту в Україні та відзначила важливість розвитку співпраці між Радою Європи та усіма Центрами, які діють при Вищій школі адвокатури НААУ.

Під час зустрічі розглянуто пропозиції ряду важливих заходів, які у найближчому майбутньому можуть забезпечити якісну двосторонню співпрацю Вищої школи адвокатури НААУ та Ради Європи під час реалізації проєкту з посилення соціального захисту в Україні.

Відтак, очікуваним результатом проєктної взаємодії має стати розвиток напрямку соціального забезпечення в Україні серед правників: підвищення кваліфікації працівників системи правосуддя, асоціацій адвокатів та юристів інших спеціальностей, поширення найактуальнішої інформації та кращих практик для українських юристів з питань застосування норм Європейської соціальної хартії та практики Європейського комітету з соціальних прав тощо.