Навчання та знання — це зброя, яка не вбиває. Чи достатньо у нас з вами зброї? — виступ Савви Кузьменка на Конференції мережі HELP 2022
Вища школа адвокатури НААУ прикладає максимум зусиль для підтримки адвокатів у складних умовах воєнного часу.
Кузьменко Савва
30.06.2022

30 червня – 1 липня Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ, координатор програми Ради Європи HELP від НААУ взяв участь роботі Конференції мережі HELP 2022, що відбулася в Страсбурзі, Франція, та онлайн.

Щорічна мережева конференція HELP — це головне зібрання членів мережі HELP (навчальні заклади юстиції та асоціації адвокатів) і таких партнерів, як Європейська мережа підготовки суддів (EJTN), Рада адвокатів та юридичних товариств Європи (CCBE), Агентство ЄС з фундаментальних прав (FRA), УВКБ ООН.

Однією з цілей Конференції є висвітлення реакції Програми Ради Європи з освіти прав людини для юристів (HELP) на поточні виклики, включаючи відповідь на війну в Україні.

“Навчання та знання — це зброя, яка не вбиває. Чи достатньо у нас з вами зброї?” — з таких слів розпочав свою доповідь координатор програми Ради Європи HELP від НААУ. Савва Кузьменко детально ознайомив учасників Конференції з діяльністю Вищої школи адвокатури НААУ, представив багаторічний досвід у сфері підвищення кваліфікації адвокатів, включаючи правоосвітню діяльність в умовах воєнного часу. У виступі відзначено, що станом на 30.06.2022 року 67 різнотематичних заходів на платформі ВША НААУ відвідали близько 70 тис. учасників, для яких захист прав людини під час війни залишається на першому місці.

Підкреслюючи важливість співпраці з освітньою платформою HELP Савва Кузьменко навів приклад успішної реалізації проекту з навчання українських адвокатів медичному праву на онлайн-курсі програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини». Автором національної частини Курсу виступила адвокат Ірина Сенюта, освітню ініціативу упроваджено спільно з Комітетом медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ в межах проекту Ради Європи «Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні». Навчання на Курсі пройшли 773 учасників, за що ВША та адвокати вдячні партнерській підтримці Ради Європи.

Обговорюючи перспективи подальшої взаємодії з розвитку освітньої платформи HELP директор ВША НААУ наголосив на доцільності мультидисциплінарного підходу і об'єднання у навчанні європейським стандартам захисту прав людини адвокатів, суддів та прокурорів.

Савва Кузьменко подякував поважній спільноті за підтримку українців під час війни, можливість долучитися до оновлення проектів і реалізації ініціатив HELP, а також запевнив у відкритості та готовності розвивати подальшу співпрацю.