Науково-практична конференція «Адвокатура: минуле, сучасність та майбутнє»
Національний університет «Одеська юридична академія» спільно з Національною асоціацією адвокатів України та Радою адвокатів Одеської області провели XIIІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Адвокатура: минуле, сучасність та майбутнє»
Кузьменко Савва
12.11.2023

Національний університет «Одеська юридична академія» спільно з Національною асоціацією адвокатів України та Радою адвокатів Одеської області провели XIIІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Адвокатура: минуле, сучасність та майбутнє». В рамках конференції були проведені «Бронзовські читання», присвячені етиці адвоката.

З вітальною промовою виступила Лідія Павлівна Ізовітова, Голова НААУ-РАУ, яка подякувала організаторам конференції за вірність усталеним традиціям, відкритість для всіх точок зору та конструктивний підхід до розгляду складних теоретичних та практичних питань, побажала учасникам упевненості у власних силах і творчої наснаги, а також виловила сподівання, що сьогоднішній день принесе Україні якісні рішення, необхідні на шляху її розбудови як правової держави.

Під час виступу Л.Ізовітова навела окремі положення проекту Закону № 5661 та деяких інших законодавчих ініціатив, де з метою пришвидшення розгляду судами справ пропонується притягати адвокатів до відповідальності за так зване зловживання процесуальними правами. Йдеться про штрафування безпосередньо суддями або ж констатацію ними факту зловживання (замість встановлення ознак проступку) та передачі відповідної ухвали для виконання дисциплінарними органами адвокатури.

Такі проекти фактично наділяють судів додатковими повноваженнями впливу на адвокатів, чим спотворюється існуюча модель незалежної адвокатури, а дисциплінарні процедури відносно адвокатів заміщуються прямим судовим втручанням, - вважає голова НААУ, РАУ.

«Отже на законодавчому рівні ми відстежуємо спроби підмінити незалежні дисциплінарні органи адвокатури судом. При цьому у зацікавленій для суду позиції», - зауважила вона. - Адвокатів спонукають до мовчання, до бездіяльності в суді. По суті це потуги до знищення правозахисної функції адвокатури».

Також, з доповідями виступили Валентин Анатолійович Гвоздій, заступник Голови НААУ-РАУ, який окреслив питання фінансового моніторингу для адвокатів, Сергій Валентинович Вилков, Голова ВКДКА, який доповів на тему “Діяльність ВКДКА та КДКА в умовах воєнного стану”, та Савва Євгенович Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури з доповіддю на тему “Безперервне професійне навчання адвокатів під час воєнного стану”.

Савва Кузьменко окреслив деякі аспекти діяльності навчального майданчику Національної асоціація адвокатів України та підкреслив важливість безперервного професійного навчання адвокатів під час воєнного стану.

“Необхідність безперервного навчання адвокатів під час воєнного стану важлива не лише для забезпечення якості юридичної допомоги в умовах конфлікту, але й для підтримання правової державності та захисту прав і свобод громадян. Вища школа адвокатури завжди готова до викликів сучасності та зобов'язана забезпечувати якісну підготовку адвокатам в будь-яких умовах. Ми віримо, що безперервне професійне навчання та адаптація до викликів воєнного стану є важливим внеском у підтримку правової системи України та захисту прав і свобод українців”, зазначив пан Кузьменко.

Також директор ВША НААУ додав, що робота Школи не обмежується лише навчанням, вона також включає в себе науковий внесок та практичні заходи для підтримки правозахисної діяльності в умовах війни.

Вища школа адвокатури НААУ дякує організаторам за високий рівень підготовки щорічної міжнародної науково-практичної конференції «Адвокатура: минуле, сучасність та майбутнє».

Рада адвокатів Одеської області Національний університет "Одеська юридична академія" - НУ "ОЮА"