ХII Міжнародна науково-практична конференція “Адвокатура: минуле, сучасність, майбутнє”
Участь у конференції взяв Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ
Кузьменко Савва
13.11.2022

Директор Вищої школи адвокатури НААУ Савва Кузьменко взяв участь у ХII Міжнародній науково-практичній конференції “Адвокатура: минуле, сучасність, майбутнє”.

З нагоди 25-річчя Національного університету “Одеська юридична академія” 11 листопада відбулася ХII Міжнародна науково-практична конференція “ Адвокатура: минуле, сучасність, майбутнє”.

Знакова подія об'єднала широке коло однодумців, зібрала зацікавлену темою історії розвитку та сучасного становлення інституту адвокатури аудиторію науковців, представників влади, бізнесу, адвокатської спільноти, правоохоронних органів, студентства нашої держави й інших країн.

Участь у конференції взяв Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ, який привітав керівний та викладацький склад, студентів, випускників Університету з нагоди ювілею та звернувся з вітальним словом до учасників і гостей заходу.

У промові Савва Кузьменко відзначив якість юридичної освіти та ґрунтовну підготовку правників як ключову перевагу НУ “Одеська юридична академія”, що наділяє випускників важливими інструментами професійного розвитку, у тому числі, успішної адвокатської практики. Він підкреслив, що обов'язковим стандартом адвокатської професії є професійна компетентність адвоката, постійне і безперервне підвищення своєї кваліфікації, що забезпечує належну реалізацію права кожної особи на отримання професійної правничої допомоги.

На конференції вперше пройшли читання «Питання адвокатської етики», присвячені пам'яті видатного адвоката Йосипа Бронза, який високими людськими якостями і професійною майстерністю спонукав не одне покоління адвокатів до удосконалення і демонстрував практичне застосування Правил адвокатської етики як системи ціннісних орієнтирів у повсякденній роботі адвоката, усіх сферах його життєдіяльності.

У своїй доповіді Савва Кузьменко наголосив, що адвокатська спільнота споконвічно стоїть на передньому краї додержання конституційних прав, свобод людини і громадянина. В умовах воєнного часу суспільство зіштовхнулося з новими викликами та запитами, правове вирішення яких потребує високого рівня обізнаності юристів та підвищення їх професійної кваліфікації.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну на правоосвітній платформі Вищої школи адвокатури НААУ відбулося 185 заходів. Запит адвокатів до удосконалення знань і опанування нових навичок стосується широкого кола тем, до фахового висвітлення яких долучаються вітчизняні науковці, практикуючі адвокати, а також провідні міжнародні експерти у галузі міжнародного кримінального, гуманітарного та публічного права.” — підкреслив Савва Кузьменко

Програми з підвищення кваліфікації адвокатів актуалізовані заходами на теми міжнародного гуманітарного права, міжнародного кримінального права, міжнародного права прав людини, а також новелами регулювання сімейних, трудових, податкових правовідносин, здійснення кримінального, цивільного, адміністративного судочинства відповідно до законодавчих змін.

Адвокатська спільнота є активним учасником імплементації міжнародних і європейських стандартів у національне законодавство та правозастосовну практику. Розвиваючи напрямки співпраці з Радою Європи, Вища школа адвокатури НААУ долучається до адаптації та підтримки навчальних курсів програми HELP, цікавих фахівцям юридичної сфери, а також студентам університетів та громадських організацій.

У партнерстві з Міжнародною асоціацією юристів та Національною асоціацією адвокатів України Вищою школою адвокатури для широкої аудиторії правників проведено семінари з міжнародного кримінального права, щодо перспективи стягнення цивільних збитків в іноземних юрисдикціях, про історично успішні механізми примусового стягнення цивільних збитків та міркування для України.

Цей навчальний проєкт є виявом міжнародного партнерства правових співтовариств, що сприяє взаємному збагаченню досвідом розбудови інституту адвокатури та розвитку стандартів адвокатської професії, а також сприяє інтегральному підходу у навчанні адвокатів, суддів, прокурорів.

“Навчання та знання — це зброя, яка не вбиває. Чи достатньо у нас з вами зброї?” — відповідь на це питання, за словами директора Вищої школи адвокатури НААУ, полягає у щоденній діяльності, завдяки чому міцно тримається освітній та правозахисний фронт й надійно підставлене плече захисникам України.

Пряма трансляція "ХII Міжнародна науково-практична конференція "Адвокатура: минуле, сучасність та майбутнє": https://www.youtube.com/watch?v=E_XgeLlmgYg