Адвокатура України: сучасний стан та перспективи розвитку
14 грудня відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Адвокатура України: сучасний стан та перспективи розвитку», організована Національною асоціацією адвокатів спільно з Німецько-Українським об’єднанням адвокатів, Національним університетом імені Ярослава Мудрого, Національною асоціацією слідчих України, Радою адвокатів Харківської області та Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича.
Кузьменко Савва
14.12.2023

«Адвокатура України: сучасний стан та перспективи розвитку»: Савва Кузьменко взяв участь у V Міжнародній науково-практичній конференції 

14 грудня відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Адвокатура України: сучасний стан та перспективи розвитку», організована Національною асоціацією адвокатів спільно з Німецько-Українським об’єднанням адвокатів, Національним університетом імені Ярослава Мудрого, Національною асоціацією слідчих України, Радою адвокатів Харківської області та Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича.

Знакова подія об’єднала широке коло однодумців, зібрала зацікавлену темою сучасного становлення та розвитку інституту адвокатури аудиторію науковців, представників адвокатської спільноти, правоохоронних органів, студентства нашої держави й інших країн.

З вітальною промовою виступила Лідія Павлівна Ізовітова, Голова НААУ, РАУ, яка подякувала організаторам конференції за привернення уваги до актуальних проблем та викликів у діяльності та розвитку адвокатури в умовах воєнного стану. Л. Ізовітова побажала учасникам заходу бути чесними перед собою та відданими принципам верховенства права і законності, адже саме принципова позиція та професійність правників визначають Україну як правову державу з високими стандартами правозахисту.

«Забезпечення прав громадян на справедливе судочинство та неухильне дотримання Конституції України та законів України за будь-яких умов не може розходитися з національними інтересами. І саме адвокати мають щодня у своїй роботі доводити цю тезу перед суспільством» - зазначила Л. Ізовітова.

Під час виступу Л. Ізовітова відзначила на міцному та якісному законодавчому підґрунті інституту адвокатури, правовий статус якого визначений профільним Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та наголосила, що після повномасштабного вторгнення рф на територію України органи адвокатського самоврядування швидко відновили свою діяльність із виконання тих завдань, які покладені на них законом.

Л. Ізовітова звернула увагу, що продовжуючи залишатися на принципах верховенства права та законності, діяльність інституту адвокатури на законодавчому рівні піддається певним обмеженням. Голова НААУ, РАУ зауважила про так звані правки Лозового та проблему обмеження строків досудового розслідування, положення проєкту Закону № 5661 та деяких інших законодавчих ініціатив, де з метою пришвидшення розгляду судами справ пропонується притягати адвокатів до відповідальності за зловживання процесуальними правами, а також Проєкт Закону № 10136 від 09.10.2023 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за деякі злочини проти основ національної безпеки України», яким підіймається питання про криміналізацію адвокатської діяльності на окупованих територіях.

Участь у конференції взяв Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ, який привітав організаторів та учасників конференції та подякував за можливість об’єднати велику спільноту експертів, адвокатів, які практикують, міжнародних правників, дослідників та науковців для обговорення ключових питань, що стосуються розвитку адвокатури в сучасному українському суспільстві.

Савва Кузьменко відзначив, що проведена конференція є важливим форумом, для обміну знаннями, досвідом та інноваційними підходами, спрямованими на вдосконалення адвокатської практики та висловив переконання, що обмін ідеями та вивчення передового досвіду сприятимуть формуванню ефективної стратегії для подальшого розвитку адвокатської галузі в Україні.

Директор Вищої школи адвокатури окреслив деякі аспекти діяльності навчального майданчика Національної асоціації адвокатів України та підкреслив важливість безперервного професійного навчання адвокатів під час воєнного стану.

«На фоні стрімких, постійних, а іноді та вкрай турбулентних змін у законодавстві важливість підвищення кваліфікації адвокатів та безперервного професійного навчання набуває особливого значення. Адвокатам, як ключовим учасникам системи правосуддя доречно пам’ятати, що навички та знання, отримані в процесі навчання, мають бути постійно оновлюваними та адаптованими до вимог сучасності. Підвищення кваліфікації дозволяє адвокатам відповідати викликам сучасного суспільства, забезпечуючи найвищий рівень юридичної послуги для клієнтів. А безперервне професійне навчання є не тільки засобом удосконалення юридичних навичок, але й важливим компонентом підтримання етичних стандартів та високої репутації у сфері адвокатури» - наголосив пан Кузьменко.

Савва Кузьменко зазначив, що вже більш ніж половина адвокатів, які практикують навіть в умовах воєнного стану, повністю виконали вимоги Порядку підвищення кваліфікації. Загалом в акредитованих заходах усіх операторів підвищення кваліфікації взяло 157 тисяч учасників, які присвятили свій час навчанню, і ця цифра складає разючі 323 тисячі годин.

Вища школа адвокатури НААУ дякує організаторам за високий рівень підготовки щорічної Міжнародної науково-практичної конференції «Адвокатура України: сучасний стан та перспективи розвитку» та фокусування уваги на актуальних та проблемних питаннях функціонування інституту адвокатури в умовах сьогодення.

Відеозапис V Міжнародної науково-практичної конференції «Адвокатура України: сучасний стан та перспективи розвитку» доступний для перегляду за посиланням: http://tinyurl.com/mr43ysh9