7-ма річниця HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY Дякуємо за довіру! Директор Вищої школи адвокатури НААУ- Савва Кузьменко
Вища школа адвокатури НААУ сьогодні відзначає 7-му річницю з дня свого заснування
Кузьменко Савва
16.12.2022

Шановні колеги!

Відзначаючи 7-му річницю створення Вищої школи адвокатури НААУ вважаю важливим в цей День проінформувати вас про діяльність нашої освітньої платформи під час воєнного стану.

Будучи директором ВША НААУ з 14 червня 2018 року, на мою каденцію випала кардинальна зміна Порядку підвищення кваліфікації, пандемія короновірусної інфекції та жорстке військове вторгнення.

В січні 2022 року ми з перших днів планували масштабні зміни щодо навчальних програм та процесів, пов’язаних з організацією підвищення кваліфікації, оскільки на Вищу школу адвокатури покладені функціональні обов'язки як адміністратора процесу підвищення, так і оператора.

Але 24 лютого наші плани стали не такими актуальними, і окрім болю, сліз та усвідомлення трагедії, ми почали робити те, що не притаманно нашій установі, але не могли діяти інакше — ми почали допомагати Збройним силам України, збирати гроші на допомогу адвокатам, які потерпіли від нападу країни — агресора.

Перші дні війни зусилля були спрямовані на організацію безпеки, волонтерство. Опісля ми зібралися командою Школи та обговорити наші подальші кроки та те, що можемо зробити у воєнний час. Нами було прийнято рішення першочергово — організувати заходи на теми документування воєнних злочинів та механізмів захисту прав людей під час війни, за можливості — виконати внутрішню роботу з покращення та удосконалення організації процесів.

І вже в березні на освітній платформі ВША відбулися заходи на теми “Міжнародне гуманітарне право”, “Міжнародні злочини”, “Міжнародний кримінальний суд” тощо.

Ці онлайн — семінари відвідало більше 10 тисяч адвокатів, і це не враховуючи представників інших юридичних професій, яких було чимало.

Як адміністратор процесу підвищення кваліфікації ми продовжили супроводжувати спеціальну підготовку майбутніх адвокатів та провели навчання для 2023 стажистів, 513 помічників адвокатів та 150 осіб, що поновили право на заняття адвокатською діяльністю.

У поточному році тривала робота над удосконаленням платформи підвищення кваліфікації та розробкою новий сайт, який незабаром буде презентовано. Також у співпраці з дизайнерами розроблено новий корпоративний стиль Школи, нам вдалося зробити його сучасним та двомовним: українською та англійською.

Наша служба підтримки адвокатів за весь час роботи отримала більше 71 тисячі дзвінків, фахівці Школи відповіли більше ніж на 47 тисяч електронних звернень адвокатів та консультували більше 7 тисяч учасників обов'язкових курсів.

Вища школа адвокатури наростила інформаційні ресурси до рівня 5 тисяч підписників на платформі Ютюб, 29 тисяч на платформі Фейсбук, з річним охопленням більше 5 млн. переглядів наших публікацій, 5 тисяч підписників на платформі інстаграм з щорічним охопленням 100 тисяч, та з охопленням сайту ВША — більше 600 тисяч користувачів на рік.

Освітньою платформою щоденно, я підкреслюю щоденно, публікується близько 20 аналітичних та інформаційних матеріалів на день, а загальна кількість публікацій з 2018 року складає вражаючих 36 тисяч.

Спільно з Експертною радою НААУ ми опрацювали більше 7 тисяч заявок на проведення заходів з підвищення кваліфікації та оформили 7127 протоколів за результатами голосування. Цікавим показником є кількість відмов у проведенні заходів через невідповідність критеріями та вимогам Порядку акредитації та сертифікації, таких заявок було відхилено 1145, відповідно відсоток відхилених заявок складає близько 17% від загальної кількості заходів.

Експертна рада НААУ заслужила особливої уваги, оскільки її члени під керівництвом Голови НААУ Лідії Павлівни Ізовітової проголосували більше 56 тисяч разів. Дякуємо, колеги!

Слова вдячності висловлюю радам адвокатів регіонів, які під час воєнного стану організовували заходи з підвищення кваліфікації адвокатів на високому рівні.

Окремо хочу подякувати оператору РатіоДесіденті та його керівникові пану Святоцькому, які щороку забезпечують високу якість підготовки заходів та експертних матеріалів, за доступ до судової гілки влади та її представників.

У 2022 році при Вищій школі адвокатури відкрито новий Центр — Центр правничої лінгвістики. Він став відповіддю на виклик з ситуацією, пов’язаною з воєнним станом. Колеги рятуючись від війни тимчасово виїхали на території інших країн — де однією мовою професійного спілкування є англійська. Цьогоріч ми почали з англійської, а в наступному році спробуємо реалізувати проекти щодо польської правничої мови.

В складі Вищої школи адвокатури продовжують діяльність в рамках спеціалізацій Центр «Адвокат громади», Центр «Адвокат дитини», Центр земельного права, Центр медичного права, Центр сімейного права. Члени Центрів організовують круглі столи, фахові дискусії, готують експертні та аналітичні матеріали, а також виступають амбасадорами тих змін, які так потрібні для належного захисту прав людей.

Вища школа адвокатури виконала рішення Ради адвокатів України за № 63 від 3 липня 2021 року, яке відкрило можливість для адвокатів виконати вимоги підвищення кваліфікації за ті роки, коли це не вдалось зробити вчасно. Такою можливістю скористався 321 адвокат.

У якості оператора підвищення кваліфікації Вища школа адвокатури провела 382 заходи, з яких 362 — це онлайн-заходи, 7 відкритих лекції для широкої аудиторії та 13 фахових дискусій та круглих столів.

Звертаю увагу, що частка заходів Вищої школи адвокатури як оператора підвищення кваліфікації наразі склала 45% від всіх заходів, загальна кількість яких складає 789.

Інформую Вас і про те, що Вища школа адвокатури усвідомлюючи виклики, з якими стикаються органи адвокатського самоврядування почала проводити безкоштовні заходи для адвокатів з тимчасово окупованих територій. Вже проведено заходи для адвокатів Луганської та Запорізької областей, на днях відбудуться вебінари для адвокатів Херсонської та Донецької областей. Такі заходи проводяться з урахуванням запитів в регіонах на такі теми як колобарація, трудове законодавство, електронне судочинство, права та захист внутрішньо переміщених осіб.

Вища школа адвокатури тісно співпрацює з Комітетами НААУ та на постійній основі організовує спільні фахові дискусії та круглі столи, а також бере участь в аналізі законопроектів та розробляє методичні рекомендації для адвокатів.

Загальна аудиторія Вищої школи адвокатури за результатами роботи у 2022 році склала більше 155 тисяч учасників, приблизно 70% з яких є адвокатами, а більше 50 тисяч учасників є представниками інших правничих професій, такі як прокурори, співробітники поліції, помічники суддів, судді, представники державних органів та соціальних служб.

У 2022 році було проведено 8 досліджень думки адвокатів щодо спеціалізацій, а саме за напрямками: Правила адвокатської етики, медичне, земельне право, практика ЄСПЛ, юридична англійська, захист прав дитини, сімейні правовідносини, та які курси програми ХЕЛП, на думку колег, потрібно першочергово перекласти українською мовою.

Переходячи до результатів роботи на міжнародному напрямі, інформую Вас, що завдяки спільній роботі з Радою Європи було перекладено українською 26 онлайн-курсів з 43 існуючих курсів ХЕЛП. Цей найбільший показник перекладених курсів серед усіх країн членів Ради Європи. До кінця 2023 року планується переклад майже всіх онлайн-курсів програми ХЕЛП, а також запланована адаптація міжнародних частин та розробка і доповнення національними частинами вже існуючих курсів.

Виступаючи у Раді Європи 30 червня з доповіддю “Навчання та освіта — це зброя, яка не вбиває, та чи достатньо у нас цієї зброї?” я проінформував представників адвокатур Європи про ситуацію, з якою зіштовхнулися українські адвокати під час війни, і яких результатів ми досягнули. Тож вони та представники Офісу Ради Європи зі сльозами на очах говорили, що відчувають сум та одночасно захопленість нашими адвокатами, які навчаються та практикують під обстрілами, а дехто з них і віддають свої життя в боротьбі за перемогу.

Я хочу окремо подякувати всім членам адвокатського самоврядування, які самовіддано проводять зустрічі з представниками адвокатур інших країн. Саме завдяки таким зустрічам і інформуванню — іноземні колеги розуміють, що війна це не абстрактне явище, а це питання солідарності і підтримки українських адвокатів.

Повертаючись до співпраці з Радою Європою, 28 листопада у Страсбурзі було проведено сертифікаційне навчання Тренінгу для тренерів, у якому взяли участь 15 українських адвокатів, що стане міцним навчальним фундаментом для інтеграції в правову системи Європи. Так, наприклад, під час заходу, український адвокат, яка отримали прихисток у Франції, навчалась на платформі ХЕЛП, де вона мала змогу навчатись за матеріалами французькою та українською мовами, в результаті чого адвокат успішно склала кваліфікаційний іспит та була зарахована до реєстру адвокатів однієї з палат Франції.

В цьому році Вища школа адвокатури організувала навчання на курсі “Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини”. Цей курс було адаптовано Радою Європи у співпраці з професоркою, лекторкою Вищої школи адвокатури Іриною Сенютою. Цьогоріч нам вдалось провести навчання для 150 адвокатів, і звертаю вашу увагу на те, що навчання за цією програмою триває 4 місяці, і є дуже складним та глибоким. Також, звертаю вашу увагу на те, що за весь час у цьому курсі виявили бажання взяти участь 3828 адвокатів, і лише 807 з них успішно склали попереднє тестування та були допущені до проходження курсу, а лише 19% з них отримали сертифікат про закінчення курсу. Сертифікати з 2022 року, за домовленістю з Радою Європи, тепер видаються спільно від імені Ради Європи та Вищої школи адвокатури.

Саме така активна робота Вищої школи адвокатури вивела цей курс на 4 місце щодо кількості виданих сертифікатів серед усіх курсів Ради Європи у програмі ХЕЛП.

Закінчуючи свою доповідь, інформую про те, що під час воєнного часу завдяки тісній співпраці Голови НААУ, РАУ Лідії Павлівни Ізовітової, заступника Голови НААУ Валентина Анатолійовича Гвоздія з правовими співтовариствами інших країн, Вища школа адвокатури почала реалізовувати спільні навчальні проекти, і нашими партнерами у навчанні стали Міжнародна асоціація адвокатів (International Bar Association) та Рада адвокатів та юридичних товариств Європи або ССВЕ.

Спільні міжнародні освітні заходи на теми “Міжнародне кримінальне право”, “Перспективи стягнення цивільних збитків в іноземних юрисдикціях” та “Історично успішні механізми примусового стягнення цивільних збитків та міркування для України” проведено з ІВА. З ССВЕ організовано заходи на теми “Україна та Міжнародний кримінальний суд” та “Навігація у питаннях європейських санкцій проти росії”.

Шановні колеги, наведене мною у доповіді свідчить, що нам вдалось досягнути значних результатів під час воєнного стану. Одночасно з тим, хочу проінформувати, що штатний розпис Школи за 5 років роботи не перевищував 10 осіб.

Тож, принагідно, я хотів би подякувати своїй маленькій команді за те, що вони під час війни з укриттів та підвалів роблять усе можливе, щоб трансляції не зривались, комунікація між адвокатами та Школою була постійною та помічною, і при цьому не втрачати у якості навчальних продуктів.

Бажаю всій адвокатській спільноті поглиблювати, вдосконалювати свої знання та досвід. Хай ваш високий професіоналізм служить на благо захисту прав і свобод українського народу і приносить вам новий злет у такій значущій професії адвоката.

Дякую за довіру! Слава Збройним силам України!

 

З повагою,

Савва Кузьменко

директор Вищої школи адвокатури НААУ