Докази у справах про ДТП: про особливості справ про адміністративні правопорушення розповів Антон Кравченко
Антон Кравченко, адвокат
Кравченко Антон
28.12.2023

Докази у справах про ДТП: про особливості справ про адміністративні правопорушення розповів Антон Кравченко

Під час інтенсив онлайн-курсу «Адвокат у справах про ДТП», що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ, адвокат Антон Кравченко представив свій авторський модуль «Докази у справах про ДТП: справи про адміністративні правопорушення».

У разі події транспортної пригоди їй вже не можна запобігти, але варто законно доводити обґрунтованість правової позиції та уникати типових помилок.

Висока вартість відновлювального ремонту транспортних засобів створює необхідність доведення винуватості того чи іншого водія. Відповідно, відстоювання правової позиції передбачає наявність доказів.

У переважній більшості випадків ДТП патрульними оформлюється протоколом про адміністративне правопорушення за ст. 124 КУпАП, який передається на розгляд суду. Іноді додатково, до складеного протоколу, поліцейським може виноситися і постанова, яка може оспорюватися до суду у порядку адміністративного судочинства шляхом подання позовної заяви за КАСУ.

Як зазначає Антон Кравченко, варто врахувати відмінності між постановами патрульних поліцейських (виносяться ними самими) та протоколами про адміністративні правопорушення за ст. 124 КУпАП, які складаються теж ними, але розглядаються виключно судами.

Зокрема, постанова та протокол повинні містити ряд обов’язкових реквізитів відповідно до ст. 256, 283 КУпАП; при цьому, протокол може у подальшому судом визнаватися сам по собі доказом.

Верховний Суд у постанові від 10.05.2018 по справі № 760/9462/16-а зазначив про неправомірність оскарження за КАСУ фактичної незаконності протоколів у справах про адміністративні правопорушення.

На відміну від постанови патрульного поліцейського, його протокол сам по собі може визнаватися доказом у суді, тому не зайвим буде звернути вагу на коректність дій водія при отриманні ним копії цього документа та внесення до нього зауважень водія.

Наголосив Антон Кравченко також на різниці у рівнях врегулювання доказів у КУпАП та КАСУ, оскільки останній містить такі окремі норми про докази:

  • забезпечення (ст. 114-117 КАСУ);
  • належність, допустимість, достовірність (ст.ст. 73-76 КАСУ);
  • подання (ст. 79 КАСУ);
  • оцінка доказів (ст. 90 КАСУ);
  • судові витрати (ч 7 ст 139 КАСУ);
  • виключення з числа доказів (ч. 3 ст. 180 КАСУ).

Серед поширених помилок, які можуть призвести до втрати можливості збору доказів та/чи отримання страхових виплат, лектором виокремлено наступні:

  • неповідомлення страхової компанії про подію у встановлений строк;
  • повідомлення страхової компанії про подію після переміщення транспортного засобу з місця події (якщо це заборонено правилами страхування);
  • залишення «на самотік» ситуації зі збором доказів та судовим розглядом (оскарженнм), особливо – у статусі потерпілого;
  • незазначення свідків у первинних поясненнях;
  • неточність пояснень та/чи неврахування положень ст. 63 Конституції;
  • неврахування особливостей КУПАП щодо строків оскарження, дати отримання скарги судом тощо;
  • небажання оспорювати у судовому порядку постанови про адміністративне правопорушення, винесені патрульним поліцейським.

Деякі із них можна виправити альтернативно – наприклад, шляхом опитуванням адвокатом свідків та/або клопотання про виклик свідків до суду для опитуання (допиту) судом. Водночас, деякі інші із таких помилок можуть у подальшому стати підставами для відмов у виплаті страхових відшкодувань чи неприйняття судом апеляційної скарги до розгляду.

Антон Кравченко підкреслив на необхідності врахувати, що за визначенням ДТП передбачає наявність руху транспортного засобу, а тому дорожні пригоди без руху транспортних засобів не вважаються ДТП та також потребують збору доказів – часто самостійно, без участі патрульної поліції.

Висновки експертів посідають чи не ключове місце серед доказів, хоча і не є обов’язковими, або можуть містити декілька альтернативних сценаріїв розвитку подій без остаточного вирішення, який саме мав місце.

Таким чином, вагомість кожного доказу може мати вирішальне значення у справах, оскільки остаточні причини ДТП бувають неочевидними і можуть потребувати чималих зусиль для доведення винуватості.

Відеофрагмент із виступу Антона Кравченка «Докази у справах про ДТП: справи про адміністративні правопорушення». https://tinyurl.com/2s44njyj

Детально про інтенсив онлайн-курс «Адвокат у справах про ДТП» можна дізнатися у новині за посиланням: https://tinyurl.com/3bv66asy

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ