«Онлайн-курс став для адвокатів не лише професійним, а й особистісним викликом» – Олександр Корнага
Підсумки онлайн-курсу Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини»
Корнага Олександр
26.03.2024

Добігає кінця навчання учасників шостого набору онлайн-курсу Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини». Як наслідок, адвокати отримають належні їм бали підвищення кваліфікації та сертифікати Ради Європи.

Своїм коментарем щодо процесу навчання на курсі поділився тренер, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ Олександр Корнага.

«Очевидно, що бали й сертифікати є лише формальним додатком до здобутку більш цінного й практичного. Так, учасники за час проходження курсу отримали практичні навички для застосування медичного права як мультидисциплінарного підходу у вирішенні щоденних задач адвокатської практики» - підкреслив тренер.

Олександр Корнага зауважив, що кожен з восьми розділів дає можливість самореалізації будь-якого адвоката без виключень, незалежно від галузі права, у якій провадиться професійна практика. Зокрема, низка адвокатів з минулих наборів тренінгу доєдналася до роботи Ради комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ. Дехто з адвокатів реалізовує себе в царині наукових розробок медичного права, а решта – у щоденній роботі з практичними кейсами претензійної й процесуальної спрямованості.

Кожен із слухачів успішно застосовує засвоєну судову практику з рішень ЄСПЛ та Конвенції «Про права людини та біомедицину» (Конвенція Ов’єдо), як більш просунутого, орієнтуючого напрямку правозахисної роботи.

Так само цінним вбачається поглиблення знань адвокатів в царині інституту Уповноваженого  Верховної Ради України з прав людини, а саме способів залучення такого до захисту прав людини та гарантування таких.

Подекуди, під час проходження курсу, слухачі звертали увагу на значну кількість міжнародних нормативно-правових актів, що ще не імплементовані. Тренер курсу переконаний, саме це і є найсильнішою стороною тренінгу, бо формує в адвокатів бачення прийдешнього національного законодавства, що в часи аномально мінливої практики Верховного Суду та подекуди хаотичної законотворчої діяльності є чи не єдиним дороговказом у щоденній роботі.

Разом з усім наведеним вище, Олександр Корнага підкреслив, що значна інтенсивність курсу, включно із систематизованими теоретичними та практичними матеріалами, ненавмисно тестує в учасників курсу й ряд індивідуальних професійних навичок. На перший план виступають вміння адвокатів працювати з власним часом, великими обсягами науково-практичних матеріалів та питаннями, пов’язаними з відповідальністю за взяті на себе зобов’язання.

«У підсумку онлайн-курс Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини» став для адвокатів не лише професійним, а й особистісним викликом, з яким змогли впоратися найбільш вмотивовані» – підсумував тренер Курсу Олександр Корнага.

Пов’язані публікації:

·Підсумки І етапу. Упродовж першого етапу навчання адвокати мають змогу розкрити для себе як загальний зміст курсу, так і конкретизувати поняття біомедицини й біоетики: Олександр Корнага. http://tinyurl.com/mr2epnnj

·Підсумки ІІ етапу. «Слухачі Курсу отримали можливість розібратися в основних видах генетичних досліджень, а також ознайомилися із загальними принципами щодо дотримання прав людини під час їх проведення» – Зінаїда Чуприна. http://tinyurl.com/4fdyzpj4

·Підсумки ІІІ етапу. Під час навчання адвокати ознайомилися із поняттям лікарської таємниці та питаннями захисту персональних даних – Зінаїда Чуприна. https://tinyurl.com/2r8pzprm

·Підсумки IV етапу. «Адвокати мали змогу ретельно проаналізувати законодавчі засади та фундаментальну судову практику щодо захисту ембріона та трансплантації людських органів і тканин, а також дослідити досвід зарубіжних країн» – Наталія Чорновус. https://tinyurl.com/29sf979x

 

Про установчу зустріч учасників і тренерів онлайн-курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини» детально за посиланням: https://tinyurl.com/m6wj3je9

Корисні посилання:

Human Right Education for Legal Professionals (Help) http://surl.li/kimrz