Якщо при позбавленні батьківських прав, батько визнає позов, чи обов'язковий висновок служби у справах дітей?
Відповіді на питання
Кондратенко Тетяна
04.09.2022

Відповідь підготувала член Центру сімейного права ВША НААУ, адвокат АО «АФ «АКТІО» Tetiana Kondratenko .

Висновок служби у справах дітей є обов’язковим про розгляді справ про позбавлення батьківських прав навіть у випадку визнання позову.

У разі визнання відповідачем позовних вимог, відповідно до вимог ч. 4 ст. 206 ЦПК України суд має перевірити чи заява відповідача про визнання позовних вимог не суперечить закону, не порушує прав, свобод та інтересів інших осіб.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 Сімейного кодексу України при розгляді судом спору про позбавлення батьківських прав участь органу опіки та піклування є обов’язковою.

Згідно ч. 5 цієї ж статті, орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

А відтак при відкритті провадження у справі суд витребовує в органу опіки та піклування висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав.

Під час розгляду справи суд надає оцінку висновку органу опіки та піклування, а в разі наявності, також і заяві про визнання позову та перевіряє чи така заява не суперечить закону, не порушує прав, свобод та інтересів інших осіб.

Водночас зазначу, що подання заяви про визнання позову значно пришвидшує та спрощує розгляд справи.