Стягнення аліментів за минулий час. Судова практика. Чи є перспектива в зверненні до суду з такими вимогами?
Тетяна Кондратенко, член Центру сімейного права ВША НААУ, адвокат АО «АФ «АКТІО»
Кондратенко Тетяна
22.02.2024

Відповідно до статті 191 Сімейного кодексу України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу – з дня подання такої заяви. 

При цьому, аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач надасть суду докази того, що він вживав заходи щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв’язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

Отже, відповідно до чинного законодавства суд може присудити аліменти за минулий час (не більш як за десять років) виключно за умови, що:

  • позивач вживав заходи щодо одержання аліментів з відповідача;
  • відповідач ухилявся від сплати аліментів.

Нерідко незвернення до суду пояснюється небажанням вирішувати аліментні питання в судовому порядку та сподіванням, що інший із батьків почне самостійно перераховувати кошти. У подальшому така позиція призводить до неможливості стягнення аліментів за минулий період та фактично розцінюється судом як відмова від отримання аліментів.

На даний час судова практика спрямована на уникнення ризику подвійного стягнення коштів на утримання дитини. Оскільки в разі невирішення питання по сплаті аліментів (в добровільному чи судовому порядку), може виникнути ситуація, коли особа добровільно сплачує аліменти, але одного дня отримує рішення суду про стягнення цих же коштів в судовому порядку.

Однак уникнення ризику подвійного стягнення коштів на утримання дитини та пасивна позиція одного із батьків щодо незаявлення вимоги про стягнення аліментів не повинно суперечити інтересам дитини.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду, сформованої в постанові від 18.05.2020 по справі № 215/5867/17, аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач надасть суду докази того, що він вживав заходи щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв’язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років. Аналіз наведеної норми закону дає підстави для висновку, що для стягнення аліментів за минулий час позивач повинен довести такі обставини як вжиття заходів щодо одержання аліментів з відповідача та ухилення відповідача від надання утримання дитині.

З рішенням суду можна ознайомитись за цим посиланням: http://tinyurl.com/mpjxxxx8

У переважній більшості випадків суди все ж відмовляють в задоволенні вимог про стягнення аліментів за минулий період.

Так, суди здебільшого не враховують листування щодо необхідності перерахування коштів утримання дитини, які містяться в переписці в месенджерах. На думку суду, такі докази мають бути підтверджені офіційними зверненнями, для прикладу шляхом направлення листів, проєкту договору на поштову адресу, однак і в цьому випадку суд їх врахує лише за умови, що  відповідач ухилявся від підписання договору, ігнорував листи, приховував інформацію щодо свого місця перебування.

Постановою від 25.11.2019 року по справі № 636/3004/17 Верховний Суд залишив в силі рішення Апеляційного суду Харківської області, яким стягнуто аліменти за минулий період (з 01 липня 2015 року по 06 вересня 2017 року) в твердій грошовій сумі в розмірі 2 000 грн. щомісяця.

В обґрунтування заявлених вимог було зазначено, що відповідач знаходиться за межами України, конкретної інформації про його місце перебування не відомо, а згідно висновку Харківської районної державної адміністрації від 30.11.2017 року відповідач з  моменту розірвання шлюбу участі у вихованні та догляді за дитиною не бере, розвитком дитини не цікавиться.

З рішенням суду можна ознайомитись за цим посиланням: http://tinyurl.com/3du8ydrj

Труднощі щодо стягнення аліментів за минулий період не виникають лише у випадку визнання позову. Для прикладу,

Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська рішенням від 15.09.2023 року по справі № 932/7013/23 стягнув аліменти за минулий період (за 15 місяців). На підтвердження вжиття заходів щодо одержання аліментів з відповідача і доказів ухилення відповідача від надання коштів на утримання дитині, представником позивача були надані скріншоти листування між позивачем та відповідачем, згідно яких вбачається, що позивач неодноразово просив відповідача перерахувати гроші на утримання спільної дитини.

Водночас в даному випадку відповідач визнав позовні вимоги, з текстом рішення можна ознайомитись за цим посиланням: http://tinyurl.com/486fvh99

Враховуючи визнання відповідачем позову, Оболонський районний суд м. Києва від 10.01.2024 року по справі № 756/13408/23 присудив до стягнення аліменти за минулий період в сумі 550 000 грн., посилання на повний текст рішення: http://tinyurl.com/2exprx3e

Враховуючи наявну практику щодо стягнення аліментів за минулий період, рекомендую не відкладати питання щодо стягнення аліментів, а вирішувати його одночасно з розірванням шлюбу.