Сімейні справи: нюанси відшкодування витрат на правничу допомогу
Тетяна Кондратенко, адвокат АО «АФ «АКТІО», член Центру сімейного права ВША НААУ, провела у Вищій школі адвокатури НААУ захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Відшкодування витрат на правничу допомогу під час розгляду сімейних справ»
Кондратенко Тетяна
17.10.2023

Тетяна Кондратенко, адвокат АО «АФ «АКТІО», член Центру сімейного права ВША НААУ, провела у Вищій школі адвокатури НААУ захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Відшкодування витрат на правничу допомогу під час розгляду сімейних справ».

Лектор сфокусувала увагу на умовах для відшкодування витрат на правничу допомогу, зазначивши, що витрати на правничу допомогу – це витрати учасника судового процесу, пов’язані з розглядом справи. Такі витрати мають бути необхідними для належного здійснення представництва.

Для відшкодування витрат на правничу допомогу:

1. позивачу разом із позовною заявою необхідно подати заяву про попередній (орієнтовний) розрахунок судових витрат. Відповідачу – зазначити вимогу про відшкодування витрат у відзиві на позовну заяву. Відповідна вимога має зазначатися і в заявах по суті, які сторона надає до суду апеляційної та касаційної інстанції;

2. до закінчення судових дебатів (у разі розгляду в письмову провадженні після долучення всіх необхідних доказів) подати заяву про відшкодування витрат на правничу допомогу разом з додатками, які підтверджують отримання таких послуг. Якщо з поважних причин особа не може подати такі докази до закінчення судових дебатів, суд може вирішити питання про відшкодування витрат на правничу допомогу після ухвалення рішення по суті, але за умови подання заяви про відшкодування витрат на правничу допомогу (без долучення всіх наявних доказів/заявлення відповідного клопотання до закінчення судових дебатів) (ч. 8 ст. 141 ЦПК України).

Усі докази, які особа надає до суду, потрібно попередньо направити іншим учасникам справи, оскільки в інакшому випадку, суд відхилить ці докази та не відшкодує витрати на правничу допомогу (ч.5 ст. 81 ЦПК України).

3. виграти справу по суті;

4. отримати рішення про відшкодування витрат на правничу допомогу.

Тетяна Кондратенко зауважила, що потрібно чітко дотримуватися вимог ЦПК України, оскільки недотримання навіть однієї з них (ненадання детального опису чи доказів направлення), є підставою для відмови. Для прикладу:

• Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні клопотання про відшкодування витрат на правничу допомогу, оскільки відзив на апеляційну скаргу не містив такої вимоги, а представник до закінчення судових дебатів не заявив таке клопотання – Ухвала від 13.07.2021 року у справі № 755/12273/15-ц).

• Верховний Суд відмовив у відшкодуванні витрат на правничу допомогу, оскільки не було надано детального опису робіт, не вказано часу, який витрачений адвокатом на виконання відповідних робіт, та здійснення ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (постанова від 14.09.2022 року у справі № 295/190/20).

Для відшкодування витрат на правничу допомогу потрібно надати такі докази (орієнтовний перелік):

• копія договору про надання правничої допомоги (додаткових угод);

• ордер/копія ордеру на представництво інтересів;

• копія свідоцтва про право на здійснення адвокатської діяльності;

• копія акту виконаних робіт (повинен містити перелік всіх послуг/робіт, які були надані в рамках договору);

• копії видаткових накладених/платіжних доручень про оплату послуг на правову допомогу (має бути зазначене призначення платежу за послуги адвоката/послуги про отримання правничої допомоги);

• детальний опис послуг/робіт із зазначенням часу на їх виконання (подається в довільній формі, але з нього має бути зрозуміла суть наданих послуг та кількість часу, витраченого на їх надання).

Заявлені витрати на правничу допомогу відшкодують в повному обсязі лише за умови їх співмірності із:

• складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

• часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

• обсягом наданих послуг та виконаних робіт;

• ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Інша сторона може подати клопотання про зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу.

Про особливості відшкодування витрат на правничу допомогу на прикладі окремих категорій сімейних справ (визначення місця проживання дитини, видача судового наказу, стягнення аліментів в позовному порядку) – детально у тематичному матеріалі на сторінці Advokat Post: https://is.gd/2sZjRy

Цікаві публікації лектора:

• Позовне та окреме провадження у справах, що виникають з сімейних правовідносин. https://tinyurl.com/bdeewfvt

• Найпоширеніші судові справи про встановлення юридичних фактів. https://tinyurl.com/5n6287c2

Чек-лист при консультації потенційного платника аліментів можна отримати за наслідками заходу Марини Сухої «Аліменти очима платника», який відбудеться 18.10.2023 у Вищій школі адвокатури. Реєстрація за посиланням: https://tinyurl.com/bdds9buz

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ