Різне місце реєстрації проживання. Чи є це підставою для відмови у встановлені факту проживання однією сім’єю?
Тетяна Кондратенко, адвокат АО «АФ «АКТІО», член Центру сімейного права ВША НААУ
Кондратенко Тетяна
03.04.2023

Якщо у чоловіка і жінки різне місце реєстрації проживання, чи є це підставою для відмови у встановлені факту проживання однією сім’єю?

Різне місце реєстрації проживання чоловіка і жінки не є підставою для відмови у встановленні факту їх проживання однією сім’єю.

Відповідно до ч. 1 ст. 29 Цивільного кодексу України, місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Згідно ч. 6 ст. 29 ЦК України, фізична особа може мати кілька місць проживання.

Постійне проживання особи не завжди може співпадати з місцем її реєстрації, а відтак, не є підставою для відмови у встановленні факту проживання однією сім'єю.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду, сформованій у Постанові від 23.09.2021 року по справі № 204/6931/20, під спільним проживанням слід розуміти постійне фактичне мешкання чоловіка та жінки за однією адресою, збереження ними у такому житлі переважної більшості своїх речей, зокрема, щоденного побутового вжитку, сприйняття ними цього місця проживання як свого основного.

Крім того, в Постанові від 05.02.2020 року в справі № 712/7830/16-ц, Верховний Суд зауважив, що факт реєстрації (проживання) жінки та чоловіка за однією адресою не є ні головною, ні обов’язковою ознакою наявності фактичного шлюбу.

Виходячи з наведеного, різне місце проживання чоловіка та жінки не є підставою для відмови у встановленні факту їх проживання однією сім’ю. Разом з тим під час розгляду справи про встановлення факту проживання однією сім’єю необхідно буде доводити факт спільного проживання, наявності спільного побуту та наявність взаємних прав та обов’язків притаманних подружжю.

Відповідь на питання підготувала Тетяна Кондратенко, адвокат АО «АФ «АКТІО», член Центру сімейного права ВША НААУ

Чи може суд встановити факт проживання чоловіка і жінки при визнанні ними цих обставин, але при цьому один із них перебуває у зареєстрованому (не припиненому) шлюбі? – відповідь на це питання очкуйте у наступному матеріалі від Тетяни Кондратенко.