Особливі обставини, що зумовлюють додаткові витрати на утримання дитини: які фактори можуть спричиняти їх виникнення?
Тетяна Кондратенко, адвокат АО «АФ «АКТІО», член Центру сімейного права ВША НААУ
Кондратенко Тетяна
15.06.2023

Особливі обставини, що зумовлюють додаткові витрати на утримання дитини: які фактори можуть спричиняти їх виникнення, приклади таких обставин, де шукати їх перелік?

Про особливі обставини, що зумовлюють додаткові витрати на утримання дитини, які фактори можуть спричиняти їх виникнення, приклади таких обставин, де шукати їх перелік, розповіла Тетяна Кондратенко, адвокат АО «АФ «АКТІО», член Центру сімейного права ВША НААУ.

Лектор відзначила, що законодавство не містить чіткого переліку особливих обставин, які зумовлюють додаткові витрати на утримання дитини.

Орієнтовний перелік таких витрат зазначений в статті 185 Сімейного кодексу України та відносить до додаткових витрати на дитину, що спричинені особливими обставинами, зокрема, витрати, пов’язані з розвитком здібностей дитини, а також витрати через наявне захворювання, каліцтво тощо.

Отже, особливі витрати, які зумовлюють додаткові витрати, можна поділити на два види – позитивні (витрати, пов’язані з розвитком дитини – відвідування спортивної секції, придбання планшету для створення картин за допомогою спеціальних програм тощо) та негативні (витрати через захворювання дитини).

Враховуючи, що чинне законодавство не містить чіткого переліку додаткових витрат на утримання дитини, в кожному конкретному випадку суд має визначати чи спричинені додаткові витрати особливими обставинами.

З відшкодуванням витрат, пов’язаних з негативними факторами, як правило, на практиці проблем не виникає. У разі наявності підтвердженої інформації про наявні захворювання, рекомендації щодо лікування, суди визнають такі витрати додатковими. Також суди визнають додатковими витрати, пов’язані з навчанням в приватних закладах освіти, в разі наявності рекомендацій лікарів, підтверджених медичними показаннями (відповідна правова позиція сформована в постанові Верховного Суду від 08.12.2021 року по справі № 607/12170/20 ознайомитись з текстом цієї постанови можна за цим посиланням http://surl.li/hzary).

У випадку з витратами, пов’язаними з позитивними факторами, практика є дуже неоднозначною і в багатьох випадках залежить як від обґрунтування відповідної позиції стороною, так і від їх сприйняття судом.

Для прикладу, в деяких випадках витрати, пов’язані з відвідуванням додаткових занять (курсів з англійської мови) оцінюються судами, як додаткові витрати, якщо сторона доводить, що особа має схильність до вивчення іноземних мов (для прикладу постанова Харківського апеляційного суду від 03.04.2023 року по справ № 638/16382/21, ознайомитись з текстом цієї постанови можна за цим посиланням http://surl.li/hzash), а в інших випадках суди відмовляють у відшкодуванні, зазначаючи, що такі витрати є способом дозвілля чи підготовкою до здобуття професійної освіти (для прикладу постанова Полтавського апеляційного суду від 14.03.2023 року по справі № 638/15243/20, ознайомитись з текстом цієї постанови можна за цим посиланням http://surl.li/hzasn).

Тетяна Кондратенко зазначає, що нерідко питання відшкодування витрат, пов’язаних з розвитком дитини, як то - відвідуванням музичної школи, спортивних секцій, ставиться в залежність від наявності в дитини відповідного таланту, що може підтверджуватися отриманням нагород тощо. Така позиція є дискусійною, оскільки навіть за відсутності нагород та участі в конкурсах, відвідування спортивних секцій, танцювальних студій сприяє розвитку дитини.

Отже, через відсутність єдиного критерію щодо визначення, які саме витрати відносяться до додаткових, неоднозначною є і судова практика при розгляді таких питань.

Публікація підготовлена за матеріалами круглого столу «Спори про стягнення додаткових витрат на дитину: на що звертати увагу для досягнення позитивного результату?», що відбувся 8 червня 2023 року в Національній асоціації адвокатів України.

Трансляція круглого столу доступна за посиланням: http://surl.li/hutrg

Пов’язані матеріали:

Спори про стягнення додаткових витрат на дитину: на що звертати увагу для досягнення позитивного результату дискутували сімейні адвокати. http://surl.li/hxxvo

Ольга Семенюк Додаткові витрати на утримання дитини: поняття, нормативно-правове регулювання, відмінність від аліментів. http://surl.li/iauwa