Найпоширеніші судові справи про встановлення юридичних фактів
Експертний матеріал підготували член Центру сімейного права ВША НААУ, адвокат АО «АФ «Актіо» Кондратенко Тетяна та член Центру сімейного права, адвокат Єрмоленко Лілія
Кондратенко Тетяна
08.08.2023

Перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення визначений в статті 315 ЦК України, зокрема – це справи про встановлення родинних відносин між фізичними особами; перебування фізичної особи на утриманні; реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу; народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; встановлення факту родинних відносин та інші.

На розгляд даної категорії справ значно вплинуло повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України, через що на даний час поширені справи про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу, встановлення фактів народження дітей на окупованій території (на території, де ведуться активні бойові дії), справи про встановлення факту родинних відносин, а також справи про усиновлення.

Судові справи про встановлення юридичних фактів розглядаються в порядку окремого провадження.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (ст. 293 ЦПК України).

Основною відмінністю окремого провадження від позовного є відсутність спору між сторонами. В разі наявності спору про право, для прикладу встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу та визнання права власності на частку у спільному майні подружжя, спір буде розглядатись в позовному провадженні (для прикладу https://reyestr.court.gov.ua/Review/90411025).

При зверненні до суду із заявою в порядку окремого провадження необхідно зазначити мету встановлення певного факту, якщо це встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу, то метою найчастіше є спадкування за законом, розподіл майна, а якщо це справи про встановлення факту родинних відносин, то метою є реалізація спадкових прав.

Варто врахувати, що не завжди заяви про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу розглядаються в порядку цивільного судочинства.

Для прикладу, якщо особа звертається до суду з метою підтвердження певного соціального статусу не пов’язаного з будь-якими цивільними права та обов’язками, їх виникненням, існуванням та припиненням, то такі справи не підлягають вирішенню у порядку цивільного судочинства.

Відповідна правова позиція сформована в постанові Верховного Суду від 22.03.2023 року по справі № 290/289/22-ц, так у спірних правовідносинах суд повинен врахувати правову мету звернення заявниці до суду, яка полягає у підтвердженні її певного соціального статусу. Такий статус має правове значення виключно у публічно-правових відносинах, оскільки впливає на підтвердження та можливість реалізації прав у сфері соціального забезпечення.

Верховний суд врахував, що між особою та Міністерством оборони України виник спір, пов’язаний з доведенням наявності підстав для підтвердження за нею певного соціально-правового статусу щодо призначення та виплати одноразової грошової допомоги сім’ї військовослужбовця, не пов’язаного з будь-якими цивільними права та обов’язками заявниці, їх виникненням, існуванням та припиненням. Отже, за предметом та можливими правовими наслідками цей спір існує у сфері публічно-правових відносин, а отже, не підлягає вирішенню у порядку цивільного судочинства.

З постановою Верховного Суду можна ознайомитись за цим посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/109854993.

Експертний матеріал підготували член Центру сімейного права ВША НААУ, адвокат АО «АФ «Актіо» Кондратенко Тетяна та член Центру сімейного права, адвокат Єрмоленко Лілія.