Яка реальна судова практика розгляду справ про видачу обмежувального припису в частині строків розгляду заяви?
Тетяна Кондратенко, член Центру сімейного права ВША НААУ, адвокат АО «АФ «АКТІО»
Кондратенко Тетяна
19.03.2024

Відповідно до статті 350-5 ЦПК України, суд розглядає справу про видачу обмежувального припису не пізніше 72 годин після надходження заяви про видачу обмежувального припису до суду.

У цілому, незважаючи на незаповненість судового штату, часті і тривалі повітряні  тривоги, справи про видачу обмежувального припису в багатьох областях розглядаються з дотриманням (або з незначним перевищенням) 72 годинного строку.

Однак, в місті Києві розгляд справи з дотриманням 72 годинного строку скоріше виняток, аніж правило.

Найкращі показники щодо розгляду заяв про видачу обмежувального припису в Святошинському та Деснянському районних судах м. Києва.

Для прикладу, з дотриманням 72 годинного строку розгляду були розглянуті справи № 759/2565/23 (суддя Ключник А.С.), № 759/22193/23 (суддя Пятничук І.В.), № 759/7998/23 (суддя Ул’яновська О.В.), № 754/17035/23 (суддя  Галась І.А.), № 754/2397/24 (суддя Скрипка О.І.)

Значно гірші показники в інших судах міста Києва. Так, для Соломянського районного суду м. Києва гарним показником став розгляд справи в девятиденний термін. У цьому ж суді справа № 760/751/23 (суддя Аксьонова Н.М.) розглядалась 2,5 місяці (https://tinyurl.com/48bp9tar).

Як вбачається із змісту рішення, такий тривалий розгляд  заяви був пов’язаний із залученням Управління соціального захисту населення Солом’янської районної в м. Києві державної адміністрації до участі в розгляді вказаної справи, подання заявниками до суду заяв аналогічного змісту та неявкою заінтересованих осіб.

В Оболонському районному суді м. Києва є справи, які розглянуті протягом 72 годин (для прикладу – справа № 756/1966/23, суддя Яценко Н.О. (https://tinyurl.com/47kxzvw9). Однак є справи, які розглядаються і 1,5 місяці - № 756/8542/23.

У Шевченківському районному суді м. Києва наявна практика як розгляду справи у дводенний термін (№ 761/17444/23), так і розгляду справи, що тривав  8 місяців  (№ 761/12785/22), що було повязано з переданням справи з одного суду до іншого.

Так, 12.07.2022 року заяву було подано до Шевченківського районного суду м. Києва, який передав справу за підсудністю до Соломянського районного суду м. Києва, (адреса особи, яка постраждала від домашнього насильства, не відноситься до Шевченківського району), який відкрив провадження у справі (24.08.2022 року), однак в подальшому (16.12.2022 року) передав справу за підсудністю знову до Шевченківського районного суду м. Києва (малолітня постраждала особа не зареєстрована в Соломянському районі м. Києва) https://tinyurl.com/3raf3h9a. Рішення було ухвалено лише 08.03.2023 року і виявилося негативним для заявника.

Порівняно з м. Києвом ситуація в Київській області значно краще.

Переважно, суди Київської області розглядають заяви про видачу обмежувального припису з дотриманням строку, встановленого ЦПК України, однак трапляється і розгляд заяв з істотним перевищення строку.

Згідно даних Єдиного державного реєстру судових рішень, з дотриманням строку, встановленого ЦПК України, розглядають справи Яготинський районний суд Київської області, Фастівський міськрайонний суд Київської області, Макарівський районний суд Київської області, Бориспільський міськрайонний суд Київської області, Іванківський районний суд Київської області, Кагарлицький районний суд Київської області.

З незначним порушенням строку розглядають справи Бородянський районний суд Київської області, Білоцерківський міськрайонний суд Київської області, Вишгородський районний суд Київської області, Ржищівський міськрайонний суд Київської області, Обухівський районний суд Київської області, Васильківський міськрайонний суд Київської області.

У Броварському міськрайонному суді Київської області справи розглядають в основному з незначним перевищенням цього строку, однак справа № 361/476/23 розглядалась майже чотири місяці https://tinyurl.com/mr29yhhz. Варто зауважити, що в цій справі заінтересована особа вже й не заперечувала щодо видачі обмежувального припису.

Серед судів Київської області найгірші показники щодо розгляду справ зазначеної категорії в Києво-Святошинському районному суді Київської області. Так, найкоротший строк розгляду заяви в цьому суді становить 20 днів, всі інші справи розглядаються із значним перевищенням строку, визначеного ЦПК України.

Підсумовуючи, можна зробити висновок, що тривалий розгляд справ зазначеної категорії найчастіше обумовлюється наступними обставинами:

(1)недоліки заяви, через, що суди залишають заяву без руху (трапляються випадки і повторного залишення заяви без руху);

(2)перебування судді на лікарняному;

(3)заявлення відводів;

(4)передання справи за підсудністю до іншого суду;

(5)неявка заінтересованих осіб;

(6)виклик свідків.