Чи може суд встановити факт проживання чоловіка і жінки при визнанні ними цих обставин?
Тетяна Кондратенко, адвокат АО «АФ «АКТІО», член Центру сімейного права ВША НААУ
Кондратенко Тетяна
20.04.2023

Чи може суд встановити факт проживання чоловіка і жінки при визнанні ними цих обставин, але при цьому один із них перебуває у зареєстрованому (не припиненому) шлюбі?

Суд не може встановити факт проживання жінки та чоловіка однією сім’єю без реєстрації шлюбу, якщо один з них перебуває у зареєстрованому шлюбі з іншою особою, оскільки це порушує презумпцію одношлюбності, закріплену ст. 25 Сімейного кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 36 Сімейного кодексу України, шлюб є підставою для виникнення прав та обов'язків подружжя.

Статтею 25 Сімейного кодексу України, визначено, що жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі.

Згідно ч. 1 ст. 74 Сімейного кодексу України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

Виходячи з наведеного, право на встановлення факту проживання чоловіка та жінки однією сім’єю без реєстрації шлюбу виникає лише після припинення попереднього шлюбу.

Тобто, суд не зможе встановити факт проживання чоловіка та жінки однією сім’єю без реєстрації шлюбу, у випадку, якщо один з них перебував у зареєстрованому шлюбі, оскільки це прямо суперечить вимогам статті 25 Сімейного кодексу України.

Відповідна правова позиції зазначена, зокрема, в Постанові Верховного Суду від 25.04.2019 року по справі № 759/4569/18, з повним текстом якої можна ознайомитись за цим посиланням: https://cutt.ly/d4Xj6av

Відповідь на питання підготувала Тетяна Кондратенко, адвокат АО «АФ «АКТІО», член Центру сімейного права ВША НААУ