Чи може суд встановити факт проживання чоловіка і жінки однієї сім’єю, якщо робота чоловіка пов’язана з відрядженнями?
Тетяна Кондратенко, адвокат АО «АФ «АКТІО», член Центру сімейного права ВША НААУ
Кондратенко Тетяна
10.04.2023

Чи може суд встановити факт проживання чоловіка і жінки однієї сім’єю, якщо робота чоловіка пов’язана з тривалими відрядженнями?

Тривалі відрядження не впливають на факт встановлення проживання чоловіка і жінки однією сім’єю без реєстрації шлюбу, якщо в інший час вони проживають разом, ведуть спільне господарство та мають взаємні права та обов’язки притаманні подружжю.

Відповідно до ст. 3 Сімейного кодексу України, сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно.

Відповідна правова позиція зазначена в Постанові від 23.09.2021 року по справі № 204/6931/21 під спільним проживанням слід розуміти постійне фактичне мешкання чоловіка та жінки за однією адресою, збереження ними у такому житлі переважної більшості своїх речей, зокрема щоденного побутового вжитку, сприйняття ними цього місця проживання як свого основного, незалежно від того, що будь-хто із них за особливістю своєї роботи/служби зумовлений тривалий час бути відсутнім за цим місцем проживання (несення військової служби, вахтовий метод роботи). З текстом постанови можна ознайомитись за цим посиланням: https://cutt.ly/I4XkImB

Виходячи з наведеного, особливості роботи, які передбачають тривалі відрядження не є перешкодою для встановлення факту проживання чоловіка і жінки однією сім’єю без реєстрації шлюбу.

Відповідь на питання підготувала Тетяна Кондратенко, адвокат АО «АФ «АКТІО», член Центру сімейного права ВША НААУ