Ринок землі, плата за землю на територіях бойових дій та земельне рейдерство під час війни: адвокат Віктор Кобилянський
Віктор Кобилянський, адвокат, керівник Центру земельного права Вищої школи адвокатури НААУ, Голова Комітету з аграрного, земельного та довкілевого права НААУ
Кобилянський Віктор
13.11.2023

Ринок землі, плата за землю на територіях бойових дій та земельне рейдерство під час війни: адвокат Віктор Кобилянський

Під час заходу з підвищення кваліфікації адвокатів «Актуальні питання земельного права» адвокат, керівник Центру земельного права Вищої школи адвокатури НААУ, Голова Комітету з аграрного, земельного та довкілевого права НААУ Віктор Кобилянський детально висвітлив питання ринку землі, зазначивши, що хоча мораторій і скасовано, проте поруч з цим на сьогодні залишаються певні обмеження на ринку сільськогосподарських земель, а саме:

• часові – з 01.01.2024;

• суб’єктні – жодного нерезидента серед учасників;

• по площі земель «в одні руки» – до 10 000 га;

• вартісні – ціна не менше НГО (до 01.01.2030).

Звернув увагу лектор на законопроєкт «Про внесення змін до розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо відтермінування набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення» (реєстр. № 9341 від 29.05.2023).

Цим законопроєктом передбачається внесення змін до пунктів 61 та 15 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України відповідно до яких пропонується продовжити обмеження щодо максимальної загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України в сто гектарів та заборони купівлі-продажу або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок сільськогосподарського призначення, на період протягом двох років з дня припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX».

Іншим законопроєктом «Про внесення змін до Земельного кодексу України з метою реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» (реєстр. № 9341-1 від 07.06.2023) передбачено, що протягом чотирьох років з дня припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX», загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати ста гектарів. Зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином до набрання чинності цим підпунктом.

Віктор Кобилянський детально розповів про плату за землю на територіях бойових дій.

Так, 6 травня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» від 11.04.2023 року № 3050-ІХ, яким внесено зміни, зокрема, до п. п. 69.14 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Згідно із Законом перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією визначається у встановленому Кабміном порядку. Перелік територій, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, може застосовуватися при справлянні плати за землю на відповідних територіях.

Не оминув увагою лектор питання земельного рейдерства під час війни, зазначивши, що новими чинниками рейдерства на сьогодні є:

◦ різка зміна кон’юнктури ринку (логістика, ціна);

◦ відсутність багатьох сторін договорів чи їх представників (участь у війні, евакуація громадян, релокація бізнесу, смерть чи поранення);

◦ особлива ситуація у зоні бойових дій чи поблизу них (порушення чи засмічення земельних ділянок, неможливість чи обмеження в користуванні землею).

◦ зміни в державному управлінні (запровадження військових адміністрацій, відсутність частини місцевих депутатів).

Запобіжниками рейдерству виступають:

• перевірка історії земельної ділянки;

• правильні договори;

• належне оформлення;

• контроль.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/mpuusmuz

Відповіді на поширені питання:

• Чи можуть громадяни в судовому порядку визнати право власності на земельні ділянки без проекту землеустрою? https://tinyurl.com/bp92suc2

• Чи можна на орендованій земельній ділянці з угіддям рілля посадити горіх? https://tinyurl.com/bde32u85

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ

Віктор Кобилянський