Актуальні питання земельного права в умовах воєнного стану: адвокати Віктор Кобилянський та Ян Білоголовий
Віктор Кобилянський, адвокат, голова Комітету з аграрного, земельного та довкілевого права НААУ, керівник Центру земельного права ВША НААУ, та Ян Білоголовий, адвокат, член Комітету НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права, член Центру земельного права ВША НААУ
Кобилянський Віктор
20.07.2023

Про актуальні питання земельного права в умовах воєнного часу під час заходу з підвищення кваліфікації адвокатів, що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ, розповіли Віктор Кобилянський, адвокат, голова Комітету з аграрного, земельного та довкілевого права НААУ, керівник Центру земельного права ВША НААУ, та Ян Білоголовий, адвокат, член Комітету НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права, член Центру земельного права ВША НААУ.

Віктор Кобилянський детально розкрив питання ринку землі та спадкування земельних ділянок в умовах воєнного стану.

Ринок землі: чи продовжать мораторій для юридичних оосіб?

Хоча мораторій і скасовано, проте поруч з цим залишаються певні обмеження на ринку сільськогосподарських земель, а саме:

• часові – з 01.01.2024;

• суб’єктні – жодного нерезидента серед учасників;

• по площі земель «в одні руки» – до 10 000 га;

• вартісні – ціна не менше НГО (до 01.01.2030).

Звернув увагу лектор на законопроект № 9341 «Про внесення змін до розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо відтермінування набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення» (реєстр. № 9341 від 29.05.2023).

Цим законопроектом передбачається внесення змін до пунктів 61 та 15 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України відповідно до яких пропонується продовжити обмеження щодо максимальної загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України в сто гектарів та заборони купівлі-продажу або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок сільськогосподарського призначення, на період протягом двох років з дня припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX».

Спадкування земельних ділянок: нове у визначенні строку для прийняття спадщини

За загальним правилом, встановленим ч.1 ст.1270 Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

Під час введення воєнного стану велика кількість українців змушена була переміщатися як на території України, так і за її межами, поширеними стали випадки відкриття спадщини на території ведення бойових дій та на тимчасово окупованих територій. Відповідно спадкоємці невчасно дізнаються про сам факт відкриття спадщини та не можуть швидко оформити документи, що підтверджують відкриття спадщини. У зв’язку з вищезазначеними обставинами Кабінет Міністрів України 28 лютого 2022 року прийняв Постанову «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» № 164, якою встановив, що на час воєнного стану, перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється, але не більше ніж на чотири місяці.

19 червня 2023 року набули чинності зміни щодо повернення шестимісячного строку для прийняття та відмови від прийняття спадщини.

Це передбачено положеннями постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів в умовах воєнного стану» від 9 травня 2023 року № 469.

Відтепер строк для прийняття та відмови від прийняття спадщини повернуто до довоєнного строку – 6 місяців.

Ян Білоголовий звернув увагу слухачів на сучасні проблеми правовідносин щодо оренди землі.

Лектор зосередив увагу на питаннях, що стосуються можливості використання землі після припинення строку дії договору оренди.

Наприклад, як потрібно діяти, коли договір закінчився, а орендар продовжує користуватися земельною ділянкою, не підписує акт передавання земельної ділянки щодо її повернення, або орендар, посилаючись на таку обставину, як сільськогосподарський рік, відмовляє у поверненні ділянки та здійснює оранку з метою подальшого вирощування сільськогосподарських культур.

Для того, щоб розуміти, коли право оренди закінчується в орендаря, а права володіння й користування повертаються до власника земельної ділянки, потрібно визначатися з наступними умовами.

До 01.01.2013 Закон України «Про оренду землі» передбачав наступне:

1) укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації цього права відповідно до закону, що регулює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

2) договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

3) передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі.

Отже, якщо строк дії договору закінчився, власник земельної ділянки може використовувати земельну ділянку без жодних обмежень. Проте на практиці трапляються випадки, коли орендар після закінчення дії договору продовжує незаконно користуватися земельною ділянкою.

Не є підставою для утримання землі Орендарем після закінчення строку дії договору оренди, зокрема, такі випадки:

• «не підписано акт приймання-передачі землі від орендаря до орендодавця»;

• «земельна ділянка вже засіяна»;

• «сільськогосподарський рік не закінчився і ділянка буде використовуватись протягом певного часу».

З 01.01.2013 року зміни у законодавстві привели до того, що реєстрація договору оренди землі замінена на реєстрацію права оренди по такому договору.

Але і в цьому випадку є тонкощі, які обовʼязково потрібно враховувати. Зокрема, укладаючи договори оренди землі з 2013 року, орендарі залишають у шаблоні договору попередню фразу «цей договір є укладеним з моменту підписання та його реєстрації».

Велика Палата Верховного Суду у Постанові від 23.06.2020 року по справі №696/1693/15-ц вже звертала увагу, що державна реєстрації речового права оренди земельної ділянки та реєстрація договору оренди землі це різні дії, які породжують відповідні правові наслідки.

Лектор звернув увагу на Висновки у Постанові ВП ВС від 18.04.2023 року по справі №357/8277/19. Договір оренди землі (з 01.01.2013 року) є укладеним з моменту досягнення сторонами в належній формі згоди з усіх істотних умов договору шляхом підпису (та проставлення печатки). Якщо договір містить фразу «цей договір набирає чинності / діє з моменту підписання та його державної реєстрації» або «…та реєстрації права оренди», то фраза «…його державної реєстрації» або фраза «…та реєстрації права оренди» не може змінити дату набрання чинності та дію договору оренди землі.

При самостійному визначенні дати припинення договору потрібно враховувати певні умови щодо його поновлення, що можуть бути зазначені у тексті договору.

Зокрема, у разі внесення до діючого договору з 16.07.2020 року умови щодо поновлення, він може бути поновлений автоматично, якщо сторона договору, яка бажає скористатися правом відмови від поновлення договору не пізніш як за місяць до дати закінчення дії такого договору, не надасть до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору.

Потрібно памʼятати і про період з 07.04.2022 року по 18.11.2022 року, за яким договори оренди сільськогосподарського призначення автоматично пролонгувались на 1 рік у разі закінчення їх дії (Закони № 2145-IX та № 2698-IX).

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://surl.li/jgeki

Про плату за землю на територіях, де велись (ведуться) бойові дії та тимчасово окупованих територіях, а також особливості приватизації землі під час воєнного стану та після його скасування – детально у тематичному матеріалі від Advocat Post: http://surl.li/jgela

Цікаві публікації Віктора Кобилянського:

• Чи можна на орендованій земельній ділянці з угіддям рілля посадити горіх? http://surl.li/jgelg

• Чи можуть громадяни в судовому порядку визнати право власності на земельні ділянки без проекту землеустрою? http://surl.li/jgell

Цікаві публікації Яна Білоголового:

• Неповернення земельної ділянки після закінчення договору оренди. http://surl.li/iuzxa

• Хто може припинити суборенду земельної ділянки? http://surl.li/iuzwc

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ