Забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство
Катерина Москаленко, к.ю.н., адвокат, доцент, доцент кафедри цивільного права НнІП КНУ імені Тараса Шевченка, член Центру сімейного права ВША НААУ
Катерина Москаленко
04.12.2023

Забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство: Верховна Рада України прийняла Закон

22 листопада 2023 року Верховна Рада України прийняла в цілому Закон України «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство» (реєстр. № 8011 від 08.09.2022).

Огляд ключових положень та недоліків Закону здійснила Катерина Москаленко, к.ю.н., адвокат, доцент, доцент кафедри цивільного права НнІП КНУ імені Тараса Шевченка, член Центру сімейного права ВША НААУ.

Закон передбачає право на безкоштовний забір, консервацію та зберігання репродуктивних клітин, які отримані від військовослужбовців, на випадок втрати репродуктивних функцій унаслідок поранення, травми або контузії. Таке ж право передбачене і для поліцейських, що виконують свої службові завдання в районах воєнних дій, осіб рядового та начальницького складу ДСНС, осіб начальницького складу управління спецоперацій НАБУ, осіб рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з безпеки і оборони.

Відповідні права діють у період дії воєнного або надзвичайного стану.

Закон також встановлює, що у разі загибелі особи або визнання її померлою – зберігання репродуктивних клітин припиняється з подальшою їх утилізацією.

Закон містить відсилочну норму до постанови Кабінету Міністрів України, якою визначатимуться порядок реалізацїї̈, фінансування, умови та порядок обліку учасників відповідних заходів. Проте Проєкту відповідної постанови Кабінету Міністрів України у публічному просторі наразі ще немає.

Як зазначає Катерина Москаленко, попри безперечні переваги, які отримують військовослужбовці та поліцейські, що виконують свої службові завдання в районах воєнних дій, завдяки цьому закону, він не врегульовує низку інших важливих проблемних питань, які потрібно передбачити. Йдеться про форму згоди на використання статевих клітин після смерті особи, питання спадкування дітьми, народженими посмертно. Закон також оминає своєю увагою питання кріоконсервації ембріонів. Норма ж про утилізацію репродуктивних клітин суперечить потребам воєнного часу.

Детально ознайомитися із Законом можна за посиланням: https://tinyurl.com/bddhmk44

Першоджерело: https://t.me/reproductionlaw/60

Публікації Катерини Москаленко на тему правового регулювання постмортальної репродукції:

• Кріоконсервація статевих клітин та постмортальна репродукція. https://tinyurl.com/235f78ab

• Відкладене батьківство: бачення про кріоконсервацію під час війни. https://tinyurl.com/25rermdw

Kateryna Moskalenko